Greva controlorilor de trafic aerian din România a fost suspendată

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 30 mai 2017

Greva controlorilor de trafic aerian din România a fost suspendată

Burcea (ANAT): "ROMATSA îşi bate joc de turişti şi pasageri"

-----------

Actualizare 17:34 Dragnea, despre greva de la ROMATSA: "Nu ştiu care e nemulţumirea, au salarii mai mari decât omologii din Marea Britanie"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi, la Parlament, referitor la greva angajaţilor ROMATSA, că nu înţelege care este nemulţumirea acestora, având în vedere că au salarii mai mari decât omologii din Marea Britanie. Dragnea a anunţat că ministrul Transporturilor a dispus un control pentru a vedea dacă sunt chestiuni care pot fi îmbunătăţite, potrivit surselor din presă.

Preşedintele PSD a afirmat, citat de News.ro: "Am înţeles că s-a închis greva. Ar trebui totuşi să ne gândim la călători care nu cred că trebuie să sufere. M-am uitat în presă la câteva informaţii despre salarizare, deci înţeleg că problema nu este de bani din moment ce au salarii mai mari decât omologilor din Marea Britanie. Eu nu spun că trebuie să aibă salariile mici. Dar atunci care este motivul pentru grevă?".

Liderul PSD a mai spus că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a dispus efectuarea unui control la ROMATSA, potrivit sursei citate.

Liviu Dragnea a conchis: "Am înţeles că ministrul Transporturilor a dispus efectuarea unui control acolo ca să vadă efectiv care este situaţia. Sper să comunice cu cei de la ROMATSA să vadă dacă sunt chestiuni care trebuie înbunătăţite, să se întâmple. Nu cred că e corect să apară astfel de greve. Am primit chiar eu mesaj, săptămâna trecută, dacă vreau să mă întâlnesc cu ei şi le-am zis că oricând, toată ziua de luni îi aştept aici. Nu au venit, în schimb au declanşat greva".

(A.C.)

-------

Actualizare 15:29 Tribunalul Bucureşti: Greva angajaţilor ROMATSA este legală

Greva angajaţilor ROMATSA este legală, a decis astăzi Tribunalul Bucureşti.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile, informează News.ro.

Avocatul Romatsa - care a contestat în instanţă greva declanşată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România - a susţinut, la Tribunalul Bucureşti că semnăturile strânse de sindicatul companiei în vederea declanşării grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate în noiembrie anul trecut, în timp ce avocatul sindicaliştilor a arătat că instituţia nu are un buget aprobat pe anul 2017 şi nu există controlori de trafic suficienţi, precizează sursa citată.

La începutul procesului, avocatul Romatsa a susţinut: "Nu există un mandat valid pentru greva sindicatului. Deja s-au făcut paşi înainte şi s-au demarat o serie de proceduri".

La rândul său, avocatul sindicatului din Romatsa a arătat că membrii sindicatului au parcurs toate etapele prevăzute de lege. El a cerut instanţei să respingă contestaţia Romatsa şi a afirmat: "Există procese-verbale de conciliere depuse la dosar. După acesta etapă nu s-a mai soluţionat nimic. Sindicatul nu consideră soluţionate o serie dintre cele 50 de revendicări. Revendicările angajaţilor sunt profesionale şi de text. La acest moment nu există un buget întocmit şi avizat de Consiliul de Administraţie al Romatsa. Revendicările nu au legătură cu salariile, dar au legătură cu acest buget. Nu sunt controlori de trafic suficienţi. Sunt turnuri de control din ţară care funcţionează cu trei oameni. Pentru a face noi angajări trebuie buget, buget care nu există. Oamenii lucrează ore suplimentare şi nu pot fi lăsaţi liberi deoarece nu are cine să între în tură. Nu sunt controlori de trafic dar există un număr foarte mare de personal administrativ".

Consilierul Ministerului Transporturilor, instituţie care are în subordine Romatsa, a arătat că planul de performanţă al controlorilor de trafic trebuie schimbat de Comisia Europeană. Răspunsul sindicaliştilor a fost acela că traficul deasupra României a crescut cu 18% după ce a fost închis spaţiul aerian al Ucrainei, iar ministerul nu a făcut nimic în ultimii doi ani pentru a reglementa planul de performanţă al controlorilor de trafic, mai scrie agenţia citată.

Greva controlorilor de trafic aerian - declanşată la ora 9.00 - a fost suspendată la ora 13.00, însă negocierile continuă, potrivit purtătorului de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Alecu Florin Diaconu.

Diaconu a spus, pentru News.ro: "Conflictul de muncă nu s-a încheiat, el rămâne deschis, iar greva generală poate fi reluată, cu condiţia de a o anunţa cu minimum două zile în avans. E important şi ce se hotărăşte azi la tribunal".

Pe durata grevei, un număr de şase zboruri operate de compania low-cost "Ryanair" au fost anulate, optsprezece curse ce trebuiau să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă au avut întârzieri de până la trei ore, în timp ce alte şaisprezece curse ce trebuiau să decoleze au întârzieri de aproape două ore şi jumătate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care operează aeroportul din Otopeni.

(S.A.)

-------------

Actualizare 14:15

Compania Aeroporturi Bucureşti a anunţat suspendarea grevei controlorilor de trafic.

Compania a transmis, pe pagina sa de Facebook: "Greva Romatsa a fost suspendată! Programul zborurilor va reintra în normal, în cel mai scurt timp posibil".

(S.A.)

-------------

Actualizare 12:13 Ministrul Transporturilor anunţă că greva Romatsa va fi suspendată la ora 13.00

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că greva controlorilor de trafic aerian se va suspenda în jurul orei 13.00.

Ministrul a declarat, la Realitatea TV: "În urmă cu 30 de minute am avut o discuţie cu Gabriel Turdorache (preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România - ATSR, Gabriel Tudorache, n.r.) şi în acest moment se lucrează la o convenţie şi greva va fi suspendată. Se va reveni la normal după ora 13.00".

Un număr de şase zboruri au fost anulate, iar optsprezece au întârzieri pe aeroportul Otopeni, ca urmare a celor patru ore de grevă.

(S.A.)

------------

Actualizare 10:45 Efectele grevei Romatsa: Şase zboruri Ryanair au fost anulate de pe Aeroportul Otopeni, celelalte curse au întârzieri

Un număr de şase zboruri Ryanair ce urmau să aterizeze şi să decoleze de pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni au fost anulate astăzi, restul curselor înregistrând întârzieri pe tot parcursul zilei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache, potrivit News.ro.

Acesta a declarat: "Sunt trei decolări şi trei aterizări ale Ryanair care au fost anulate, dar compania nu a anunţat că acestea ar avea legătură cu greva Romatsa. În rest, sunt afectate toate cursele care urmau să decoleze sau să aterizeze după ora 9.00".

În medie, pe cel mai mare aeroport din ţară se întregistrează zilnic 150 de aterizări şi 150 de decolări.

Valentin Iordache a explicat: "Au fost şi curse care au decolat la timp, dar sunt şi curse care vor ateriza cu întârzieri de până la 30 de minute, sunt şi curse care vor decola cu întârzieri de până la două ore. Şi aici vorbesc strict de intervalul 9.00-11.00".

El a mai afirmat că pasagerii trebuie să se informeze la timp de la compania aeriană în ceea ce priveşte zborul, dar şi să vină la aeroport la ora programată pentru zbor.

"Recomandarea noastră rămâne: în primul rând, pasagerii să ţină legătură cu compania aeriană şi, în al doilea rând, să vină la aeroport la timp, dacă nu li se spune altfel de la compania aeriană, pentru că aceste întârzieri se vor propaga şi pe parcursul întregii zile", a adăugat Iordache.

În funcţie de ora la care se încheie greva, întârzierile pot deveni mai mari, precizează sursa citată.

"Sunt posibile întârzieri şi la cursele de seară", a menţionat oficialul CNAB.

(S.A.)

------------

Actualizare 09:24

Şefii controlorilor de trafic aerian au contestat în instanţă greva, cerând să fie declarată ilegală.

Audierea a început cu o amânare, relatează Digi24. Magistraţii şi avocaţii vor relua discuţiile la ora 13:00. Până atunci, controlorii de trafic continuă greva.

(S.A.)

-----------

Actualizare 09:10 Greva controlorilor de trafic a început

Greva generală pe termen nelimitat a controlorilor de trafic aerian din cadrul ROMATSA a început în această dimineaţă, la ora 9.00.

În acest moment, traficul aerian din România este coordonat de centrul de control european, Eurocontrol.

(S.A.)

------------

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), din cadrul ROMATSA, va intra, de astăzi, în grevă generală, pe fondul nemulţumirilor referitoare la modul în care este gestionată compania.

Liderul sindical Gabriel Tudorache a declarat, ieri, la ieşirea de la discuţiile de la Ministerul Transporturilor, unde au fost prezenţi atât patronatul ROMATSA, cât şi sindicatul ATSR, că în urma discuţiilor cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, există şanse destul de mari ca greva generală anunţată să se oprească într-un interval de timp relativ scurt.

"Greva controlorilor de trafic de la ROMATSA a declanşat un haos general în turism, pentru că abia marţi se va cunoaşte exact ce curse vor putea decola", a declarat, ieri, Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), citat de Agerpres.

Domnia sa a mai spus că mii de turişti vor fi afectaţi de această grevă, precizând: "Cei de la ROMATSA îşi bat joc de pasageri şi de turişti. Mai mult, ei pun în pericol securitatea ţării. Mai ales în condiţiile în care au salarii de 2.500 de euro net pe lună per angajat".

Acesta a precizat că ROMATSA ar trebui militarizată, trecută în subordinea Armatei, astfel încât să nu mai poată face grevă şi să nu afecteze securitatea ţării.

Ministrul Transporturilor: Intenţionez să trimit Corpul de control la ROMATSA

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, ieri, că va trimite Corpul de control la ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) pentru o clarificare a tuturor aspectelor semnalate în presă în ultima perioadă. Domnia sa a spus: "Vizita la minister a domnului Tudorache (Gabriel Turorache, lider sindical ROMATSA, n.r.) în cursul lunii ianuarie a fost determinată de un control inopinat pe care l-am efectuat la ROMATSA într-o noapte şi în urma căruia am avut anumite lucruri de clarificat cu dânsul la problemele pe care le-am găsit acolo şi cu managementul din acea perioadă. Aceste probleme au fost puse într-un raport al Autorităţii Aeronautice Civile. Nu vreau să intru în acest subiect. Oricum, intenţionez, pentru o clarificare a tuturor problemelor pe care le-am văzut că au apărut în mass media, să trimit Corpul de control să efectueze un control mai amplu la ROMATSA".

Întrebat dacă acest control va viza şi angajările în cadrul ROMATSA, ministrul Transporturilor a răspuns: "Categoric, va viza şi acest aspect controlul pe care îl voi trimite la ROMATSA".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pribeagul Ro 7 fani 1 acum 9 ore

    Mai clar, ce vor si nesimtitii astia? "Sindicaliștii nu cer însă atât salarii mai mari, cât drepturi care se traduc, în ultimă instanță, tot în cheltuieli suplimentare ale regiei." Ce inseamna asta?  

    Alexandre 16 fani 1 acum 8 ore "Principala revendicare a grevistilor si cea la care Ministerul Transporturilor nu a cedat priveste acordarea a 60 de salarii in momentul in care un salariat ROMATSA vrea sa plece anticipat la pensie.  

    Totul în contextul in care un salariu mediu in cadrul ROMATSA este de circa 5.000 euro, un salariat ROMATSA care doreste sa plece anticipat la pensie, ar urma sa primesca un bonus de aproximativ 300.000 euro! La aceasta leafa de peste 5.000 de euro se adauga spor de vechime, pana la 25%, spor pentru conditii grele 15%, spor pentru complexitatea dirijarii 26% si spor pentru lucru in ture-23,5%.  

    Un calcul simplu arata ca un salariat Romatsa are un venit de aproximativ 40.000 de lei, echivalentul a 27 de salarii minime, relatează National 

    Pribeagul Ro 7 fani 1 acum cateva secunde  

    Cita nesimtire! Si se pare ca nu este solutie normala pentru a rezolva situatia. Nesimtitii baga sula-n coasta guvernantilor si acestia trebuie s-o suporte.  

    Exista o solutie de avarie: sa fie lasati sa faca greva cit or vrea, si fie ce-o fi! Ar fi nasol, dar asta ar trebui facut. Trebuie cumva, cumva disciplinati nesimtitii astia. 

    Altfel, din cedare in cedare se ajunge la monstrozitati: salariul mediu la ROMATSA 5000 de euro!, cind salariul mediu brut la nivel national este cca 700 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb