Grupul ceh S Group investeşte 55 milioane euro pentru proiectul de birouri Green Gate din Bucureşti

Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 21 septembrie 2012

Grupul ceh S Group investeşte 55 milioane euro pentru proiectul de birouri Green Gate din Bucureşti

Grupul ceh S Group Holding va investi 55 de milioane de euro pentru construcţia proiectului de birouri Green Gate, din apropierea hotelului Marriott din Bucureşti, cu o suprafaţă de circa 30.000 metri pătraţi, din care 9.000 metri pătraţi au fost pre-închiriaţi de firma TeamNet.

PPF Bank din Cehia finanţează că 39 milioane de euro dezvoltarea imobilului, în timp ce contribuţia grupului ceh este de 16 milioane de euro, inves­tiţi deja în achiziţia terenului şi pentru alte cheltuieli legate de pregătirea proiectului.

Vladimira Novakova, managing director Green Gate Development, a declarat: "Am finalizat achiziţia terenului în anul 2008, apoi a durat ceva timp să obţinem PUZ-ul, iar în 2010 am primit autorizaţia de construcţie, dar deja venise criza, accesul la finanţare era dificil, iar piaţa închirierilor era îngheţată. Chiar dacă se poate spune că am întârziat construcţia proiectului, cred că acesta este cel mai bun moment să începem construcţia având în vedere situaţia de pe piaţa de birouri din Bucureşti".

Proiectul va avea zece etaje, o suprafaţă totală desfăşurată de 39.000 metri pătraţi, din care spaţiile destinate închiriereii reprezintă 27.000 de metri pătraţi. Imobilul este dezvoltat de firma Green Gate Development, deţinută de grupul ceh prin intermediul unui vehicul de investiţii înregistrat în Cipru.

Acesta este primul proiect al companiei în România şi va fi amplasat pe Strada Tudor Vladimirescu, din sectorul 5, o zonă care nu a fost până acum în atenţia dezvoltatorilor de birouri.

Constructorul proiectului este firma Bog'Art, iar data de începere a lucrărilor a fost 3 septembrie 2012, finalizarea fiind stabilită pentru februarie 2014. Potrivit directorului general al constructorului, Sorin Greu, valoarea contractului este de 29,5 milioane de euro.

Agentul exclusiv de închiriere a spaţiilor este firma The Advisers-The Knight Frank.

Novakova spune că a fost foarte dificil să obţină finanţare pentru proiect, menţionând că băncile impun condiţii care "omoară proiectele". "Este dificil să primeşti bani de la bănci, nu doar pentru proiecte imobiliare în Ro­mânia. E adevărat că în România costul riscului este mai ridicat, dar sunt condiţii dificile peste tot. Băncile au cerinţe care omoară proiectele. Trebuie să le explici potenţialul proiectului, să ai istoric cu banca. La PPF am obţinut condiţii rezonabile, ne-au spus că ne dau prima parte din bani chiar dacă nu avem preînchirieri, urmând ca până la sfârşitul anului viitor să ajungem la un grad de preînchiriere de 40%", a explicat reprezentantul dezvoltatorului, citat de Mediafax.

TeamNet, companie specializată în dezvoltarea şi implementarea aplicaţiilor software, este primul chiriaş al proiectului. Compania are circa 500 de angajaţi, iar până în 2014 plănuieşte să ajungă la 700 de persoane. Compania a semnat un contract pe 7 ani şi jumătate pentru 9.000 de metri pătraţi, cu posibilitatea de extindere. În prezent, angajaţii companiei lucrează în patru amplasamente diferite.

Comentând alegerea locaţiei pentru construcţia imobilului, reprezentanţii Green Gate spun că deşi nu este o zonă cunoscută pentru investiţiile de birouri aceasta este în curs de dezvoltare.

"N-am vrut să mergem în afara oraşului. Am vrut să fim în centrul oraşului, dar aici nu sunt terenuri disponibile. Am ales această zonă cu acces bun la mijloacele de transport în comun, este aproape de centru şi de zonele rezidenţiale. Credem că zona are potenţial să se dezvolte", a arătat Novakova, adăugând că piaţa din Bucureşti nu este încă saturată, la fel ca altele din zonă, precum Praga.

Chiria medie la care sunt închiriate spaţiile din complex este de 13-15 euro/mp, valabilă în zonele semicentrale ale Capitalei.

Novakova nu exclude dezvoltarea altor proiecte în Bucureşti, existând deja discuţii cu acţionarii grupului polonez. Ea estimează că proiectul Green Gate va genera venituri din închiriere de circa 5 milioane de euro pe an, strategia companiei fiind să vândă proiectul la momentul oportun.

S Group a fost fondată în anul 1991 în oraşul Liberec şi cuprinde companii din domeniul construcţiilor, dezvoltărilor şi investiţiilor. Din anul 2007, strategia holdingului s-a focalizat pe trei domenii de activitate, respectiv construcţii, dezvoltare şi facility management, pe pieţele din Cehia şi Slovacia. Pe piaţa dezvoltărilor imobiliare grupul este prezent în ţări precum Rusia sau Cehia. Grupul este deţinut de doi oameni de afaceri cehi, Petr Syrovastko şi Jiri Urban.

Compania de construcţii Bog'Art estimează că va ajunge la afaceri de 100 milioane euro anul viitor

Compania de construcţii Bog'Art estimează pentru acest an afaceri de 80 milioane euro, în creştere de la 76 milioane euro anul trecut, iar pentru 2013 are în plan atingerea pragului de 100 milioane euro, având în vedere contractele în derulare şi cele negociate în prezent. "Pentru acest an estimăm o cifră de afaceri de 80 de milioane de euro, iar pentru anul viitor mai mult, vizăm atingerea a 100 de milioane de euro. Vor contribui la creşterea cifrei de afaceri contractele în derulare, dar şi alte proiecte pe care le negociem în prezent. Piaţa construcţiilor merge în continuare greu, deoarece deşi sunt mulţi dezvoltatori care ar vrea să înceapă proiecte se lovesc de problema finanţării", a declarat Sorin Greu, directorul general al Bog'Art Construcţii & Ambient, parte a grupului Bog'Art, controlat de omul de afaceri Raul Doicescu. Greu a precizat că activitatea firmei se axează în mare parte pe construcţia de proiecte comerciale (birouri, spaţii de retail), Bog'Art fiind de asemenea implicată în construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.

"Aproape 60% din cifra de afaceri este generată de construcţia de proiecte de birouri. Sunt proiecte de birouri în Bucureşti care ar putea începe în perioada următoare", a arătat Greu.

Bog'Art a început în acest an construcţia proiectelor de birouri Floreasca Park, dezvoltat de compania Portland (investiţie de 70 milioane de euro) şi Green Gate, aparţinând grupului ceh S Group Holding (investiţie de 55 milioane de euro).

Totodată, compania construieşte centrul comercial Auchan Giuleşti şi un supermarket Kaufland în Călăraşi. Alte proiecte în care Bog'Art este implicată sunt construcţia unei fabrici de rulmenţi la Sibiu, aparţinând companiei franceze SNR, şi a unui hotel de cinci stele la Braşov.

Grupul Bogart, înfiinţat în 1991, cuprinde 10 firme care acoperă toată aria de servicii şi produse legate de industria construcţiilor, respectiv furnizarea betonului, prefabricate din beton, confecţii metalice, pereţi cortină, tâmplărie exterioară şi interioară din aluminiu şi PVC, prelucrarea lemnului, servicii de administrare a imobilelor construite.

Firma de construcţii reprezintă 80% din afacerile grupului, care au totalizat anul trecut 120 de milioane de euro, potrivit lui Greu, urmând să crească la 130 de milioane de euro în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb