• Domnia sa speră că unii dintre investitori vor veni şi vor rămâne în piaţa de capital autohtonă
Reporter: Instituţiile pieţei de capital, o bună parte a brokerilor şi a investitorilor au speranţe mari legate de impactul pe care listarea Fondului Proprietatea îl va avea asupra pieţei de capital autohtone. Sunt aceste aşteptări îndreptăţite?
Grzegorz Konieczny: Dintotdeauna, aşteptările legate de realizarea unui anumit lucru au întrecut evenimentul în sine. Într-adevăr, există această speranţă că listarea Fondului va putea să schimbe ceva în piaţă, că îi va creşte transparenţa, lichiditatea, mărimea.
Reporter: Procesul de despăgubire nu se va finaliza după listarea Fondului Proprietatea, ci Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va continua să emită titluri de despăgubire convertibile în acţiuni. Ştiţi câte cereri de despăgubire aşteaptă să fie rezolvate de ANRP astfel încât să ne facem o imagine asupra valului de acţionari noi pe care îi va putea primi Fondul după listare?
Grzegorz Konieczny: Singurele date pe care le avem sunt cele pe care le citim prin ziare. Fondul Proprietatea nu este parte a procesului de despăgubire. Noi am venit aici ca să administrăm Fondul şi să aducem plus-valoare pentru acţionari, nu suntem implicaţi în niciun fel în procesul de despăgubire. Noi primim doar statistici lunare privind emisiunea de noi acţiuni, aşa că această întrebare ar trebui adresată ANRP. Ei ar trebui să aibă toate statisticile.
Reporter: Dar aţi cerut vreodată aceste statistici?
Grzegorz Konieczny: Nu. Noi suntem şi aşa extrem de ocupaţi cu pregătirea listării dat fiind faptul că timpul avut la dispoziţie a fost foarte scurt. Dacă la un moment dat, însă, ANRP sau guvernul vor dori să-i sfătuim în privinţa procesului de despăgubire, bineînţeles că am vrea să le dăm tot suportul necesar în acest sens.
Reporter: Ce se întâmplă dacă, la un moment dat, apar cereri de despăgubire care ar putea să echivaleze cu 50% din Fondul Proprietatea, de exemplu? Vor putea fi satisfăcute aceste cereri? Care va fi impactul asupra participaţiilor celorlalţi acţionari?
În această situaţie ipotetică, foşti proprietari ar putea să dobândească o participaţie importantă din Fond, fără să fi făcut vreo tranzacţie pe bursă...
Grzegorz Konieczny: În primul rând, după listare, structura acţionariatului FP va fi oricum dinamizată fără să luăm în considerare procesul de despăgubire. Toată lumea va putea să cumpere acţiuni şi să acumuleze... Dacă cineva va primi 10% din Fond în urma procesului de despăgubire, sunt drepturile lui... Nu îi va afecta pe ceilalţi acţionari, nu va influenţa participaţiile acţionarilor privaţi. Statul încă mai are poziţia dominantă în cadrul Fondului, deţinând circa 40% din acţiuni, dar la un moment dat acest raport de forţe se va schimba.
Reporter: Ce se va întâmpla dacă cererile de despăgubire vor excede acţiunile pe care statul le mai deţine? Cum vor putea fi emise noi acţiuni în acest caz? Când se încheie procesul de despăgubire?
Grzegorz Konieczny: Aceste întrebări trebuie adresate factorilor de decizie, guvernului, Parlamentului, celor care au pus la punct procesul de despăgubire. Noi suntem aici ca să administrăm Fondul. Dacă Guvernul ne va solicita sfatul, atunci vom fi mai mult decât bucuroşi să-l dăm.
Reporter: Dacă guvernul v-ar solicita sfatul privind continuarea procesului de despăgubire după ce statul nu va mai deţine nicio acţiune la FP, ce sfat i-aţi da?
Grzegorz Konieczny: Trebuie să revedem care ar fi opţiunile la îndemână.
Reporter: Dar toate aceste aspecte nu ar putea fi privite ca riscuri care trebuie prezentate investitorilor?
Grzegorz Konieczny: De ce? Nu e ca şi cum după ce se termină acţiunile deţinute de stat, acesta va putea emite noi acţiuni... Ca să facă acest lucru, statul ar trebui să aducă active noi la capitalul Fondului, ceea ce oricum va trebui aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor într-un moment în care statul nu va mai avea participaţia majoritară...
Reporter: Potrivit Actului Constitutiv al Fondului există limite de vot, atât timp cât statul deţine o poziţie de control, respectiv peste 33% din acţiunile FP. Cum le explicaţi acest lucru investitorilor?
Grzegorz Konieczny: Acest lucru este explicat în Prospectul de listare. Procesul de despăgubire este, însă, în curs de desfăşurare şi participaţia statului se tot diminuează. Situaţia este problematică din cauza limitării drepturilor de vot, însă există o cale să ieşi din ea. Asta le spunem şi investitorilor. Viteza medie de scădere a participaţiei statului prin distribuirea de acţiuni a fost, în ultimii patru ani, între 10 şi 20% pe an.
Reporter: Teoretic, anul viitor, pe vremea asta, statul ar putea să aibă sub 33% din acţiuni, dacă nu mai repede... Aţi luat în considerare că statul ar putea să nu fie de acord să piardă controlul Fondului? Aţi discutat acest lucru cu Ministerul de Finanţe?
Grzegorz Konieczny: Ministrul de Finanţe nu deţine controlul procesului de despăgubire....
Reporter: Cine controlează procesul de despăgubire?
Grzegorz Konieczny: ANRP, presupun.
Reporter: Capitalul social al Fondului este definitivat?
Grzegorz Konieczny: A fost rezolvat anul trecut prin anularea acţiunilor neplătite ale statului astfel încât Fondul să poată distribui dividende.
Reporter: Dar creanţele statului date Fondului? Nu au fost prejudiciaţi acţionarii minoritari din cauza Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit ca banii din creanţele externe ale ţării noastre să nu mai fie viraţi la Fond?
Grzegorz Konieczny: Ordonanţa 81 stabilea că banii recuperaţi din creanţele externe ale României vor fi viraţi Fondului Proprietatea în schimbul emiterii de noi acţiuni pentru stat. Dacă aceşti bani ar fi continuat să vină la Fond, valoarea totală a Fondului ar fi crescut, însă la valoarea unitară a activului net/acţiune nu s-ar fi văzut niciun impact.
Reporter: Dar este legală această Hotărâre de Guvern? Nu intră în coliziune cu Actul Constitutiv al Fondului?
Grzegorz Konieczny: Nu, pentru că legea stabileşte că aceşti bani sunt viraţi Fondului pe măsură ce sunt recuperaţi şi că se emit acţiuni noi în schimbul lor.
Reporter: Legea stabileşte şi că Fondul ar trebui să primească bani din privatizarea CEC şi a Romtelecom... Renunţă Fondul şi la aceste sume?
Grzegorz Konieczny: Noi nu am renunţat la nimic. Aceste sume urmează să fie virate Fondului la momentul privatizării acestor societăţi în schimbul emiterii de noi acţiuni pentru stat.
Reporter: Ce înseamnă o listare de succes a Fondului Proprietatea, din punctul de vedere al lui Franklin Templeton?
Grzegorz Konieczny: În primul rând, faptul că are loc pe 25 ianuarie, având în vedere termenul scurt pe care l-am avut la dispoziţie. O listare de succes înseamnă ca mai întâi să aibă loc, să vedem o lichiditate bună şi un preţ bun, bineînţeles. Ar însemna ca toţi acţionarii şi investitorii să aibă acces la piaţă, să poată să îşi tranzacţioneze acţiunile. Listarea ar trebui să încurajeze alţi emitenţi să vină la Bursă, lucru care sper eu că se va întâmpla. Vom face tot ce ne stă în putinţă să atragem cât mai mulţi investitori străini. Să sperăm că unii dintre ei vor veni şi vor şi rămâne aici.
Reporter: Va avea loc listarea pe 25 ianuarie?
Grzegorz Konieczny: Este o certitudine, în ciuda termenelor foarte scurte de până acum. Doar dacă ceva cu adevărat ieşit din comun ar apărea, ar mai putea fi amânată listarea Fondului.
Reporter: Fondul Proprietatea a fost constituit în scopul despăgubirii foştilor proprietari. Aceştia au primit acţiuni la valoarea de un leu/acţiune. Dacă preţul acţiunilor FP se duce după listarea Fondului sub un leu, atunci Fondul mai îndeplineşte scopul pentru care a fost creat, adică de despăgubire? Această situaţie nu ar putea determina acţionarii să se adreseze instanţei?
Grzegorz Konieczny: Aceasta nu este o întrebare pe care să ne-o adresaţi nouă. Treaba noastră este să ne asigurăm că preţul este cât de mare se poate. Şi prin structura comisionului pe care îl vom primi suntem stimulaţi să ne preocupe cât mai mult preţul la care se vor tranzacţiona acţiunile Fondului. În final, însă, piaţa este cea care decide preţul corect. Noi putem să ajutăm piaţa să înţeleagă ce este Fondul, cum funcţionează el, care sunt plusurile şi minusurile lui. Dar forţele pieţei sunt puternice, doar ele decid preţul corect.
Reporter: Dar nu se creează o dilemă morală dacă acţionarii despăgubiţi la un leu/acţiune nu vor putea să îşi vândă acţiunile primite la aceeaşi valoare?
Grzegorz Konieczny: Nu noi am creat acest proces de despăgubire. Tot ce putem face noi este să ne asigurăm că preţul va fi cât mai mare posibil şi să explicăm investitorilor cum stă treaba, la ce se pot aştepta de la noi ca administratori ai Fondului. Asta este treaba noastră, pentru asta am fost angajaţi. Credem că ideea despăgubirii, care a stat la baza constituirii Fondului, a fost una foarte curajoasă, dar au existat unele deficienţe în punerea ei în practică. Fondul a fost creat în urmă cu şase ani, legea spune că el ar fi trebuit listat cu mult timp în urmă... Va fi listat la mai bine de cinci ani de la înfiinţarea lui, deci putem spune că au fost unele probleme în punerea în aplicare a acestei idei.
Reporter: Prin urmare, dacă după listare, preţul acţiunilor scade sub valoarea nominală, statul este cel care ar putea fi chemat în instanţă de potenţialii acţionari nemulţumiţi, nu Franklin Templeton....
Grzegorz Konieczny: Este un aspect care îi priveşte pe cei care au fost despăgubiţi şi pe stat.
Reporter: Ce înseamnă că Franklin Templeton face tot ce poate pentru ca preţul acţiunilor să fie cât mai mare?
Grzegorz Konieczny: Înseamnă, în primul rând, că administrăm cu responsabilitate activele din portofoliul Fondului astfel încât valoarea acestor participaţii să nu se deterioreze, ci să crească. Înseamnă că vom creşte transparenţa privind activitatea Fondului.
Reporter: Unii dintre investitorii care au cumpărat acţiuni de la acţionarii iniţiali speră să profite de programul de răscumpărare a circa 10% din capitalul social. Cum veţi cumpăra 10% din acţiunile FP fără să avantajaţi unii acţionari în dauna altora?
Grzegorz Konieczny: Nu vom avantaja sau dezavantaja pe nimeni. Există reguli foarte stricte asupra modului în care este realizată această operaţiune astfel încât să fie făcută corect. Aceste programe sunt făcute astfel încât să nu influenţeze preţul dincolo de anumite limite, poate ca să creeze cerere crescută. Dar, repet, există reguli foarte stricte.
Reporter: Aţi discutat recent oportunitatea răscumpărării acţiunilor FP în cadrul conducerii Fondului Proprietatea?
Grzegorz Konieczny: Desigur.
Reporter: În Prospectul de listare sunt detaliate riscurile privind acţiunile FP. Aş vrea să discutăm două dintre ele, în limita timpului disponibil. Riscul legat de participaţiile pe care le are Fondul la companiile de stat. Am văzut că în cazul Romgaz, Fondul nu a reuşit să îşi impună punctul de vedere. Dacă se va întâmpla la fel şi la Nuclearelectrica, Hidroelectrica etc?
Grzegorz Konieczny: Într-adevăr, există un risc ca statul să vină cu multe idei noi privind companiile unde este majoritar. Noi trebuie să îi explicăm care este riscul să gândeşti pe termen scurt în loc de termen lung în ceea ce priveşte managementul banilor. Litigiul privind donaţia Romgaz nu este însă încheiat.
Reporter: Am înţeles că Romgaz a făcut deja donaţia, că banii ar fi ieşit din conturile societăţii...
Grzegorz Konieczny: Nu am primit confirmarea oficială. Bineînţeles, ce aţi menţionat descrie un risc, însă investitorii sunt cei care trebuie să cuantifice riscul şi să propună un discount pentru el din preţul acţiunilor.
Reporter: Un alt risc menţionat în Prospectul de listare al Fondului derivă din faptul că unii dintre membrii Comitetului Reprezentanţilor ar putea fi în conflict de interese din cauza funcţiilor deţinute concomitent şi la Finanţe, principalul acţionar al Fondului, la Ministerul Economiei sau la companii din portofoliu. De exemplu, Bogdan Drăgoi este Secretar de Stat în Ministerul Finanţelor Publice, acţionarul principal al FP, şi deţine, în acelaşi timp, funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, companie din portofoliul FP. Cazul domnului Drăgoi nu este singular. Monica Maurer este membru al consiliului de administraţie al OPCOM, sucursală deţinută integral de Transelectrica, şi al GDF Suez Energy România, ambele companii aflându-se în portofoliul Fondului. Ce părere aveţi despre această situaţie?
Grzegorz Konieczny: Ei reprezintă statul în Comitetul Reprezentanţilor FP şi în conducerile acestor companii... Nu ar putea să reprezinte Fondul în conducerile acestor companii pentru că am avea atunci un conflict de interese flagrant...
Reporter: Dar dacă se ivesc situaţii în care interesele Fondului sunt diferite de interesele statului în privinţa acestor companii de stat? Nu se creează o problemă dacă domnul Drăgoi votează în CA pentru interesele statului deşi face parte din Comitetul Reprezentanţilor Fondului?
Grzegorz Konieczny: Situaţia stă în felul următor: fiecare membru al Consiliului de Administraţie este responsabil individual pentru deciziile luate la nivelul CA şi nu trebuie să voteze în interesul unui anumit acţionar al societăţii, ci în interesul companiei. Asta este legea, nu este o situaţie ideală. Din păcate, uneori nu se întâmplă aşa. O parte din munca noastră aici este să corectăm acest comportament în cazul societăţilor unde Fondul este acţionar. Administratorii trebuie să înţeleagă că sunt responsabili individual pentru toate deciziile luate în cadrul conducerii şi, chiar dacă poate să existe o decizie a Guvernului privind o anumită companie, ei tot trebuie să îşi desfăşoare activitatea în interesul companiei.
Reporter: Luaţi în considerare posibilitatea să solicitaţi tragerea la răspundere a administratorilor companiilor de stat unde aţi identificat probleme?
Grzegorz Konieczny: Cu siguranţă veţi avea ce să mai auziţi de la noi privind această problemă.
Reporter: Aţi nominalizat Hidroelectrica drept unul dintre cei mai scumpi producători de energie de acest tip. Ce aveţi de gând să faceţi în această privinţă?
Grzegorz Konieczny: Am fost la întâlniri cu managementul "Hidroelectrica" ca să rezolvăm mai multe aspecte care ţin de activitatea companiei. "Hidroelectrica" are active foarte bune, însă profitabilitatea ei este mult mai mică decât ar trebui să fie în mod normal.
Reporter: Ce părere aveţi despre contractul dintre "Hidroelectrica" şi "ArcelorMittal" prin care producătorul de energie vinde 1,7 milioane MWh (10% din producţie) la un preţ de 130 lei/MWh, sub media de 170 de lei/ MWh stabilită pe OPCOM?
Grzegorz Konieczny: Este inacceptabil. Nu vom tolera sub nicio formă astfel de contracte.
Reporter: Ce veţi face în acest sens? Ce puteţi face?
Grzegorz Konieczny: Luăm în calcul toate acţiunile posibile şi vă vom anunţa atunci când vom lansa aceste acţiuni.
Reporter: Cei de la "Hidroelectrica" au spus că a fost o decizie strategică... "ArcelorMittal" este o companie importantă, asigură locuri de muncă...
Grzegorz Konieczny: Orice decizie luată de o conducere a unei companii trebuie să genereze profit companiei şi acţionarilor. Să vinzi electricitate sub preţul pieţei nu este o decizie în regulă.
Reporter: La finele anului trecut, în ultimele zile în care Depozitarul Central a anunţat că mai înregistrează cesiuni cu acţiunile FP, am întâlnit acţionari în vârstă, veniţi de la ţară, care îşi vindeau acţiunile brokerilor, fără să ştie că Fondul urmează să se listeze pe 25 ianuarie. Ce părere aveţi despre această situaţie? Cine este responsabil pentru ea?
Grzegorz Konieczny: Este foarte trist ce spuneţi. Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am preluat conducerea Fondului a fost să trimitem scrisori tuturor acţionarilor în care să îi informăm despre acest lucru şi despre intenţiile de listare. În ceea ce priveşte informarea directă, asta este tot ce am putut să facem. Între timp, am avut mai multe întâlniri cu acţionarii, totul a fost mediatizat, oricine ar fi avut acces la o formă de media, ar fi ştiut de listare. Este trist că unii oameni au profitat de faptul că unii acţionari nu erau informaţi cu privire la cotarea Fondului.
Reporter: Care este prima destinaţie a road-showului?
Grzegorz Konieczny: Bucureşti.
Reporter: Şi în străinătate?
Grzegorz Konieczny: Zurich, Elveţia.
Reporter: Cu cine vă întâlniţi?
Grzegorz Konieczny: Cu orice investitor interesat de Fondul Proprietatea.
Reporter: Ce le veţi spune investitorilor care vă vor întreba pe 17 ianuarie care este estimarea privind preţul de listare al acţiunilor?
Grzegorz Konieczny: Să aştepte până pe 25 ianuarie. Noi facem tot ce ne stă în putinţă, dar, în final, piaţa este cea care decide.
Reporter: Vă mulţumesc!
• FP va intenta procese împotriva unor membri ai CA "Romgaz"
"Franklin Templeton Investment Management" Limited, administratorul Fondului Proprietatea (FP), şi-a anunţat, vineri seară, dezamăgirea faţă de transferul sumei de 400 de milioane de lei din profitul "Romgaz" către bugetul statului. FP a fost informat despre acest transfer în timpul unei audieri în cadrul procesului iniţiat împotriva "Romgaz", arată un comunicat remis redacţiei.
FP îi asigură pe acţionari că vor fi folosite în continuare toate mijloacele legale pentru recuperarea acestei sume, prin anularea deciziei AGA "Romgaz" din 30 noiembrie, prin care se aprobă donaţia. În plus, FP a convocat o adunare generală a acţionarilor (AGA) "Romgaz", care va avea loc pe 17 ianuarie, pentru a-i revoca pe membrii Consiliului de Administraţie (CA) care au votat în favoarea donaţiei şi pentru a declanşa acţiuni în justiţie împotriva acestora individual.
Dr. Mark Mobius, preşedinte executiv al "Templeton Emerging Markets Group", a declarat: "Guvernul român riscă foarte mult în relaţia cu investitorii străini urmând acest drum. Ne-am opus cu fermitate acestor măsuri întrucât credem cu tărie că vor avea consecinţe negative, cauzând pierderea încrederii investitorilor în disponibilitatea guvernului român de a-şi onora obligaţiunile şi datoriile, precum şi obligaţiile faţă de acţionarii şi furnizorii companiilor deţinute de stat".
La rândul său, Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea, a comentat: "Suntem extrem de dezamăgiţi că în ciuda propunerii noastre pentru o soluţie alternativă, această măsură nefericită a fost implementată. Dorim să îi asigurăm pe acţionari că vom continua să facem eforturi pentru recuperarea sumei, utilizând toate mijloacele legale posibile".
În urma AGA "Romgaz" din 30 noiembrie 2010, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al companiei cu 85% din acţiuni, a votat în favoarea donaţiei de 400 de milioane de lei către bugetul statului român. În calitate de acţionar minoritar cu 15% din acţiuni, FP a votat împotriva rezoluţiei, expunând cu tărie consecinţele negative ale unei astfel de decizii.
1. bravo
(mesaj trimis de investitor în data de 10.01.2011, 00:53)
un articol de nota 10. felicitari jurnalistului si domnului Konieczny pentru interviu!! let the stocks rise!!
2. Buna treaba !
(mesaj trimis de Analist important în data de 10.01.2011, 07:21)
Toti vreti sa vindeti Fondul Proprietatea dar in acelasi timp sa si creasca !
Nu mai fiti asa de optimisti fratilor ca o sa va ardeti din nou..ati si uitat deja ca suntem intr-o criza de 20 de ani si ca suntem intr-o tara in colaps condusa de incapabili, de la Presedinte, Primi Ministri, si ajungem pana la sefii de judete etc etc
Sa ne pazeasca Domnul !
2.1. .....nu sunt incapabili (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2011, 10:10)
...nu sunt incapabili.Sunt doar hoti la drumul mare.Culmea! si trebuie sa le mai si multumim fiinca exista.Doamne! Ce tara ne-ai dat!Dar si ce oameni o populeaza...Domnul?Cat sa ne mai fereasca?nu invatam deloc....
2.2. .....nu sunt incapabili (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2011, 10:10)
...nu sunt incapabili.Sunt doar hoti la drumul mare.Culmea! si trebuie sa le mai si multumim fiinca exista.Doamne! Ce tara ne-ai dat!Dar si ce oameni o populeaza...Domnul?Cat sa ne mai fereasca?nu invatam deloc....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2011, 10:17)
??? ROMGAZ regie detinuta majoritar de Satul Roman "doneaza" patromnului 400 milioane lei !!!.
Orice novice poate sa inteleaga tarasenia: ptr. a fi lasati in pace acolitii politici (de toate soiurile/partidele cuibariti in regia ROMGAZ, s-a gasit "donatia" ; in loc ca executivul sa inceapa masurile de iesire din criza cu austeritate in ograda proprie (adica in societatile detinute de stat), a gasit calea parsiva de a baga mana in buzunarul pensionarului __ din fericire esuata, a bugetarului, neobservand jaful (chiar credeti ??) din regiile si societatile pe care le detine - salarii nesimtite, bonusuri idem, etc., etc .......
Curat romaneste ....votati in continuare romani.