GUVERNUL A ELIMINAT CASS PENTRU VENITURILE SUPLIMENTARE, DAR ÎI TAXEAZĂ ÎN PLUS PE CEI CU SALARII MARI Plafoanele pentru asigurările sociale şi de sănătate au fost eliminate

Irina Mina
Macroeconomie / 7 ianuarie 2017

Plafoanele pentru asigurările sociale şi de sănătate au fost eliminate

36.000 de salariaţi vor plăti contribuţii mai mari la sănătate

Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă (OUG) de modificare a Codului Fiscal prin care este eliminată plafonarea contribuţiilor la asigurările sociale şi la cele de sănătate la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Alte măsuri prevăd scutirea de impozitul pe profit al societăţilor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare sau cercetare, modificarea impozitării pe venit a microîntreprinderilor şi a fost eliminat impozitul pe venit pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier.

Contribuţia de asigurări de sănătate şi cea de asigurări sociale se va face, pe viitor, în funcţie de veniturile fiecărei persoane. Până acum, nivelul acestora era plafonat la nivelul a cinci salarii medii brute.

"Se urmăreşte eliminarea inechităţilor privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate", se arată în comunicat.

De asemenea, se introduce excepţia potrivit căreia, persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă, în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

O altă măsură vizează scutirea de impozitul pe profit, pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoarea a OUG, a societăţilor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, definită potrivit legii. Măsura este destinată să stimuleze creşterea competitivităţii economiei româneşti prin inovare şi menţinerea în ţară a forţei de muncă specializate în aceste domenii.

Alte facilităţi au fost acordate microîntreprinderilor. În primul rând, este majorată limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro, modificând astfel una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiţia microîntreprinderii. Apoi se stabileşte o cotă de impozitare pe venituri unică, de 1%, pentru microîntreprinderi, indiferent de numărul lor de salariaţi.

În comunicat se mai arată: "O altă măsură constă în eliminarea impozitului pe venit datorat de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor cu caracter sezonier, în baza contractului individual de muncă, încheiat pe durată determinată. Măsura propusă are ca efect dezvoltarea unui capital uman calificat".

Totodată, a fost modificată şi stabilirea impozitului pe venit în cazul banilor obţinuţi prin transferul dreptului de proprietate.

Documentul mai arată: "Se introduce un plafon neimpozabil în cazul veniturilor obţinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, în sumă de 450.000 lei. Peste această sumă, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% la diferenţa dintre valoarea declarată de părţi şi suma neimpozabilă de 450.000 lei".

Un alt element de noutate constă în deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor a contravalorii serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament, servicii medicale preplătite pe care furnizorii le oferă în mod direct abonaţilor şi nu prin intermediul asigurătorilor, în afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate, suportate de angajaţi, pe lângă primele de asigurare voluntară de sănătate (conform Legii nr. 95/2006, republicată), în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual, conform sursei citate.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, eliminarea plafonului CAS şi CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu brut, drept o măsură menită să balanseze angajamentele bugetare care au fost adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor şi a burselor pentru studenţi.

La începutul anului, unele surse au susţinut că se doreşte eliminarea CASS pentru venituri suplimentare faţă de cele din salarii, precum dividendele, chiriile, dobânzile, veniturile din tranzacţii. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat că nu este de acord cu plata CASS la veniturile suplimentare faţă de salarii.

Se pare că Guvernul va schimba Codul Fiscal astfel încât aceste contribuţii la veniturile suplimentare să fie eliminate, dar, în schimb, ele se vor aplica la valoarea totală a salariilor şi nu vor mai fi limitate la cinci salarii medii brute.

Premierul Grindeanu a dat un exemplu de echilibrare a veniturilor şi cheltuielilor bugetare: "Eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva în jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investiţii şi alte activităţi şi, de asemenea, creşterea salariilor pentru sectorul de cultură pe care astăzi o adoptăm. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus".

Un alt exemplu dat de şeful Guvernului a fost eliminarea plafonului CAS pentru aceeaşi categorie de salariaţi: "De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toţi studenţii şi mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 miliarde pe aceste măriri".

Prim-ministrul a spus că şi majorarea salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei va genera venituri de un miliard de lei, care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Guvernul GRINDEANU este guvernul DEZASTRULUI economiei nationale!!!

    Adio creste economica, deficit excesiv, vor urma imprumuturi, concedieri!!!!Incompetenti, hoti, mincinosi... 

    1. Guvernul dezastru ar putea continua catastrofele. Odată închis robinetul către serei, veți dispărea toți postacii.

      postacule, dispari

    Au gasit evaziunea "legala",din codul fiscal!! Pai ia ganditi_va!! Daca puneai 50000 sau 10000 salariu tot aceeasi taxa plateai,mai putin imp pe salariu care se scadea oricum din profit!!! Asa a putut sa ia un cetatean 35000 euro pt copil,se puteau spala si bani etc.Acum vor scadea salariile celor 36000 ,Urgent,veti vedea!!

    1. salariile celor 36 mii. Oricum, masura plafonarii cas si cass era destul de recenta, inca nu incepuse sa se apolice - din ian 2017 era in vigoare. Era, oricum, o inechitate ce ii avantaja tot pe cei cu venituri mai mari, ca de altfel si eliminarrea cass pentru toate pensiile, vor profita tot cei cu pensii "speciale" si, mai ales, nemeritate.

      modificarea e de tot rahatul...un individ salariat plateste la sanatate 5,5 % la un salar de 2400 , 132 lei/luna adica 1.584 pe an. Un PFA (cabinet de avocatura, arhitectura, notariat) plateste in functie de realizari intre 10.000 si 25.000 la sanatate.. Daca da norocul peste cei doi si ajung la spital sunt "tratati" la fel. De ce sa plateasca unul care are o meserie mai bine platita si pentru cei fara asigurare si care sunt tratati in UPU, si pentru cel ce are un venit mic? La fel si cotizatia la pensie...poate cel cu PFA nu vrea o pensie mai mare decat cel salariat! Sa-si execute Statul salariatii lui platiti cu bani multi daca are chef ...dar corect este ca fiecare individ sa fie tratat egal si taxat egal in sistemul de sanatate.

    Guvernul Grindeanu va fi atacat in perioada urmatoare de toti asa-zisii ,,mari analisti economici'', care sunt toti trecuti pe PFA-uri si platesc de ani de zile contributii la stat mai mici decat este obligat sa plateasca un angajat pe salariu mediu la stat sau privat.Cum au obtinut aceste privilegii nu este greu de aflat ,doar sa se vrea acest lucru.

    S-a terminat cu smecheriile ,sa fie bucurosi ca nu trebuie sa plateasca retroactiv ce au furat de atatia ani.Dar sa-si dea cu parerea ca sare deficitul si alte prostii si ce lovit e privatul si bugetarii fura tot timpul asta sunt buni sa tot chitaie peste tot.Ei au furat cel mai mult statul si stiu foarte bine asta numai ca un angajat la stat nu are timp sa se apere pe la tot felul de televiziuni pe unde apar smecherii de analisti pe PFA. 

    1. avantajele pfa au fost afectate de altii inaintea lui.

      Ca de obicei, in Romania apar fel de fel de portite de care beneficiaza cei care le cunosc si care se misca repede; ele sunt special create, dar pot beneficia si altii de ele pana la un momentdat, cand masa celor ce beneficiaza devine critica si ele tb stopate. Apar insa alte portite - vezi micro - si tot asa. 

      Cu exceptia reduceri CAS PENTRU TOTI PENSIONARII ,nota 10 pentru guvernul GRINDEANU .Daca va aplica( in timp,,nu chiar acum) si impozitul diferentiat,care sa ajunga pana la60%pentru sume de peste7000 ron ,o sa votez PSD-ul.

      Amice esti la nivelul de gandire, "CALCAIUL BROASTEI", Romania, pe drumul acesta va fi Grecia 2!!!

      Daca Ionut Dumitru , seful Consiliului Fiscal care a spus ca deficitul VA DEPASI 4% din PIB, este "PFA", atunci teoria ta se confirma. Sa-ti spun un lucru: dupa felul in care aperi acest guvern reiese ca ai un interes, chiar si emotional (gen tu i-au votat pe astia, prietenii tai nu i-au votat pe astia si acum "le arati tu lor ca tu ai avut dreptate" -iar asta este cel mai neinsemnat interes pe care-l poti avea). Daca pretinzi vreodata de la tine ca ai ceva in cap, atunci lasa partizanatul si fii vigilent si critic constructiv. Adica cand guvernul Grindeanu face lucruri bune zi-le "bravo" iar cand fac prostii zi-le "marsh". Eu am votat dreapta tot timpul (PNL intotdeauna, Iohannis si USR recent) si afirm cu tarie ca PNL-care a reprezentat tot timpul dreapta si pe care l-am votat tot timpul- a devenit un partid de hoti si lichele si ca mai degraba votez PSD care a fost intotdeauna partid de hoti si lichele. No offense, n-am nimic cu tine si nici cu optiunea ta de vot,dar am vrut sa-ti spun ca eu dau cu batul in cei pe care i-am votat, iar lucrul asta nu-i usor. Dar binele tarii nu inseamna cu cine "tin" eu; inseamna cine face bine tarii. Sper sa ajungi si tu sa faci la fel. Si oricare PSD-ist.

      "Daca pretinzi vreodata de la tine ca ai ceva in cap, atunci lasa partizanatul si fii vigilent si critic constructiv."

      Din textul tăur rezultă un partizanat bolșevico-securist mascat de marota "de dreapta", adică n-ai absolut nimic în cap. 

      Mi s-a parut OK, nu cum zici tu atat de urat.

      Tocmai ai aratat ca stii sa citesti. Nu sa si intelegi.

      Nu stii tu să scrii.

      "PSD, întotdeauna partid de hoți și lichele" și "binele țării nu înseamnă cu cine țin eu."

      Ori asumi faptul că un partid de hoți și lichele reprezintă soluția momentului pentru România, adică o logică de mononeuronat, ori ai vrut să spui ceva, dar n-ai cuvintele la tine. Și atunci înveți tu să scrii. 

      Acum cativa ani,o societate de rating a atribuit NORVEGIEI aceeasi prima de risc atribuita ROMANIEI(Norvegia nu este iubita nici de americani ,nici de boardul U.E,deoarece nu se aliniaza) Guvernul tarii a dat(aproximativ) urmatorul comunicat :NORVEGIAare unul din cel mai ridicat nivel de trai, are cel mai mic numar de saraci si de bogati din lume ,raportat la numarul populatiei.Stiti ca acolo nivelul DE IMPOZITARE ESTE PROGRESIV(ca si in GERMANIA ,FRANTA SI IN MAJORITATEA STATELOR IMPORTANTE DIN LUME) ESTEIN JUR DE 60% De asemenea in Norvegia.este cel mai ridicat pret al carburantilor ,desi tara emare producatoare de petrol.Sperietoarea cu GRECIA afost lansata de un mare MINCINOS De cand e pamantul noi nu ne-am comparat si nu ne vom compara cu grecii in veacul vecilor Sunt mult prea departe de noi Dr WHO ,daca iei parte bogatilor inseamna ca ai bani sa vizitezi tarile nordice si GRECIA .Mai discutam dupa aceea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb