GUVERNUL A ELIMINAT CASS PENTRU VENITURILE SUPLIMENTARE, DAR ÎI TAXEAZĂ ÎN PLUS PE CEI CU SALARII MARI Plafoanele pentru asigurările sociale şi de sănătate au fost eliminate

Irina Mina
Macroeconomie / 8 ianuarie 2017

Prima şedinţă a Cabinetului Grindeanu (Sursa foto: Facebook)

Prima şedinţă a Cabinetului Grindeanu (Sursa foto: Facebook)

36.000 de salariaţi vor plăti contribuţii mai mari la sănătate

Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă (OUG) de modificare a Codului Fiscal prin care este eliminată plafonarea contribuţiilor la asigurările sociale şi la cele de sănătate la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Alte măsuri prevăd scutirea de impozitul pe profit al societăţilor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare sau cercetare, modificarea impozitării pe venit a microîntreprinderilor şi a fost eliminat impozitul pe venit pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier.

Contribuţia de asigurări de sănătate şi cea de asigurări sociale se va face, pe viitor, în funcţie de veniturile fiecărei persoane. Până acum, nivelul acestora era plafonat la nivelul a cinci salarii medii brute.

"Se urmăreşte eliminarea inechităţilor privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile de asigurări sociale şi contribuţiile de asigurări sociale de sănătate", se arată în comunicat.

De asemenea, se introduce excepţia potrivit căreia, persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă, în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

O altă măsură vizează scutirea de impozitul pe profit, pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoarea a OUG, a societăţilor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare, definită potrivit legii. Măsura este destinată să stimuleze creşterea competitivităţii economiei româneşti prin inovare şi menţinerea în ţară a forţei de muncă specializate în aceste domenii.

Alte facilităţi au fost acordate microîntreprinderilor. În primul rând, este majorată limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro, modificând astfel una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiţia microîntreprinderii. Apoi se stabileşte o cotă de impozitare pe venituri unică, de 1%, pentru microîntreprinderi, indiferent de numărul lor de salariaţi.

În comunicat se mai arată: "O altă măsură constă în eliminarea impozitului pe venit datorat de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor cu caracter sezonier, în baza contractului individual de muncă, încheiat pe durată determinată. Măsura propusă are ca efect dezvoltarea unui capital uman calificat".

Totodată, a fost modificată şi stabilirea impozitului pe venit în cazul banilor obţinuţi prin transferul dreptului de proprietate.

Documentul mai arată: "Se introduce un plafon neimpozabil în cazul veniturilor obţinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, în sumă de 450.000 lei. Peste această sumă, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% la diferenţa dintre valoarea declarată de părţi şi suma neimpozabilă de 450.000 lei".

Un alt element de noutate constă în deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor a contravalorii serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament, servicii medicale preplătite pe care furnizorii le oferă în mod direct abonaţilor şi nu prin intermediul asigurătorilor, în afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate, suportate de angajaţi, pe lângă primele de asigurare voluntară de sănătate (conform Legii nr. 95/2006, republicată), în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual, conform sursei citate.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, eliminarea plafonului CAS şi CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu brut, drept o măsură menită să balanseze angajamentele bugetare care au fost adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor şi a burselor pentru studenţi.

La începutul anului, unele surse au susţinut că se doreşte eliminarea CASS pentru venituri suplimentare faţă de cele din salarii, precum dividendele, chiriile, dobânzile, veniturile din tranzacţii. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat că nu este de acord cu plata CASS la veniturile suplimentare faţă de salarii.

Se pare că Guvernul va schimba Codul Fiscal astfel încât aceste contribuţii la veniturile suplimentare să fie eliminate, dar, în schimb, ele se vor aplica la valoarea totală a salariilor şi nu vor mai fi limitate la cinci salarii medii brute.

Premierul Grindeanu a dat un exemplu de echilibrare a veniturilor şi cheltuielilor bugetare: "Eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva în jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investiţii şi alte activităţi şi, de asemenea, creşterea salariilor pentru sectorul de cultură pe care astăzi o adoptăm. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus".

Un alt exemplu dat de şeful Guvernului a fost eliminarea plafonului CAS pentru aceeaşi categorie de salariaţi: "De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toţi studenţii şi mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 miliarde pe aceste măriri".

Prim-ministrul a spus că şi majorarea salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei va genera venituri de un miliard de lei, care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "Prim-ministrul a spus că şi majorarea salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei va genera venituri de un miliard de lei, care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei."

    Sa facem o mica verificare. In Ro sunt cam 1.6 mn salariati cu nimimul pe economie. 

    Cresterea de 200 RoN salariu va conduce la o crestere cu 104 RoN a taxelor platite pe salariu atat de angajat cat si de angajator. Deci, avem 166 mn RoN de aici. 

    Angajatului ii va creste salariul net cu 140 de RoN iar acestia presupun ca se duc toti in bunuri se servicii. Deci cumparari suplimentare pe an de 224 mn RoN care ar genera TVA de 37.3 mn RoN. 

    Apoi, sa presupunem o marja de profit net (generoasa) de 30% pentru cei care vand produsele si serviciile suplimentar: (224-37.3)x30%x16% = ~ 8.96 mn RoN. 

    Deci pana acum avem 166+37.3+8.96 = 212.26 mn RoN. Cu siguranta mai sunt niste venituri in cascada ca urmare a cresterii profiturilor furnizorilor, mai multi salariati ca urmare a celor 224 mn RoN disponibili suplimentar pentru cumparaturi.

    Dar totusi... pana la 1 mld RoN asa cum a calculat Dl. Dragnea, e cale lunga. Probabil a rotunjit la intreg si a folosit formula de exel "ceiling" ca altfel nu prea se explica...  

    1. Dacă te uiți la experimentele anterioare legate de creșterea salariului minim, atunci vei observa că aproape toată creșterea s-a transmis în toată piramida salarială de la stat. Ceva mai puțin la cel cu 10 mii de lei salariu, dar începând de la bază până sus, aproape toți au beneficiat de x% creștere.

      Avem în acest caz o creștere de la 1250 la 1450 adică 16%. Creșterea salarială pentru toți bugetarii va fi în medie vreo 14%. Ai cumva datele privind salariul mediu la stat și numărul de bugetari? Folosește aceste cifre pentru a simula miliardul. 

      si, daca este asa, cresterea salariilor bugetarilor, mai putin impactul asupra cresterii achizitiilor de bunuri si servicii+taxe, nu va trebui finantata de la buget??

      de la FRAIERI o să fie finanțat tot circul!

      deja-s pregătite găleți mai mari, că se apucă domnii de muls, muls, și iar muls, numai să ne țină, în fras! 

    Idiotii astia nu au invatat nimic din faptul ca veniturile au crescut semnificativ in urma cotei unice de 16%. Ei cred ca daca cresc cu x% impozitul pe o baza de impozitare de 100 vor castiga la venituri x * 100, fara sa realizeze ca baza de impozitare va deveni 60 pentru ca lumea isi va ascunde / amana / converti veniturile in altceva

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb