GUVERNUL A SESIZAT DNA ÎN CAZUL DEFRIŞĂRILOR DE PĂDURI Corpul de Control a găsit nereguli şi în contractele cu Holzindustrie Schweighofer
• Problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a CSAT
• Câteva mii de persoane au protestat sâmbătă în toată ţara
• Ponta: "Codul Silvic, repins de Iohannis, intră marţi în dezbaterea comisiei"
Actualizare 15:01
Corpul de control al primului ministru a constatat, în cursul verificărilor făcute în cazul defrişărilor ilegale, o serie de nereguli la Direcţia Silvică Maramureş în care este implicată şi firma austriacă Holzindustrie Schweighofer SRL.
În raportul transmis de Guvern, se arată că Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva este abilitată să încheie contracte pe termen lung pentru asigurarea vânzării masei lemnoase pe picior cu agenţii economici care au dobândit acest drept prin licitaţie publică, pentru volume minime de 20.000 mc pe an pe agent economic şi pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 10 ani.
Potrivit raportului, Direcţia Silvică Maramureş a încheiat cu Holzindustrie Schweighofer SRL şi Sitel SA, acte adiţionale la contracte de vânzare - cumpărare pe termen lung a lemnului, fără ca aceste societăţi să facă dovada menţinerii activităţii în domeniul prelucării lemnului. De asemenea, s-a constatat că reprezentanţii Direcţiei Silvice Maramureş nu şi-au exprimat acordul/dezacordul scris cu privire la prestatorii propuşi de către Holzindustrie Schweighofer pentru exploatarea masei lemnoase într-un contract, acceptând agenţi economici care înregistrau datorii faţă de Direcţie.
Totodată, timp de 4 ani, Holzindustrie Schweighofer a exploatat un volum total de 126.292 mc masă lemnoasă pe picior faţă de volumul total de 200.000 mc pe care trebuia să-l exploateze conform contractului, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor Romsilva cu 2.152.590,91 lei.
Mai mult, Guvernul a constatat şi tăierea, fără drept, de către societatea Ariana 2003 SRL, în cadrul contractului de vânzare - cumpărare a masei lemnoase pe termen lung încheiat cu Holzindustrie Schweighofer, a unui volum de 224 mc de masă lemnoasă din proprietatea publică a statului aflat în administrarea Direcţiei Silvice Maramureş.
Potrivit raportului transmis de Guvern, la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Consiliul de Administraţie a adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Romsilva. Raportul arată că Romsilva nu avea competenţa să elaboreze şi să aprobe un astfel de regulament, întrucât nu avea calitatea de "autoritate publică centrală care răspunde de silvicultură", aceasta fiind deţinută, atunci, de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
Aprobarea Regulamentului a facilitate astfel participarea la licitaţii a unor operatori economici care nu au făcut dovada că "dispun de mijloacele materiale financiare necesare, precum şi de forţă de muncă specializată" necesare exploatării masei lemnoase, în defavoarea celor care îndeplineau condiţiile de participare la procedurile de vânzare a masei lemnoase.
La Direcţia Silvică Bistriţa - Năsăud, Corpul de Control a descoperit că, în perioada 2009 - 2012, Direcţia a beneficiat de suplimentarea volumelor de masă lemnoasă de la alte direcţii silvice, în baza hotărârilor Consiliului de Administraţie al Romsilva, ca urmare a solicitărilor transmise către Romsilva, de către direcţia silvică.
Potrivit raportului Guvernului, Direcţia Silvică Bistriţa - Năsăud a fost singura direcţie silvică din cadrul Romsilva care a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere. Totodată, cu toate că alocarea masei lemnoase s-a realizat şi în vederea exploatării acesteia de către Secţia de exploatare, întreţinere şi reparaţii utilaje Bistriţa, Direcţia Silvică Bistriţa - Năsăud a exploatat cu preponderenţă, în procent de aproape 70%, această masă lemnoasă prin intermediul unor operatori economici cu care a încheiat contracte de prestări servicii de exploatare forestieră.
La Direcţia Silvică Mehedinţi, reprezentanţii au încălcat dispoziţiile legale referitoare la componenţa şi întrunirea comisiilor de preselecţie/licitaţie, arată Guvernul.
Potrivit dispoziţiilor legale aplicabile vânzării masei lemnoase de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, comisiile de preselecţie şi licitaţie trebuiau să fie constituite dintr-un număr minim de membri, iar pentru a fi legal întrunite, la şedinţele acestora trebuiau să fie prezente cel puţin trei pătrrimi din numărul de membri.
În legătură cu componenţa comisiilor de preselecţie, Guvernul a constatat că preselecţia unor operatori economici s-a realizat de către comisii care au avut în componenţă un număr mai mic de membri decât cel prevăzut în legislaţia în vigoare la acel moment. Totodată, s-a constatat că la data de 30 octombrie 2009, la comisia de licitaţie au participat doar doi din cei patru membri ai comisiei.
În urma acestei licitaţii au fost încheiate zece contracte de vânzare - cumpărare a mase lemnoase pe picior, în baza cărora Direcţia Silvică Mehedinţi a furnizat 8.928 mp de masă lemnoasă, în valoare totală de 516.947 lei, arată Guvernul.
Guvernul a mai constatat că au fost admişi la licitaţii operatori economici care au depus documentaţii de preselecţie incomplete sau neconforme cu prevederile caietelor de sarcini, operatori economici care nu au făcut dovada achitării garanţiei de contractare, anterior datei licitaţiei, operatori care nu au prezentat atestatul de exploatare, sau societăţi care aveau datorii la bugetul general consolidat al statului sau către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva sau unităţile acesteia.
Totodată, Guvernul a constatat întocmirea incorectă sau incompletă a unor procese - verbale ale şedinţelor de preselecţii sau licitaţii şi deficienţe în legătură cu aplicarea normelor legale referitoare la cazierul tehnic de exploatare.
În raport se mai arată că au fost admişi la licitaţii operatori economici care nu au ataşat la cererile de înscriere şi cazierele tehnice de exploatare, completate la zi.
Mai mult, s-a constatat vânzarea, de către reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, prin negociere, a partizilor de masă lemnoasă care au făcut obiectele unor contracte de vânzare - cumpărare "reziliate", fără a fi supuse unor noi proceduri de licitaţie.
De asemenea, nu au fost percepute penalităţi pentru exploatarea masei lemnoase în afara termenelor prevăzute în autorizaţia de exploatare sau ca urmare a ridicării cu întârziere a autorizaţiilor de exploatare, având drept consecinţă păgubirea bugetului Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.
Guvernul a mai constatat neefectuarea de controale privind respectarea regulilor silvice de exploatare a masei lemnoase de către reprezentanţii ocoalelor silvice din cadrul Direcţiei Silvice Mehedinţi.
De asemenea, a fost exploatată masă lemnoasă cu încălcarea normelor privind prelungirea duratelor de exploatare a parchetelor sau în afara termenelor prevăzute în autorizaţiile de exploatare, în cadrul ocoalelor silvice din subordinea Direcţiei Silvice Mehedinţi.
---
Actualizare 11:19
Guvernul a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul defrişărilor de păduri, aceasta fiind făcută în urma unor verificări efectuate de Corpul de Control al primului-ministru, din perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012.
Potrivit raportului transmis DNA, corpul de control al primului-ministru a efectuat acţiuni de verificare în urma cărora a găsit indicii privind săvârşirea unui număr de 52 posibile fapte de natură penală. Acţiunile au fost făcute la direcţiile silvice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entităţi precum şi la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament.
---
Problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a anunţat ieri preşedintele Klaus Iohannis, arătând că protestul de sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim.
"Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi", a scris Iohannis pe Facebook.
Peste 1.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, pentru a protesta faţă de tăierile ilegale de păduri, oamenii urmând să plece într-un marş pe traseul Piaţa Victoria - Palatul Cotroceni - Palatul Parlamentului.
Protestatarii au venit cu drapele, pancarte, mulţi dintre aceştia fiind biciclişti. Majoritatea participanţilor sunt tineri între 20 şi 40 de ani.
Liderii protestatarilor au spus că manifestul este unul apolitic: "Aşa cum ne-am mobilizat pentru Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist, aşa ne mobilizăm şi pentru apărarea pădurilor, nu mai sacrificăm comunităţile locale pentru profitul unor companii. Putem mai mult decât să exportăm lemnul în formă brută", au declarat aceştia, potrivit HotNews.
Mulţimea striga: "Ieşi afară, din ţară!", "Nu corporaţia face legislaţia!", "Toate partidele ne taie pădurile", "Uniţi salvăm pădurile!", "Codru-i frate cu poporul / Nu cu drujba şi toporul!", "Asteptăm la DNA / Fabrica de cherestea!".
Evenimentul a fost iniţiat pe Facebook, el fiind creat de campania Uniţi Salvăm, iar peste 12.000 de persoane şi-au anunţat participarea, numai la protestul din Capitală.
Şi la Cluj-Napoca, peste 800 de persoane au participat la un miting faţă de defrişarea pădurilor, scandând "Romsilva, hoţie, cu Holzindustrie în cărdăşie" sau "Moţii se luptă cu hoţii" şi criticându-l pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament.
Şi la Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane protestează faţă de defrişările ilegale, ei plecând într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei şi scandând lozinci precum "Uniţi salvăm pădurea", "Jos labele de pe pădurile României", "Nu corporaţia face legislaţia".
Aproximativ 200 de oameni s-au adunat şi la Iaşi, ei plecând în marş pe Bulevardul Ştefan cel Mare, prin faţa sediului primăriei, şi având bannere pe care scrie "Vrem livezi, păduri curate, nu pământuri defrişate" şi scandând, printre altele, "Vrem teii înapoi". La un moment dat, protestatarii au început să cânte imnul României.
Şi la Ploieşti, aproximativ 50 de persoane au protestat faţă de tăierile ilegale de păduri.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spunea că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni faţă de tăierile ilegale de arbori, pe fond susţinerii Codului Silvic şi împotriva monopolului. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Graţiela Gavrilescu anunţa un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de material lemnos tăiat din păduri de către această societate, care operează patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti.
Ministrul Mediului a declarat, vineri, că asupra preşedintelui Klaus Iohannis "planează o suspiciune" că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.
Codul Silvic este reexaminat de Parlament la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.
Proiectul Codului Silvic va fi marţi în dezbaterea comisiei din Camera Deputaţilor, iar PSD îşi menţine poziţia de a adopta un Cod care să prevină şi să sancţioneze defrişări ilegale şi monopolul, a declarat, sâmbătă, premierul Victor Ponta.
1. Raportul Corpului de Control este o gluma
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 10.05.2015, 20:10)
Intr-o problema atat de grava cum este cea a defrisarii padurilor Romaniei, raportul Corpului de Control al guvernului este o glumita de care reprezentantii Holzindustrie Schweighofer si nu numai, pot rade cu gura pana la urechi. La nivelul guvernului, orice problema trebuie tratata cu cea ma mare seriozitate si responsabilitate , in nici un caz ceva de genul "hai sa ne facem ca facem si noi ceva". Ce treaba este aceasta , ca Guvernul a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul defrişărilor ?? Grija fata de interesele tarii nu intra in atributiile guvernantilor ?? DNA trebuie sa emita legi ? DNA trebuie sa pazeasca avutiile tarii? DNA are controlul asupra Politiei, serviciilor secrete si ale altor organe de ordine? Domnilor Iohanis si Ponta, aveti toate parghiile in a face lucruri serioase pentru Romania ! Faceti ce trebuie sa faceti !!