Guvernul face primul pas pentru privatizarea OPCOM

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 decembrie 2014

Guvernul face primul pas pentru privatizarea OPCOM

Bursa noastră de energie va fi deţinută 100% de Ministerul Economiei

Odată cu remanierea, Guvernul a făcut primul pas pentru privatizarea bursei noastre de energie (OPCOM). În ordonanţa care consfinţeşte schimbările din Guvernul Ponta 4, Ministerul Economiei este autorizat să aprobe toate operaţiunile necesare pentru trecerea acţiunilor deţinute de Transelectrica la OPCOM în proprietatea privată a statului şi administrarea sa.

Surse apropiate situaţiei ne-au explicat: "Acesta este un prim pas pentru diversificarea acţionariatului OPCOM. Prevederea din ordonanţă înseamnă că bursa de energie va fi deţinută de Ministerul Economiei, nu de Transelectrica. Din punct de vedere juridic, operaţiunea este mai facilă pentru privatizarea OPCOM, care ar fi trebuit să fie încheiată din 2013, conform acordului cu FMI".

Acţionarii Transelectrica ar urma să fie despăgubiţi, conform surselor nostre, pentru desprinderea OPCOM de transportatorul naţional de energie. "Sunt mai multe variante în acest sens, la care se lucrează acum", mai spun sursele citate.

În luna februarie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au solicitat autorităţilor noastre să accelereze diversificarea acţionariatului OPCOM, întrucât proiectul ar fi trebuit să fie gata anul trecut şi a fost agreat încă din 2012. La vremea respectivă, surse din piaţă ne-au spus că FMI şi CE ar fi respins ca nefezabilă fuziunea OPCOM cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Conform surselor citate, modelul de "privatizare" al OPCOM este diversificarea acţionariatului în cote egale către cei interesaţi. Astfel, un acţionar ar putea deţine maxim 5% din capitalul social al bursei noastre de energie.

De asemenea, jumătate din acţiuni vor fi oferite actorilor pieţei electricităţii, iar cealaltă jumătate - operatorilor din piaţa gazelor. Există voci care spun că bursele de energie mari din Europa sunt interesate să facă un schimb de acţiuni cu OPCOM, în cadrul procesului de diversificare a acţionariatului.

O primă etapă a diversificării acţionariatului ar presupune cooptarea Transgaz, transportatorul naţional de gaze, în companie. Apoi pot intra în acţionariat companiile energetice controlate de stat, conform surselor citate. Ca să se facă diversificarea, trebuie realizate toate evaluările pentru OPCOM, astfel încât să fie stabilită o valoare de vânzare a acţiunilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai privatizati companiile romanesti de energie, deoarece vom ajunge ca in lumea a 3-a. Polonia si Ungaria isi consolideaza strategia nationala de stat in aceste companii de importanta nationala. Sa luam seama.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb