Guvernul norvegian, prin Granturile Norvegiene, a co-finanţat cu 1,4 milioane de euro un proiect de colectare a deşeurilor reciclabile de la populaţia din România, implementat de Total Waste Management, a cărui valoare se ridică la 4 milioane de euro, menţionează un comunicat transmis redacţiei.
Proiectul constă în dezvoltarea şi implementarea unei infrastructuri inteligente de colectare în 25 de oraşe mari din România, cu obiectivul de a prelua anual peste 15.200 de tone de deşeuri de ambalaje şi echipamente electrice şi electronice, care să ajungă în fabricile de reciclare din ţară.
Proiectul a fost intitulat SIGUREC, un acronim al expresiei "sigur reciclare", iar punctele de colectare integrează trei componente cheie: o staţie integrată de colectare, care, la rândul ei reuneşte - o unitate complet automatizată de recuperare a deşeurilor de ambalaje PET, doze de aluminiu şi sticlă, o unitate semi-automatizată pentru preluarea echipamentelor electrice şi electronice şi cinci recipiente pentru preluarea alte tipuri de ambalaje; o camionetă de transport ce deserveşte fiecare punct de colectare; o unitate pentru compactarea deşeurilor.
Un software inteligent înregistrează deşeurile introduse şi asigură interactivitate cu cei care se implică în colectarea separată. Echipamentele tehnologice au la bază soluţii Tomra, companie specializată în aparate de colectare automatizate pentru deşeuri de ambalaje.
Automatizarea procesului şi monitorizarea electronică a deşeurilor oferă câteva avantaje importante. Sunt furnizate date clare şi precise, precum tipul si greutatea deşeurilor şi se asigură transparenţă şi trasabilitatea acestora către fabricile de reciclare. Un rol important pentru încurajarea oamenilor de a folosi sistemele SIGUREC îl joacă parteneriatul cu retailerii, precum Carrefour. Astfel, la depunerea materialelor reciclabile prin SIGUREC, sunt eliberate automat recompense sub forma unor cupoane de reduceri valabile în hipermarket.
Până la ora actuală, au fost instalate 11 puncte de colectare în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Suceava, Brăila, Focşani, Piteşti şi Ploieşti, urmând ca până la finalul anului să fie instalate restul punctelor de colectare. Prin cele 11 puncte de colectare, au fost recuperate aproximativ 1300 de tone de materiale reciclabile, dintre care 17 milioane de sticle PET, 125.000 de doze de aluminiu, 100.000 de sticle, 353.000 de kilograme de electronice şi 154.000 de kilograme de hârtie şi carton.
Doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România, a declarat: "Optimizarea industriilor existente, încurajarea antreprenoriatului şi a investiţiilor în eco-inovare, dezvoltarea şi implementarea de tehnologii noi, toate acestea sunt câţiva din paşii făcuţi de Norvegia în vederea promovării unei economii verzi".
Programul "Inovare Verde în Industria din România" face parte din schema de finanţare oferită de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2009 - 2014 , având obiectivul de a reduce disparităţile socio-economice în Spaţiul Economic European şi pentru întărirea relaţiilor bilaterale dintre România şi Norvegia. Obiectivele programului vizează creşterea competitivităţii companiilor ce activează în industria verde, ecologizarea industriilor existente, dezvoltarea spiritului antreprenorial verde prin inovaţie.