Guvernul va adopta un proiect de reducere a impactului anumitor produse din plastic asupra mediului

G.U.
Politică / 25 august 2021

Guvernul va adopta un proiect de reducere a impactului anumitor produse din plastic asupra mediului

Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de astăzi, un proiect de ordonanţă privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care vizează transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene (Directiva 2019/904/UE), informează Agerpres.

În nota de fundamentare se arată că obiectivele actului normativ sunt de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne.

Schimbările preconizate vizează, între altele: "prevenirea generării de deşeuri şi scăderea cantităţii de deşeuri din plastic de unică utilizare, îmbunătăţind astfel calitatea mediului, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră; utilizarea de către consumatori a alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă, durabile/care nu conţin plastic; reducerea consumului pentru pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; interzicerea introducerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile".

În aceeaşi şedinţă, Executivul va aproba, printr-o ordonanţă de modificare a OG nr.43/2000, înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Arheologiei, organism fără personalitate juridică ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, notează sursa citată.

"Modificarea şi completarea OG nr. 43/2000 are în vedere instituirea posibilităţii de a se emite autorizaţii pentru diferite faze ale cercetării arheologice, reducându-se astfel timpul de aşteptare pentru autorizare şi numărul dosarelor care trebuie procesate. (...) De asemenea, se are în vedere înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Arheologiei, organism fără personalitate juridică ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, care va avea rolul de a analiza Contestaţiile privind propunerile Comisiei Naţionale de Arheologiei referitoare la proiectele de cercetare arheologică, rapoartele de cercetare arheologică, planul anual al cercetărilor arheologice sistematice din România, finanţarea cercetării arheologice, aprobarea studiilor de fundamentare şi a documentaţiilor de urbanism şi amenajare a teritoriului, atestarea personalului de specialitate din domeniul cercetării arheologice şi înscrierea sa în Registrul arheologilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor în domeniul Arheologiei, numită prin ordin al ministrului Culturii pentru perioada mandatului Comisiei Naţionale de Arheologie, se organizează şi funcţionează în baza unui regulament aprobat prin ordinul ministrului Culturii publicat în Monitorul Oficial, potrivit documentului.

Pe agenda şedinţei figurează şi două memorandumuri privind acordarea unor ajutoare de stat pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19 şi cauzate direct de această pandemie Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători" S.A. şi Societăţii Comerciale "Compania Naţională de transporturi aeriene române - TAROM" S.A.

Nu în ultimul rând, Executivul ar urma să aprobe, potrivit unui anunţ recent al premierului Florin Cîţu, şi actul normativ privind Planul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. grija pentru mediu a guvernului e zdrobitoare.... in acelasi timp in iernile 2021-2022 si 2022-2023 romanii vor ingheta in case ca niste rahatei ... desigur... din grija fata de Planeta si in numele Green Deal ! :)

    dupa care...furiosi si saraciti BINE! ... vin si va iau gatzii !  

    1. p.s. nu dau 2 lei vechi si sparti pe Planeta in masura in care ecologia e doar un amalgam frumos de minciunele bune sa ne impinga intr-o eco-dictatura unde individul nu are proprietati si e supra-taxat!

      din partea mea ar trebui mancate stive de vita si porc, arsi munti imensi de carbune si oceane de petrol.... dar...deh! ...avem greenpeace si onu si acum... si green deal la care Romania s-a alaturat!  

      si ne doare taaaaaaaaaaaaaaare mult in cot de Planeta! Si de aia vom plati facturi la incalzire, energie, alimente dublate sau triplate in perioada imediat urmatoare.... si asta doar pentru inceput... inainte de alte scumpiri si mai crunte!  

      VETI FI JEFUITI DE TOT CE AVETI ROMANILOR!

      DUPA CARE LE VETI LUA GATZII !  

      :))))) tie nu-ti cresc facturile, la Bucuresti nu aveti apa calda si caldura!!! O sa fie o iarna ieftina, ieftina in capitala. Probleme mari vor fi prin tara, unde giga caloria e de 3-4 ori mai scumpa ca la Bucuresti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb