Investitorii aşteaptă IPO-ul Hidroelectrica

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2023

Investitorii aşteaptă IPO-ul Hidroelectrica

Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management: "Probabil că mulţi investitori sunt în aşteptare, şi-au amânat achiziţiile şi strâng bani pentru acest IPO" Alexandru Combei, BRD Asset Management: "IPO-ul Hidroelectrica va elibera energii nebănuite, bani care stau deoparte vor fi puşi la muncă" Dragos Manolescu, OTP Asset Management: "Aşteptata listare Hidro este ca o gură de oxigen pentru foarte mulţi investitori care vor să se expună şi pe zona de ESG"

Investitorii şi-au amânat achiziţiile şi strâng bani pentru listarea Hidroelectrica care se preconizează chiar luna viitoare, sunt de părere managerii de fonduri de investiţii din ţara noastră. Din punctul lor de vedere, acesta este unul dintre elementele ce explică performanţa mai slabă a indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din acest an, comparativ cu cei ai altor pieţe, precum şi lichiditatea redusă, conform opiniilor exprimate ieri în cadrul unei conferinţe de presă organizată de BVB şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management în cadrul Raiffeisen Asset Management, a spus: "Avem o creştere ceva mai redusă decât cea a pieţelor din regiune sau a pieţelor europene, ceea ce vine cumva în contrast cu evoluţia din anul precedent, când piaţa locală a supraperformat. Cred că această performanţă mai slabă este cumva motivată de aşteptarea investitorilor pentru IPO-ul Hidroelectrica. Probabil că mulţi investitori sunt în aşteptare, şi-au amânat achiziţiile şi strâng bani pentru acest IPO".

Managerul de fond al Raiffeisen AM a adăugat: "Odată ce IPO-ul Hidroelectrica se va fi materializat, cred că în special investitorii mari vor relua achiziţiile în piaţă. De asemenea, distribuţiile din dividende se vor întoarce în piaţă şi bineînţeles, când va avea loc şi distribuţia extraordinară de dividend de la Fondul Proprietatea, o sumă potenţial substanţială se va întoarce în piaţă".

Alexandru Combei, Directorul de Investiţii al BRD Asset Management, a punctat că listarea Hidrelectrica va aduce bursa noastră pe radarul unor investitori instituţiinali de alt calibru.

"Există un sentiment în rândul tuturor participanţilor la piaţă, fie persoane fizice sau instituţionali. Se aşteaptă acest IPO al Hidroelectrica, care sperăm că se va întâmpla, undeva în iunie după cum am văzut în presă. Va fi un lucru extrem de bun nu doar pentru companie în sine cât pentru toată piaţa. IPO-ul Hidroelectrica va elibera energii nebănuite, bani care stau deoparte vor fi puşi la muncă. Există acea posibilitate de upgrade la MSCI, România va intra şi în atenţia altor investitori instituţionali mari, etc", a spus directorul de la BRD.

Dragos Manolescu, CFA, Director General Adjunct al OTP Asset Management, este de părere că aşteptata listare Hidro este ca "o gură de oxigen" pentru foarte mulţi investitori care vor să se expună şi pe zona de ESG.

"Pentru finalul anului mă aştept să fim mai sus decât acum. Iar aşteptările sunt cumva corelate cu ce s-a întâmplat afară, cu cash-flow-urile care mă aştept să intre, ceea ce ar trebui să se vadă în preţul acţiunilor", a adăugat Dragoş Manolescu.

În raportul aferent lunii aprilie al Fondului Proprietatea, Hidroelectrica este evaluată la circa 11miliarde de euro, iar deţinerea FP de 19,94% echivalează cu 2,2 miliarde de euro, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor fondului.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. După anunțarea oficiala a perioadei ofertei Hidroelectrica, în piața va fi un sell-off, pentru ca mulți vor vinde alte acțiuni pentru a face rost de bani pentru IPO. asta va trage cotațiile în jos. Abia după finalizarea IPO, cotațiile vor începe sa revină.

    1. De asta o scadea FP? Ma asteptam sa fie aproape de 2.2.

      Ultimul factsheet prezenta VUANul companiei la 2.6510. 

      Ar fi curios de vazut ce se va intampla cu SNP care va anunta dividentul special si investitia in Neptun Deep in aceeasi perioda cu anuntarea IPO Hidro.

      Ai participat la vreun IPO mai mare în RO. Prevăd o alocare de 10-15% din suma totala. Merita sa vinzi acțiuni de 100 de lei din portofoliu pentru acțiuni la Hidro de 15 lei?

      da, si eu ma gandesc la maxim 10% alocare. Daca avem noroc si daca listeaza FP toti cei 20%.

      Sunt foarte multi bani in piata, retail + firme.  

      Problema va fi dupa, unii vad o corectie, pana la 60-70lei, datorita mai ales lacomiei celor implicati in listare. Daca ar lista din start la 70lei/actiune ar fi altceva...

      Esti optimist cu 100, conform Raportului de NAV din Aprilie Hidro este cotat la 121,4564.

      Ajunge si la 70 lei in caz de an secetos

      Ganditi-va ca a dat dividende de 6-7 lei/actiune doar in ultimii doi ani (e usor de inteles care a fost motivul acestei ”generozitati”, nu? Sa o goleasca de resurse si sa dea bine la vanzare- in rest dividendele au fost de 2,5 lei/an. Nu pot sa observ decat ca rata castigului din dividende este undeva la 2% intr-un an obisnuit si 5% intr-un an in care generozitatea unora forteaza nota unor dividende record.

      Deocamdată nu au anunțat valoarea dividendului special

    Parerea mea e ca FP-ul vinde foarte scump, dar de aia exista IPO-uri... sa mai arunce ”managerii de fonduri” cu banii altora. O vanzare la PER de 18 e ca si cum te-ai imbraca la firme sin astea caora le dai bani doar pentru eticheta.

    1. din astea carora

    "Or, în acest moment, evaluările din portofoliul FP sunt departe de această bornă. La ultima ajustare, cele 11,2 miliarde prinse în portofoliul FP ar duce Hidroelectrica la o valoare de piaţă de 56 miliarde lei." ziarul Bursa 19.12.2022 Cristian Dogaru

    In articolul de mai sus "În raportul aferent lunii aprilie al Fondului Proprietatea, Hidroelectrica este evaluată la circa 11miliarde de euro, iar deţinerea FP de 19,94% echivalează cu 2,2 miliarde de euro, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor fondului. Gresit!!!!!

    Care e adevarul ? ...si care e PER ul? 

    1. Retailul sa se tina departe de Hidro vreo cateva luni... nu stiti nimic la moment despre dinamica pretului actiunii... lasayio dracului sa creasca vreo cateva zile si nu va bagati ca oile oarbe... e supra evaluat Hidro... vin si schimbari politice... anul asta hidro o sa ajunga sa scada cu cel putin 15% de la listare la un moment... incetati sa ascultati brokeri gen Tradeville - vau vandut ViVre si Agroland, Goldring - cu teapa Vifrana... ei vor doar sa va comisioneze, nu se gandesc la economiile voastre

      Nu poti ajuta cu sfaturi gratuite.

      Doar sfaturile platite sunt "bune". 

      Fiecare trebuie sa se ajute pe sine.

      Cine pierde bani se "auto-educa", iar educatia de calitate trebuie sa coste multi bani. 

    Daca la alocare vom prinde abia un 10-15%, deci e bataie mare pe prins actiuni, de ce sa scada? Cine o sa vanda la listare? Cine subscrie sau cumpara in prima zi de ce sa vanda a doua zi?

    1. Supra-subscriere de 10 x ! La 11mld/20% (toata detinerea FP) ar inseamna 110 mld. subscriere. Ma indoiesc.

    Dragos Manolescu, CFA, Director General Adjunct al OTP Asset Management, este de părere că aşteptata listare Hidro este ca "o gură de oxigen" pentru foarte mulţi investitori care vor să se expună şi pe zona de ESG.

    Pot sa bag mana in foc ca nu e absolut nimeni in Romania interesat de prosteala esgista si aproape nimeni nu stie despre ce e vorba oricum. 

    1. Lume contemporana e o escrocherie organizata riguros. Acum si gazele si energia nucleara au devenit - brusc - curate... de parca arderea gazului nu inseamna eliberarea de compusi de ardere poluanti si de parca nici reziduurile nucleare radioactive nu mai sunt asa de poluante. O escrocherie a unor producatori de resurse energetice in dauna altora.

      Lumea contemporana...

    Eu m-am cam ars cu Electrica, asa ca nu mai intru la apa si cu Hidro...

    1. La EL te'ai electrocutat. Bine ca nu ai prins si detonarea nucleara de dupa IPO-ul de la SNN.

    Cert este ca IPO-ul Hidroelectrica va dezvalui multe despre Puterea Financiara a Tarii , despre Relevanta BVB fata de pietele externe , si prin urmare care este adevaratul statut a pietei de capital autohtone. Eu unul personal sunt foarte curios de toate dezvaluirile care vor urma datorita IPO-ului H2O

    1. Poate o sa ne arate si de ce atat Dan Paul cat si angajatii unor brokeri care ne invita sa ne obisnuim cu dividende mai mici la companiile din energie nu pricep motivul pentru care ”fug” investitorii romani catre bursele straine. Diletantii astia, desi se ingrasa cu bani de la investitori, tin cu emitentii care isi numesc conducerile politic in dauna celor care ii platesc (probabil ii mai lasa ”tehnocratii” politici sa ciuguleasca ceva firimituri de pe la mesele lor si ei ii ”educa” pe investitori inainte de a fi ei insisi suficient de educati).

    Se tot vaită lumea că, companiile din Ro sunt țepe de ce mai cumpărați pe bursa din Ro sunt atâtea companii bune în afară și etf-uri, la noi politicul își bagă coada peste tot!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb