HIROŞIMA 70 DISCURS DESPRE MORALITATEA BOMBELOR

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 7 august 2015

Cornel Codiţă

Aceasta este dilema: a fost bombardarea atomică a Japoniei un act care ţine de esenţa Răului sau unul de Moralitate? În această formă brută şi brutală, întrebarea este pusă în spaţiul public, dacă nu chiar în fiecare an, la început de august, măcar din cînd în cînd; 70 de ani mai tîrziu, spre exemplu!

Una dintre virtuţile extraordinare ale dilemei este imposibilitatea soluţiei, ceea ce dă libertatea fiecăruia să rămînă, justificat, partizanul uneia dintre opţiunile care se exclud! Exact acelaşi lucru se întîmplă şi în cazul Hiroşima. Unii aleg să deplîngă ororile şi inimaginabilele suferinţe umane generate de primul bombardament nuclear, în condiţii de război, din istoria cunoscută a umanităţii; alţii aleg argumentul balanţei dintre vieţile pierdute şi vieţile salvate prin capitularea Japoniei şi încheierea mult mai rapidă, astfel, a ostilităţilor militare în Asia de Sud-Est.

Cu mult mai important decît oricare dilemă, interpretare sau reinterpretare în marginea evenimentelor, artefacte ale raţiunii ideologice, este să remarcăm ceea ce se întîmplă cu lumea de astăzi din perspectiva momentului Hiroşima.

Optimistul va accepta, fără reţinere, parabola deschiderii Cutiei Pandorei. Curg din ea toate relele pămîntului, dar există ceva capabil să compenseze răul aruncat asupra lumii: Speranţa! Deschiderea erei nucleare a însemnat uriaşe distrugeri provocate mediului terestru în două decenii şi mai bine de experimente nucleare în atmosferă, în apele oceanului, la suprafaţa pămîntului şi în subteran, menite să perfecţioneze generaţie după generaţie de noi arme. Cea mai mare crimă împotriva Pămîntului, de la apariţia speciei Homo Sapiens! Cu siguranţă, cea mai importantă, dacă nu singura, cauză a gravelor dezechilibre de mediu, cunoscute astăzi sub numele de "încălzire globală". Deschiderea erei nucleare a însemnat perfecţionarea, producerea şi stocarea unor mijloace de distrugere în masă pentru care un singur Pămînt a devenit ridicol de puţin; ar fi nevoie de cîteva zeci de milioane de planete, ca a noastră, pentru a putea "fructifica" integral puterea de distrugere nucleară pe care cîteva state au dezvoltat-o şi o adăpostesc în măruntaiele munţilor şi mărilor. Deschiderea erei nucleare a însemnat deturnarea a cel puţin două generaţii de minţi excepţionale, ale ştiinţei şi tehnologiei, de la domenii şi aplicaţii care ar fi putut să schimbe, radical, lumea în bine, către cercetarea nucleară şi aplicaţiile ei militare, cu efectul cheltuirii unor sume uriaşe, doar pentru a putea etala arsenale de distrugere tot mai dezvoltate şi a obţine avantaje într-o competiţie politică, care putea foarte bine să fie decisă altfel, prin alte mijloace. Deschiderea erei nucleare a însemnnat deturnarea unor uriaşe resurse umane şi de capital de la spaţiul deschis, productiv, al dezvoltării sociale, către spaţiul închis, neproductiv, al pregătirii mijloacelor şi contramijloacelor unui posibil război nuclear. Deschiderea erei nucleare a prăbuşit lumea într-o psihoză colectivă a "războiului sfîrşitului lumii" de care a încercat să scape după principiul "cui pe cui se scoate": un Mare Război nu mai este rentabil (posibil este!!), atunci să facem cîteva mii, mai mici, ori chiar mijlocii!!

Care era speranţa? Speranţa a fost aceea dată drept certitudine în chiar formularea dilemei cu care am plecat la drum: arma nucleară va fi arma care va pune definitiv şi pentru totdeauna capăt Războiului! O iluzie pe care nu doar idealiştii, ci şi raţionaliştii mai slabi de înger şi-au făcut-o adesea; nu mai departe Alfred Nobel, mintea strălucită a ştiinţei care a pus la dispoziţia tuturor psihopaţilor ajunşi să decidă în politica lumii, puterea de distrugere a dinamitei. Omul a crezut sincer că acesta va fi sfîrşitul tuturor războaielor! Cine s-ar fi putut încumeta la atîta distrugere! Premiile Nobel, instituite de el, nu reprezintă nici o celebrare, ci o tristă şi repetabilă recunoaştere a eşecului speranţelor sale umaniste! Deocamdată, era nucleară nu a omorît speranţa. Dacă nu a pus capăt tuturor războaielor, cu siguranţă ne-a ţinut departe de "acela", de marele şi definitivul cataclism. Asta, dacă nu cumva, cele şapte decenii scurse de la "experimentul Hiroşima" nu ne ascund faptul că suntem în "paradigma curcanului": perspectiva limitată şi regresiv-liniară asupra trecutului nu poate oferi nici un indiciu despre momentul precipitării catastrofei! Asta nu înseamnă că el nu există, undeva, într-un viitor oarecare!

Cum arată perspectiva pesimistului? Evident, mult mai deschisă: orice este posibil! Iar dacă este posibil, atunci cîndva, mai devreme sau mai tîrziu, posibilul se va actualiza, va deveni realitate!!! Şapte decenii mai tîrziu, Hiroşima nu a sporit capacitatea de compasiune a oamenilor de pe planetă. 99,99% dintre locuitorii Terrei, programatic şi pseudo-terapeutic, au ales să uite. O uitare din care, de atunci, s-au născut generaţii tot mai înfricoşătoare de monştri ai distrugerii şi suferinţelor umane: de la Coreea şi Vietnam la Afganistan şi Orientul Mijlociu, de la genocidul din Cambodgia, la episoadele din Europa şi Africa; de la masacrul direct al inocenţilor prinşi în focul încrucişat al taberelor combatante, mai peste tot pe harta lumii, la masacrul indirect produs de foamete, lipsa mijloacelor minime de îngrijire medicală, de asistenţă socială ori de oportunităţi pentru susţinerea traiului zilnic. De la Hiroşima încoace, suferinţa produsă oamenilor de către oameni, la scară planetară, a crescut după o curbă mai radicală decît cea exponenţială, în timp ce capacitatea de empatie, individuală şi socială, rămîne egală cu ea însăşi şi teribil de limitată. Concluzia de neocolit: oamenii nu sunt dispuşi şi, se pare, nici capabili să resimtă suferinţa altora decît în doze infinitezimale, homeopatice! Cît despre capacitatea şi voinţa oamenilor de a învăţa din experienţele trecute, cele două, împreună, formează un binom auto-blocant. De aceea, sunt mult mai comode discuţiile în jurul dilemelor în care bombelor le sunt atribuite false, inexistente, imposible capacităţi de decizie morală!!!

Opinia Cititorului ( 48 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. 1. Încălzirea globală începuse deja cu cel puțin 100 de ani înaintea bombei atomice.

    2. Se estimează că primele două decenii de după WW2 au fost de maxim intelectual pentru societatea umană, nicidecum o pierdere. 

    Din restul articolului nu am înțeles nimic. Încercați să scrieți mai citeț! :) 

    Nici eu n-am inteles nimica de-aici.

    1. DOI CHINEZI VORBIND CHINEZA INTR-O MULTIME OCCIDENTALA.

      Explicatie: Te poti simti nou intr-un teritoriu strain. Ai nevoie sa gasesti pe cineva care gindeste sau simte la fel, si care te va ajuta sa te simti mai confortabil si mai in siguranta. O situatie in care putini pot intelege ce spui sau ce gindesti.  

      Esenta: Impartasirea reciproca a gindurilor va ajuta la depasirea sentimentului de alienare si poate sa conduca la noi sensuri.

      Negativ: A fi nepregatit sa te adaptezi SAU a fi cu... 

      Da, este greu cu priceputul , dar sa speram ca Ionut va creste si va deveni ION (matur) iar ratacitul va gasi cararea. 

    Dilema care apare in articol nu este de fapt nicio dilema.

    Nu poti justifica uciderea unuor oameni spunand ca salvezi altii!

    Tot anul asta se implinesc 70 de ani de la bombardarea, absolut inutila a orasului Dresda. Orasul, care nu avea niciun obiectiv militar, fiind locuit de civili, a fost ras de pe fata pamantului, impreuna cu toti oamenii , femei si copii nevinovati! nu se cunoasre numarul victimilor, dar, se pare, ca ae fi mai mare decat cel de la Hirishima!  

    1. Bombardamentul a fost parte a campaniei aliate de bombardare a orașelor germane, cu scopul declarat de a distruge moralul populației și a grăbi astfel prăbușirea celui de-al treilea Reich. Promotorul acestei politici a fost Winston Churchill, având un executant zelos în persoana șefului bombardamentelor strategice ale RAF, mareșalul Arthur Harris. A fost motivat de intenția de a acorda un ajutor înaintării Armatei Roșii, deși aceasta nu a cerut...

      articolul din el nu se intelege nimic. cine sa il citeasca ca eu nu la-m citit.

    Sunt cumva de acord cu autorul că o mare parte din lume a uitat de atrocitățile războiului. Unde nu sunt neapărat de acord, este de ridicare a simbolisticii momentului Hiroșima. Nu este cel mai atroce moment al WW2. Cu 4 luni înainte, US blocase naval insulele japoneze și îi bombarda din aer pentru a distruge industria japoneză. Bombele incendiare au omorât 100 de mii de oameni între 9-10 mar 1945, în bombardamentul asupra Tokyo. Și la fel au pățit încă 66 de...

    1. Sunt de acord ca armata sovietica a comis si ea atrocitati in timpul razboiului. La Przyszowice au fost omorati tarani polonezi. Singura diferenta este ca despre crimele comise de URSS se vorbeste foarte putin.

      Din păcate, istoria este scrisa de învingători!

      Stalin a câștigat, Hitler a pierdut, si uite asa nazismul este condamnat iar comunismul iertat.  

      Pana sa moara Stalin nu prea s-a stiut nici de gulag si milioanele de morti de care se face vinovat. De fapt, occidentul nici acum nu prea vrea sa afle despre comunism si crimele sale. 

      Asa a aparut si legea lui Crin care te baga in puscarie daca il glorifici pe Cioran sau Eliade pentru ca au fost, in tinerete, legionari!

       

      Eu nu am scris 4.1 iar cel care l-a scris este chiar un mincinos. Despre faptele Armatei Roșii se vorbește mult, ba chiar doar în sens negativ. A sublinia doar faptele negative (incontestabile dar nici chiar să le multiplici efectele 10x) și a nu spune nimic despre faptul că WW2 a fost câștigat DOAR de Armata Roșie, atunci asta este propagandă occidentală.

      Repet, patriotismul este BUN, naționalismul este RĂU. Legionarismul este naționalism și chiar mai rău, xenofobie.

       

      A apărut un sondaj recent făcut de Inst Elie Wiesel iar la el 22% dintre români și-ar dori EVREI în țară DOAR CA TURIȘTI. Ce mai vreți cu o astfel de țară? 

      Iar în legătură cu Stalin, te înșeli. Propaganda occidentală i-a acordat suficientă atenție și chiar a îngroșat numărul victimelor sale de vreo 5 ori. Nu că... 

      Nu eu am scris asemenea prostii. Comentariile sunt false amandoua. A aparut iarasi clona sa ma faca sa apar ca un re.tardat minta.l

      Adevarul este ca Armata Rosie a comis crime de razboi.  

      "A woman telephone operator from the Soviet Army recalled that 

      When we occupied every town, we had first three days for looting and rapes

      Sa-i fie rusine clonei ca ma face sa arat ca un individ care habar nu are istorie si care pune botul la orice prostii. Doar nu sunt retardat desi am recunoscut ca ieu... 

      Amice, esti de k.a.k.a.o.

      evident ca este un ratat care falsifica mesaje; uita-te la el, nici macar nu scrie cu diacritice ca adevaratul Cristi C; ce ratat care nu are nimic mai bun de facut decat sa falsifice mesaje pe forumuri ale utilizatorilor Pribeagul, Virgil Bestea, Salomeea, Cristi C.

      Care nu apartine lui Cristi C.

       

      El ar fi dat citatele in integralitatea lor, nu scoase din context: 

      "When we occupied every town, we had first three days for looting and ... [rapes]. That was unofficial of course. But after three days one could be court-martialed for doing this. ... I remember one raped German woman laying naked, with hand grenade between her legs. Now I feel shame, but I did not feel shame back then... Do you think it was easy to forgive [the Germans]? We hated to see... 

      Lumea ma crede cretin ca sustin cauza URSS. Totusi, eu sunt pensionar militar. Imi trebuie bani pentru medicamente si de aceea raspandesc si eu mesajele de la Vocea Rusiei.

      Fiind obsedat, semnez si mesaje anonime, Totusi, nu eu am scris mesajul 4.8 pentru ca lumea ma crede idiott.Altfel, as fi dat intregul citat: 

      "A report by the Swiss legation in Budapest describes the Red Army's entry into the city: 

      During the siege of Budapest and also during the following weeks, Russian troops... 

      Mesajul nu apartine lui Cristi c ci aceluiasi troll cretin care posteaza idiotenii sub nume false intre 5 si 7 dimineata. Ce idiot.

      veste rea pentru rusofonul Cristinev C, s-au scumpit pastilele rosii

      mey gheorghe, gata vacanta in Spania la cules de capsuni? Bine te-ai intors. Am observat ca masina de maturat strada trece mai des ... acum inteleg ca te-ai intors si la serviciu.

    securitatea umanista...nu stiu cum sa traduc humain din engkeza...concept care desemneaza freedom from fear and freedom from want.

    Intrebarea este de ce se acceptul faptul ca omul este structurat sa fie rau, conflictual cand de fapt natura lui este una nobila, non-conflictuala. Omul este invatat de mediu, familie, media...scoala sa fie rau. Lipsa de cultura dezumanizeaza! Conflictul in cadrul sistemul relatiilor internationale este justificat prin natura umana. Nimic mai fals si... 

    1. lb engleza.

    freedom from fear and freedom from want= humain security

    1. Site-ul Deutsche Welle a realizat un interviu cu unul dintre foştii angajaţi din fabrica de postaci a lui Putin. Este vorba de Ludmilla Savciuc, din Sankt Petersburg, care a pătruns acolo pentru a vedea cum se lucrează. Aceasta mărturiseşte că acum se teme pentru viaţa ei.

      rin intermediul unui anunţ văzut în ziar, Ludmila Savciuc a ajuns angajata unei firme care i-a cerut să lucreze ca "troll". Postac, plătit pentru a răspândi păreri prefabricate în spaţiul virtual. Femeia spune că nu a... 

      stat asa, moldovane, ca acuma rasate soarele peste cioloveci si ies pe tura, la postat

      Că așa merge propaganda în Occident. O spunem de un milion de ori.

       

      Duduia Ljudmilla Sawtschuk se teme atât de mult pentru viața ei încât dă câte un interviu în fiecare lună, la cererea mass-media occidentale. A devenit o vedetă după ce a terminat contractul despre care spune, la finalul lui martie. 

       

      7 apr 2015, Bild, "Sie führte für Putin 

      Krieg im Internet" 

       

      29 mai 2015, Der Spiegel, "Russische Troll-Bekämpferin: "Diese Scheusale an die Öffentlichkeit zerren"" 

      9 iun... 

      Este Obama. Va trimit un mesaj din partea lui:

       

      CNN: "Why did Obama praise Putin" 

       

      Obama m-a lăudat cum nu a făcut niciodată. Este cel mai bun ambasador/troll al meu. 

       

      Obama said, "Russia was a help with this. I'll be honest with you." 

       

      White House: President Barack Obama telephoned Russian President Vladimir Putin on Wednesday to thank him for his part in the recent nuclear deal with Iran, the White House said. 

      "The President thanked President Putin for Russia's... 

      Nu putea lipsi pensionarul cu maieu,

      subofiterul care bea bere la PET, 

      militianul cu Tranbant, 

      CRISTI C 

      un tantalau obsedat

      Cutzu, cutzu, scoate capul, ca sa iti aruncam ceva de ros! 

      Barbu Stefanescu, esti un shobolan. Shobolanule (nu se spune shobolane decat daca esti un angajat la deratizare).

      Subiectul este retarddat mintal. Sustine ca se numeste Cîristi C insa semneaza, maniacal, drept Iohannis.

      Este foarte afectat atunci cand ii se spune adevarul, anume ca are probleme grave. Este obsedat si tantalau. Are cunostinte precare si sta mereu pe calculatorul nepotului. Consuma in exces bere la PET. Scrie ca un bolovan. Fuge de raspundere. Nu are bani de medicamente. 

      Pentru subiecte atat de complicate. Mergi si vezi de pacientii tai raiosi si fa control de medicina muncii. Lasa-ne pe noi care tratam subiecte importante ce necesita IQ>120.

      De ce l-ai facut pe Iohannis tantalau si bolovan? Nu l-ai votat? Sa inteleg ca m-ai votat pe mine?

      A aparut iarasi obserdatul. Acum semneaza Academicianul sau Victor Ponta.

      Te doare adevarul, martzafoiule. Au vazut toti ca esti un obsedat si un megaloman.

      Caracuda de doi lei, daca aveai un IQ macar de 85 nu stateai pe forumuri sa te lauzi singur. Esti un caz patologic, taliica! 

      Barbu Stefanescu eu n-am spus ca nu sunt bonlav. Se rade de un om pensionar si care nu are neaparat cel mai bun tratament sau chiar unul cat de cat. Totusi se intelege foarte bine. Ai venit aici sa te razi de un creetin, Accept. Dar sa se spuna si de ce.

      Mesajul nu aparține lui Cristi C.

      Eu nu imi apartin mie. Ma declar nul.

      Tarziu dle troll care semnezi fals la 6.13. Te-am asteptat toata ziua. Ai fi putut sa urezi de bine redactiei Bursa in articolul aniversar. Sa contribui la articolele bune de azi. Tu tot il hartuiesti pe Cristi C. Ce sarac cu duhul esti.

      Dovada ca esti obsedat. Exista tratament.

      Ce faci meh la ora 6:17? Scolile sunt inchise. Liberalii, oamenii de afaceri se trezesc mai tarziu. Nu te lasa sa dormi gandul de a mai trolli putin pe aici si a falsifica mesaje?

      Ratatule, tu intri la serviciu pe net, esti una din putorile alea zise slujbasi publici.

      Doctorul de familie se trezeste devreme, munceste la cabinet, sa iti faca injectii sa te vindece de obsesii. 

      In loc sa lucrezi te dai pe net, pe Bursa. Tocmai a scazut pibul cu o milionime iar consumul de energie electrica s-a redus si el cu 4.9% pe primele sase luni. De atunci ai lasat strungul in revizie si trollezi pe net in cautarea lui Cristi C. Cand vine guvernul meu la putere, voi limita accesul la net la 64 kbps in timpul orelor de program iar feisbuc va fi blocat complet. Trebuie putina disciplina in tara asta. Prea multi trolli, plagiatori si plastografi.

      Nu am scris eu comentariul 6.18.

      Scriem impreuna. Eu sunt, dupa cum spune 6.17, cel dintai ratat al tarii, cel mai slujbas public al tarii dintre toti. Imi place sa citesc ce se scrie pe Bursa despre mine. Si cum nu fac nimic (fiind botezat ficusul de la Cotroceni), ma delectez cu comentariile cetatenilor onorabili. Nu ale trollilor, angajati necalificati si prosti de bubuie, care se produc intre 5 si 8 dimineata.

      Nemaivazut! Un original isi trolleaza clona la 6.20.

      Ai o problema, tataie! 

      din cate spui, clona are o problema pentru ca o incaseaza de la original. Run, Forest, run.

      Amice de la 6.22

      esti un i-di-o-t 

      ai si certificat mediccal 

      vezi ca este un sertarul de la bucatarie

      unde iti tii capsulele de sifon 

      de ce scrii ca un descreierat? Ai greseli cat un repetent.

    Dat fiind cele prezentate, concluzia ar fi ca umanitatea n-a depasit inca stadiul de barbarie. Suntem in stadiul in care avem nevoie de celalalt pentru a-l supune ca sa fim adulati si indestulati. Mai este mult pina la stadiul in care, prin propriile noaste puteri, ne vom simti zei si vom respecta cu totii un principiu nescris: Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb