Peste 80% dintre companiile din România folosesc sisteme de planificare a resurselor organizaţiei (ERP - Enterprise Resource Planning) învechite şi insuficient digitalizate, conform analizelor Horvath & Partners şi statisticilor anuale furnizate de Comisia Europeană, prin Digital Economy and Society Index - DESI din 2020. Pentru a fi competitive, companiile au nevoie de platforme ERP moderne, care odată implementate reduc cheltuielile de funcţionare şi timpul mediu alocat diferitelor activităţi cu până la 30%, iar profitabilitatea creşte, în medie, cu 20%. Potrivit reprezentanţilor Horvath & Partners, este necesar ca România să acorde o importanţă sporită digitalizării managementului proceselor din companii, în primul rând din cauza contextului actual influenţat de pandemie, dar şi pentru că avem un decalaj semnificativ de recuperat faţă de restul ţărilor din Uniunea Europeană. Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), care măsoară anual evoluţia ţărilor membre ale UE din punct de vedere al competenţelor digitale, a plasat România pe locul 26 din 28, în 2020.
Maria Boldor, Principal, Responsabil pentru proiecte de transformare de business în cadrul Horvath & Partners România a explicat: "Necesitatea unor iniţiative de digitalizare, automatizare, simplificare şi eficientizare a proceselor de business este în prezent din ce în ce mai acută. Procesele de business optimizate reprezintă fundaţia oricărei organizaţii de succes, iar o gestionare corectă a acestora se face printr-o platformă de planificare a resurselor întreprinderii sau, pe scurt, ERP. Un sistem ERP are rolul de a integra toate informaţiile care ţin de funcţionarea unei companii într-o platformă digitală unică. De aceea, o platformă ERP învechită aduce cu sine şi probleme de profitabilitate a afacerii, este dificil de utilizat şi pune o presiune majoră pe angajaţii din departamentele de operaţiuni, financiar şi IT. Contextul economic actual, plin de provocări, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toate companiile care nu şi-au modernizat sau schimbat sistemele ERP învechite şi care acum ar putea avea şi mai mult de suferit".
Companii de anvergură precum Hoerbiger şi Atlantic Grupa au trecut recent prin proiecte de modernizare şi standardizare a proceselor, pentru a putea implementa cea mai nouă soluţie oferită de SAP, respectiv SAP S/4HANA. Toate companiile care utilizează platforme furnizate de SAP sunt obligate să facă această tranziţie până în 2025, ceea ce implică modernizarea sistemului ERP existent cu funcţionalităţi noi. Proiectul derulat de Hoerbiger a avut o durată de 9 luni, iar cel al companiei croate activă în domeniul FMCG, Atlantic Grupa, 12 luni, iar ambele au fost coordonate de consultanţii Horvath & Partners. Printre rezultatele notabile, se numără: (1) reducerea duratei proceselor cu până la 40%; (2) eliminarea timpilor morţi cu până la 30%; (3) creşterea fiabilităţii datelor cu mai mult de 60%; (4) scăderea costurilor de întreţinere cu 10% şi (5) majorarea profitabilităţii cu până la 15%.
Maria Boldor a mai spus: "Acum este momentul optim în care companiile din România trebuie să se concentreze pe optimizarea proceselor de business. Amânarea acestei iniţiative strategice poate conduce la perturbări operaţionale majore şi dificultăţi de redresare economică. Reconfigurarea şi modernizarea platformelor prin care organizaţiile îşi administrează activitatea a devenit vitală, mai ales în contextul crizei COVID-19, care a influenţat în special domenii ca FMCG, automotive, energie, imobiliare, bancar sau telecomunicaţii. Flexibilitatea şi reacţia rapidă la schimbările din piaţă vor face diferenţa între jucători, atunci când vine vorba despre navigarea în noul climat, marcat de scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. Adaptarea şi dezvoltarea sunt, împreună, cheia succesului. Trendul de digitalizare, care a demarat mai puternic în România în ultimii ani, trebuie să continue într-un ritm mai alert".
Managementul proceselor este o temă reprezentativă în portofoliul companiei de consultanţă, care are peste 25 de ani de experienţă în acest acest tip de proiecte şi o echipă de peste 100 de consultanţi specializaţi, care pot gestiona proiecte în orice colţ al lumii. Pentru mai multe detalii cu privire la know-how-ul companiei şi proiectele de implementare a noilor platforme ERP, puteţi accesa: https://www.horvath-partners.com/ro/expertiza/organizational-transformation/process-management/
şi https://www.horvath-partners.com/ro/expertiza/organizational-transformation/business-transformation-with-sap-s4hana/.