Preşedintele Huawei, Liang Hua, a declarat că producătorul chinez de echipamentele de telecomunicaţii intenţionează să deschidă în Europa prima sa uzină din afara Chinei pentru producţia de componente pentru reţelele 5G, informează Agerpres.ro.
De aproape doi ani Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, este în vizorul autorităţilor americane care sunt îngrijorate de posibilitatea ca serviciile chineze de informaţii să utilizeze echipamentele Huawei pentru a spiona alte ţări.
Liang Hua a afirmat: "China nu are o lege are să oblige companiilor să furnizeze informaţii", a subliniat Liang Hua, făcând referire la declaraţiile premierului chinez Li Keqiang. "În viitor, chiar dacă acest lucru ar fi să se întâmple, vom refuza acest gen de solicitări" a adăugat Liang Hua. În ceea ce priveşte activităţile Huawei în Occident, "principiul nostru suprem este să ne conformăm strict legislaţiei din fiecare ţară în care lucrăm".
Aceste asigurări vin într-un moment în care statele europene, în pofida unor presiuni puternice venite din partea Washingtonului, nu reuşesc să ajungă la o poziţie comună cu privire la Huawei, într-un moment în care operatorii telecom de pe continent continuă să aleagă echipamentele care vor forma baza viitoarelor reţele 5G.
Europa este o piaţă strategică pentru grupul Huawei, care la începutul lunii noiembrie a anunţat un volum global de investiţii de 40 de miliarde de dolari pe următorii cinci ani.
Din suma totală, aproximativ patru miliarde dolari ar putea fi cheltuite în Franţa penrtu achiziţii de componente şi servicii, a precizat Liang Hua. Este dublă faţă de sumele cheltuite în ultimii cinci ani de Huawei în Hexagon, unde grupul chinez dispune de centre de cercetare şi dezvoltare.
Huawei ar putea deschide pe continent o uzină unde ar putea să producă componente destinate reţelelor 5G, prima uzină de acest tip a Huawei din afara Chinei.
"Cu privire la tehnologiile 5G, intenţionăm să ne producem propriile componente în Europa, să avem o bază de producţie...Urmează să efectuăm o studiu de fezabilitate pentru a deschide o uzină în Europa", a spus Liang Hua, fără a oferi detalii cu privire la o posibilă locaţie. "Această decizie ar putea fi luată foarte rapid" a subliniat preşedintele Huawei.
Liang Hua a mai spus că în pofida sancţiunilor americane, grupul Huawei a livrat în anul 2019 "între 245 şi 250 de milioane de smartphones la nivel mondial", ceea ce reprezintă o creştere puternică faţă de cele 206 milioane unităţi livrate în 2018, potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC.