Realizarea unei gropi de gunoi ecologice la Iaşi, cu finanţare prin programul ISPA, este un proiect compromis, a anunţat primarul Iaşiului, domnul Gheorghe Nechita. Singura problemă în calea implementării unei investiţii de 33 de milioane de euro, din care 75% ar fi reprezentat finanţarea nerambursabilă europeană, a constat în neînţelegerile dintre administraţia locală ieşeană şi cea a comunei Tomeşti, pe teritoriul căreia urma să se construiască depozitul. Reprezentanţii comunei au protestat în numeroase rînduri împotriva acestui proiect, considerînd că depozitul de gunoi va fi prea aproape de blocurile de locuinţe şi de şcoala din localitate. Toate încercările de a soluţiona aceste probleme au eşuat, în ciuda faptului că reprezentanţii instituţiilor de mediu au susţinut că nu există riscuri de poluare, tomeştenii au fost duşi să viziteze alte gropi ecologice din ţară, iar în final s-a propus o altă locaţie, mai îndepărtată de cea vizată iniţial. "Nu vrem să fim groapa de gunoi a Iaşiului", a susţinut primarul din Tomeşti, fără să ia în calcul că neamenajarea unei gropi de gunoi ecologice va conduce la exploatarea în continuare a celei existente, amplasată tot în Tomeşti.
Proiectul realizării unei gropi de gunoi ecologice a fost alcătuit la mijlocul anului trecut, documentaţia fiind apreciată ca foarte bine întocmită de către oficialii europeni. Realizarea acestei gropi presupunea şi selectarea deşeurilor şi amenajarea unui incinerator pentru deşeurile combustibile, ceea ce ar fi condus la crearea unor locuri de muncă de care puteau beneficia chiar locuitorii din Tomeşti. În urma refuzului autorităţilor din această comună de a permite realizarea investiţiei în vecinătatea lor, au fost analizate alte posibile locaţii, dar în nici o zonă din preajma Iaşiului nu se găseşte un teren suficient de mare şi cu posibilităţi de acces pentru amenajarea depozitului. Ca atare, proiectul nu va mai putea fi depus în timp util, iar finanţarea va fi pierdută, după cum a subliniat primarul Iaşiului.
Municipalitatea ieşeană va mai avea o şansă de a realiza o groapă de gunoi ecologică, dacă va găsi un amplasament convenabil, dar numai după 2007, cu finanţare din fondurile structurale. "Din păcate, nu mai avem timp să refacem documentaţia cu un nou amplasament, aşa încît putem considera că am pierdut o muncă de 8 luni şi banii cheltuiţi pînă acum pentru realizarea proiectului. Este interesant că deşi am anunţat încă din vară care sînt intenţiile noastre, administraţia din Tomeşti a început să se opună proiectului abia în luna ianuarie, punîndu-ne într-o situaţie foarte dificilă", a declarat primarul ieşean. Conform politicilor de mediu valabile în Uniunea Europeană, actuala groapa de gunoi a Iaşiului va trebui neutralizată imediat după 2007, termenul limită în acest sens fiind anul 2009. Dacă pînă atunci nu se va realiza o groapă de gunoi ecologică, ieşenii vor trebui să-şi transporte deşeurile la Piatra Neamţ, unde se construieşte acum un depozit după normele europene.