Lira sterlină a urcat, ieri, la cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni faţă de dolar, după ce Înalta Curte de Justiţie din Marea Britanie a stabilit că Guvernul nu poate declanşa procedura de ieşire din Uniunea Europeană fără acordul Parlamentului, transmite MarketWatch, citat de News.ro.
Potrivit Curţii, premierul Theresa May nu poate activa singură Articolul 50 din Tratatul UE, pentru începerea negocierilor cu partenerii europeni.
Guvernul a anunţat că va contesta verdictul.
Lira a crescut imediat după anunţarea deciziei, fiind tranzacţionată la 1,2450 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins de la jumătatea lunii octombrie, potrivit companiei de analiză a datelor FactSet data.
Miercuri seara, la New York, lira a fost tranzacţionată la 1,2302 dolari pe unitate.
Decizia Curţii este o lovitură pentru premierul Theresa May şi miniştrii care susţin retragerea din Uniunea Europeană.
"Declanşarea Brexit ar putea fi mai dificilă, ceea ce a dat un impuls lirei. Au fost create condiţiile pentru o nouă bătălie legată de Brexit, există perspectiva ca Parlamentul să blocheze ieşirea din UE. Avem nevoie de mai multă claritate despre ceea ce gândesc parlamentarii, acum că au un cuvânt de spus", a declarat Neil Wilson, analist la firma ETX Capital.
Chiar dacă va fi activat Articolul 50, decizia Curţii va avea un efect de calmare a temerilor legate de un Brexit dur, pentru că parlamentarii pro-UE ar putea să impună termenii înainte de semnătura finală.
Brexitul dur se referă la varianta în care Marea Britanie renunţă la accesul liber la piaţa unică pentru controlul complet al graniţelor sale.
Sectorul bancar s-a exprimat în mod special împotriva Brexitului dur, din cauza temerii că va pierde drepturile de paşaport, care permit băncilor şi fondurilor de investiţii să îşi vândă liber produsele în toate statele membre.