IMM-urile şi antreprenorii din România, încurajaţi să pătrundă pe piaţa SUA

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 12 iunie 2018

Prin programul "Smart Start USA", aceştia pot accesa finanţare pentru extindere pe piaţa nord-americană

Ilan Laufer: "România are nevoie de un program care să sprijine IMM-urile şi pătrunderea acestora pe pieţele externe, şi care să nu mai depindă de niciun guvern ori altă instituţie publică"

Proiectul Smart Start USA, iniţiat şi coordonat de Ilan Laufer, fost ministru al Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, este un program destinat facilitării accesului IMM-urilor din România, şi din Europa de Est, pe piaţa americană, prin crearea unui parteriat extins cu autorităţile locale, camerele de comerţ, sindicatele şi societatea civilă.

România are nevoie de un program care să sprijine IMM-urile şi pătrunderea acestora pe pieţele externe, şi care să nu mai depindă de niciun Guvern ori altă instituţie publică, a subliniat fostul ministru ieri, la lansarea programului.

Programul urmăreşte finanţarea şi facilitarea accesului unui număr de cel puţin 10.000 de IMM-uri şi antreprenori din România pe piaţa Statelor Unite ale Americii, anual. Smart Start USA îşi propune să consolideze parteneriatul strategic dintre România şi SUA şi mai ales dimensiunea economică a acestuia, dar şi cea culturală, socială şi educaţională.

Ilan Laufer a declarat: "Lansăm acum un proiect care nu va mai depinde de guvern sau de alte instituţii relevante. Este un program educaţional, care va oferi finanţare certificată. Platforma face un audit al firmei şi va indica şi care ar fi suma maximă pe care ar putea s-o obţină un anumit client prin finanţare, oferind un calificativ pe baza căruia este indicat nivelul de finanţare.

Nu discutăm de un grant, ci de un suport, de o finanţare în termeni şi condiţii foarte bune. Noi vom face o evaluare pertinentă a fiecăruia dintre aplicanţi şi, în funcţie de asta, îi vom recomanda o sumă maximă pentru care poate aplica".

Finanţările sunt acordate de către băncile partenere (Banca Transilvania, BCR, Piraeus Bank şi Exim Bank), care urmează să creeze programe speciale de finanţare, a mai precizat domnul Laufer, subliniind că acest program îşi propune să stimuleze productivitatea şi competitivitatea companiilor româneşti prin educaţie, după care le oferă şi finanţare.

De asemenea, conform afirmaţiilor domniei sale, în implementarea proiectului se vor implica şi Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), respectiv Fondul Român de Contragarantare (FRC).

Iniţiatorul programului a mai spus că cele mai multe finanţări se vor încadra între 50.000-100.000 de dolari, însă se aşteaptă şi la finanţări de sute de mii sau milioane de dolari pentru companiile mai mari.

Ilan Laufer a afirmat că platforma va fi lansată la începutul lunii septembrie, iar spre începutul lunii octombrie va fi pornită şi o caravană, care va ajunge în toate oraşele mari ale ţării noastre, cu scopul de a interacţiona cu antreprenorii şi companiile interesate.

"Dorim consolidarea şi crearea unui program fără precedent pentru parteneriatul strategic între România şi SUA, în dimensiunea economică, unde toată lumea vorbeşte, dar nimeni nu face nimic concret. Ne dorim să nu mai depindem de absolut nimeni, ca acest program să aibă o continuitate. În plus avem susţinere direct din Statele Unite, prin Serviciul Comercial şi prin Departamentul de Stat al SUA", a adăugat domnia sa.

Nu în ultimul rând, fostul ministru îşi doreşte ca românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite ale Americii, afirmând: "Prin procesul de educaţie pe care îl vom o-feri, încercăm să le explicăm românilor care vor fi respinşi automat, dintr-un motiv sau altul, care sunt paşii pentru a primi viză. În acest fel, numărul de respingeri ar putea să ajungă undeva sub 5%, ca vizele pentru români să poată fi ridicate în viitorul apropiat".

Beneficiarii direcţi ai Smart Start USA sunt IMM-urile şi antreprenorii, iar domeniile de activitate pentru care se oferă finanţare sunt: industria auto, cea farmaceutică şi medicală, consultanţă şi dezvoltare, IT&C, turism, agricultură, producţie, piaţa imobiliară, investiţii financiare şi in-frastructură/construcţii.

Domnia sa a mai subliniat că 85% din exporturile noastre merg către Europa, iar restul de 15% este îndreptat cu precădere spre Statele Unite, China şi India, aceste trei state reprezentând priorităţi importante pentru ţara noas-tră, cu atât mai mult cu cât SUA sunt un investitor însemnat pentru România.

Principalii parteneri ai proiectului sunt: Camera de Comerţ şi Industrie a României, Departamentul de Comerţ din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, autorităţi centrale şi locale, diferite instituţii financiare.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a încurajat, ieri, mediul de afaceri de la noi din ţară să acceseze pieţele din afara UE, cu atât mai mult cu cât 70% din comerţul exterior al României merge către statele Uniunii Europene, 15% către ţările europene care nu sunt state membre UE, iar 15% către restul lumii.

Conform domniei sale, investiţiile americane directe totale în ţara noastră se ridică la 1,34 miliarde de euro.

Domnul Daraban a atras atenţia asupra faptului că investitorii străini ne solicită consecvenţă în continuarea proiectelor, indiferent de schimbarea guvernului, făcând referire la proiectele uitate şi/sau amânate odată cu o nouă numire a prim-ministrului.

Nu în ultimul rând, preşedintele CCIR a subliniat că deficitul balanţei comerciale creşte exponenţial, iar faţă de anul 2016, când acesta a fost de zece miliarde de euro, anul trecut deficitul balanţei comerciale a crescut la 13 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb