Impactul Brexit asupra României ar putea fi unul modest

I.A.
Internaţional / 18 octombrie 2019

Alan Ahearne (Sursă foto: Twitter)

Alan Ahearne (Sursă foto: Twitter)

Impactul Brexit-ului asupra ţării noastre ar putea fi unul modest pe termen lung, respectiv o scădere de o treime de punct procentual, a explicat, vineri, Alan Ahearne, director al Whitaker Institute şi membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale a Irlandei, informează Agerpres.

"Impactul asupra României este foarte mic, este de o treime de punct procentual. Eu cred că dacă prognoza de creştere economică pentru România este 4% pentru anul viitor, atunci creşterea va fi de 3,7%. Impactul este mic pentru că România nu este foarte expusă, precum este Irlanda faţă de Marea Britanie din punct de vedere al importurilor şi exporturilor. Mai mult, Irlanda este o ţară foarte deschisă. Cea mai mare parte din venituri vin din exporturi. România are o economie mai puţin deschisă şi depinde mai mult de cererea internă. Este mai puţin expusă la oricare ţară, astfel mai puţin expusă Marii Britanii", a spus Alan Ahearne, la o conferinţă organizată la Banca Naţională a României.

El a precizat că modelul nu ia în considerare efectele indirecte. Exemplul oferit de Alan Ahearne este cel al industriei auto care produce piese şi componente pe care le vinde în Germania, iar această ţară le încorporează în autoturisme pe care le vinde în Marea Britanie. Astfel, impactul ar putea fi de 0,5-0,75%.

Cele mai afectate economii vor fi cea a Irlandei, de la 2 şi până la aproape 6 puncte procentuale, cea a Maltei, cu un impact relativ similar celui asupra Irlandei, precum şi a Marii Britanii, cu o scădere de la aproximativ 2% şi până la aproape 4,5%.

Alan Ahearne a declarat că economiile Irlandei şi ale Marii Britanii sunt profund integrate. El a spus că Marea Britanie este destinaţia pentru 13% din exporturile Irlandei, iar 25% din importuri vin din ţara vecină.

De la referendumul pentru Brexit lira sterlină s-a depreciat cu 20% faţă de euro.

În cazul Irlandei, Alan Ahearne a spus că sectorul agroalimentar este cel mai expus, atât în ceea ce priveşte bunurile importate şi exportate, dar şi al imputurilor folosite în agricultură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb