IMPACTUL IMPLEMENTĂRII POR 2007-2013: Numărul mediu al persoanelor angajate este mai mare cu 8,31% iar şomajul este cu 0,89% mai mic

Alexandru Costea
Fonduri Europene / 9 august 2015

Ultimele studii de evaluare a impactului realizate pentru POR 2007-2013 arată că programul a avut o contribuţie pozitivă semnificativă în oraşele în care s-au implementat proiecte: numărul mediu al persoanelor angajate este mai mare cu 8,31% iar rata somajului cu 0,89% mai mică, dublarea ratei imigraţiei, atractivitate pentru investitori, arată un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

La capitolul infrastructură de educaţie - investiţiile prin POR au dat rezultatele cele mai bune acolo unde bugetul local nu permitea finanţări de amploare, arată MDRAP. Astfel, în localităţile sărace, gradul de dotare cu logistică în şcolile generale care au beneficiat de finanţare este cu 5,6% mai mare decât în celelalte, arată sursa.

Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP, a participat vineri la reuniunea Consiliului Director al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR).

Printre temele de discuţie s-a aflat accesul oraşelor la programele cu finanţare europeană în exerciţiul financiar 2014-2020.

În acest sens, Caraman a prezentat participanţilor cele două programe operaţionale pentru care MDRAP îndeplineşte, în perioada 2014-2020, rolul de autoritate de management: Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA).

"POR şi POCA sunt două dintre programele gestionate de Ministerul Dezvoltării în perioada 2014-2020 care se adresează în mare parte dezvoltării oraşelor şi modernizării administraţiei publice. Sunt programe pentru care am început deja implementarea efectivă, avem apeluri de proiecte lansate şi ghiduri ale solicitantului în consultare publică. Este o oportunitate pentru AOR să contribuie la acest proces, de aceea reînnoim invitaţia noastră pentru o colaborare activă cu ministerul", a declarat Sirma Caraman.

Demnitarul MDRAP i-a încurajat pe cei prezenţi să iniţieze proiecte cu finanţare europeană, arătând câteva dintre avantajele acestor finanţări rezultate din evaluarea perioadei de programare 2007-2013.

"Foarte important este că există şi un efect de propagare a rezultatelor pentru investiţiile POR. De exemplu, de şcolile modernizate sau dotate cu fonduri europene beneficiază şi alţi elevi din aceeaşi localitate, nu doar cei din şcoala vizată de investiţii (laboratoare moderne de limbi străine, ştiinţe şi informatică, centrele de artă sau facilităţile pentru practicarea sporturilor)", mai arată comunicatul.

Un alt punct pe ordinea de zi l-a reprezentat echilibrarea bugetelor locale. "Suntem deschişi la propunerile dumneavoastră pentru o nouă formulă de echilibrare. O variantă ar fi să ne prezentaţi varianta agreată de AOR, pe care să o definitivăm împreună, să realizăm diverse simulări, pentru a găsi cea mai bună formulă", a anuntat Sirma Caraman. Secretarul de stat al MDRAP a invitat AOR să participe la acest proces: "Este nevoie să fiţi activi în tot ce înseamnă consultare publică, pentru ca rezultatele muncii noastre din ministere să se plieze şi pe nevoile oraşelor din toate categoriile".

Primarii de oraşe au ridicat şi problema plafonului pentru cheltuieli de personal, stabilit conform Legii responsabilităţii fiscale, care nu acoperă plata salariilor din administraţia publică locală până la sfârşitul anului în curs. MDRAP va analiza propunerile formulate pe această temă.

MDRAP şi AOR au încheiat în aprilie 2015 un acord de parteneriat pentru colaborarea interinstituţională în domeniile de activitate ale ministerului.

Obiectivele acordului semnat se referă la: "respectarea principiilor autonomiei locale şi descentralizării; creşterea capacităţii administrative a colectivităţilor locale; dezvoltarea parteneriatului cu structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale din România în vederea perfecţionării cadrului legislativ şi instituţional; implicarea Asociaţiei în acţiunile derulate de minister în procesul de elaborare şi dezvoltare a politicilor regionale în vederea diminuării decalajelor economice şi financiare dintre acestea; reforma funcţiei publice şi promovarea performanţei profesionale a personalului din administraţia publică; stimularea absorbţiei fondurilor externe nerambursabile; asigurarea consultării autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea politicilor fiscale şi bugetare la nivelul administraţiei publice locale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb