Importăm din ce în ce mai multă forţă de muncă

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 5 decembrie 2017

Importăm din ce în ce mai multă forţă de muncă

Service-urile auto din România vor să angajeze chinezi, pe care să-i plătească cu 250-800 de euro net

Ţara noastră se confruntă cu o criză profundă de forţă de muncă, din ce în ce mai multe companii exprimându-şi intenţia să aducă muncitori din străinătate.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a solicitat intervenţia Ambasadei Chinei pentru a putea angaja cetăţeni chinezi, pe care ar urma să îi plătească cu sume între 250 şi 800 de euro net lunar, potrivit unui comunicat al Asociaţiei.

Reprezentanţii ASSAI susţin că industria de reparaţii auto din România se confruntă de peste cinci ani cu un deficit în creştere de forţă de muncă pregătită în acest domeniu.

Cristian Muntean, preşedinte ASSAI, a declarat: "Angajaţii cu experienţă au ajuns să şantajeze efectiv patronii de service-uri, profitând de lipsa de forţă de muncă pregătită în acest domeniu şi nu acceptă salarii sub 1.000 - 1.400 de euro net. Este dificil să asiguri unui angajat un astfel de salariu lună de lună, în condiţii de instabilitate şi lipsă de predictibilitate legislativă şi fiscală, aşa cum se prezintă mediul de afaceri românesc. În astfel de situaţii, în relaţia dintre angajat şi angajator, mecanismele de cerere şi oferta eşuează, pentru că apar dezechilibre între pretenţiile angajaţilor şi posibilităţile angajatorului".

Angajaţii calificaţi aleg să plece şi să muncească pe bani mai mulţi în ţări precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia, iar lipsa de implicare a instituţiilor cu rol de control în acest domeniu şi în special fiscal stimulează dezvoltarea activităţilor fără autorizaţie în acest domeniu, susţine ASSAI.

În aceste condiţii, ASSAI intenţionează să deruleze un program pilot de recrutare şi relocare a 80 de persoane din Republica Populară Chineză, iar, dacă se dovedeşte că aceste persoane se pot integra şi face performanţă în service-urile auto care au acceptat să intre în acest proiect, programul va continua până când va fi rezolvată problema deficitului de personal.

Recent, Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor în Construcţii, a declarat, recent, mai multe firme de construcţii vor aduce angajaţi din Vietnam, din cauza lipsei acute a forţei de muncă autohtone. De asemenea, Şantierul naval Vard Tulcea, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa construcţiilor navale, foloseşte circa 150 de sudori şi lăcătuşi vietnamezi, dintr-un total de aproape 300 de muncitori cât intenţionează să aducă în România.

Aradul este unul dintre judeţele care se confruntă constant cu o lipsă acută a forţei de muncă şi în mod special a muncitorilor calificaţi. Potrivit unor date publicate de Inspectoratul General pentru Imigrări - şi citat de realitatea.net şi aradon.ro, în perioada ianuarie-august a acestui an au fost aduşi la muncă în România mai mult de 2.700 de muncitori străini. Dintre aceştia cei mai mulţi au ajuns în Bucureşti-Ilfov - aproximativ 1.200, restul fiind împărţiţi între Tulcea, Sibiu, Timiş, Arad, Mureş şi Braşov.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Santajul este reciproc atata timp cat ASSAI spune ca aduce forta de munca din CHINA daca meseriasii nu accepta salarii la jumatate . Adica ASSAI vrea sa puna in slujba proprie politia si anume departamentul de IMIGRARI. Pai atunci in codul fiscal sa fie introdusa o taxa pentru angajatorii de forta de munca dinafara UE din care sa fie platiti politistii care supravegheaza imigrantii . De ca tot poporul roman din bugetul statului sa suporte hachitele celor care vor o romanie plina de sclavi?

    toate firmele care au apelat la muncitori straini au luat tzeapa, stie cineva daca sunt firme care au reusit cu muncitori straini?

    De ce sa nu aduca oameni din Republica Moldova ? Macar vorbesc romaneste, familiile lor sunt mai aproape si pot sa le viziteze la 3-6 luni, sunt oameni in general muncitori. Pe bune, chinezi la lucru in Romania ?

    Pe romani ii platiti prost si va mirati ca au plecat in masa?

    Sub geamul meu se construieste o cladire mica de birouri. De o saptamana, jumatate din muncitori poarta casti, nu fumeaza, se misca, lucreaza si pe ploaie si la reflectoare... au adus vietnamezi!!

    Va sa zica, romanii sunt cam asa: parte alungati din tara, parte prost platiti, toti dezorganizati, mai toti needucati si prost formati...

    Iar noi, in loc sa investim in EDUCATIE, a copiilor, a parintilor, a profesorilor, in loc sa punem usor-usor ordine in societate [de la gradinita pana in universitati si spitale, trecand prin politie si scolile profesionale], noi alungam si pe cine a mai rabdat sa ramana aici. Apoi aducem forta de munca (uneori mai disciplinata - cu atat mai rau) din afara; iar daca vom mai creste (daca!), va da si peste noi digitalizarea in vreo zece ani. Si ramanem cu muncitorii adusi, incetateniti, parte din ei in somaj. SI CU PAMANTUL DAT! Atunci sa te tii, frumoasa Romanie!  

    Pentru HOTII de la ASSAI: Unde ati vazut voi salarii de peste 1000 de Euro in service-urile din Romania??? De ce nu spuneti adevarul si anume ca DA, un vopsitor spre exemplu are 5000 de Lei pe luna in mana, dar este angajat pe salariu minim pe economie! Asa lucreaza majoritatea din service-urile HOTILOR din Romania, iar voi le tineti partea, COMPLICILOR! Va meritati soarta!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb