Impozitul şi Constituţia

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 20 iulie 2010

Cătălin Avramescu

Din când în când, îmi satisfac o curiozitate. Iau un punct de referinţă şi mă uit ce s-a petrecut de atunci. Şi încerc să înţeleg ceva din mersul Istoriei. Sau măcar să mă minunez. Iată de ce vă propun ceva asemănător acum. Să plecăm de la anul 1876.

Era un an înaintea proclamării Independenţei statului român modern. Ion Creangă publica Povestea porcului, iar la Sinaia începuse deja de un an construcţia castelului Peleş. Peste Ocean se breveta telefonul. Iar Statele Unite primeau un nou membru: Colorado.

Aici, la marginea Europei, nu suntem obişnuiţi să punem prea mare preţ pe experienţa politică americană. Greşim. Colorado are una dintre cele mai vechi Constituţii încă în vigoare, adoptată într-o convenţie constituţională şi aprobată prin referendum în 1876. Spre comparaţie, actuala Constituţie a Spaniei datează din anul 1978, iar aceea a Austriei - din 1920.

Ajung şi la un punct precis, dar mai întâi să mai aflăm ceva despre statul Colorado. Cu o suprafaţă aproximativ egală cu a României, are puţin peste 5 milioane de locuitori, ceea ce îl pune cam în aceeaşi categorie cu Finlanda ori Danemarca. PIB-ul pe cap de locuitor este superior aceluia din Germania, Marea Britanie sau din Japonia. Are o cotă unică de impozitare de 4,63%.

Am ales intenţionat, pentru a sublinia diferenţele, un stat american constituit cam în vremea în care şi România modernă era recunoscută ca stat. Ce ne-a lipsit nouă? Ce au avut în plus bunii cetăţeni din Colorado?

Întrebarea este cu atât mai legitimă cu cât vedem că unele dintre provocările prezentului sunt aceleaşi în cele două state. Dacă ne uităm la analiştii de carton plimbaţi pe la diverse televiziuni, am zice că în Ro-mânia se pretrece, economic vorbind, o catastrofă unică şi nemaipomenită. În realitate, avem de-a face cu o criză economică globală, la care guvernele responsabile răspund într-o manieră asemănătoare. Salariaţii din sectorul public din Colorado, spre exemplu, au fost nevoiţi să îşi ia concediu 8 zile fără plată. Asta, în urma declarării unei "urgenţe economice" de către Guvernator. Vi se pare o procedură cunoscută? Sau faptul că Bugetul pe 2010 cuprinde reduceri semnificative în diferite sectoare precum Educaţia sau Transporturile? Ori creşteri de taxe şi eliminarea unor scutiri?

Una peste alta, însă, Colorado se descurcă mult mai bine cu Bugetul decât noi. Care e explicaţia? Un lucru e clar. Nu e vorba că ei sunt americani, iar noi nu. Unele state americane au deficite la fel de masive precum unele state ale Uniunii Europene. California are în minus 19 miliarde de dolari, ceea ce a condus la remediile cunoscute, spre exemplu reducerea la minimul federal a salariului slujbaşilor publici. (Orice comparaţie între Grecia şi California trebuie, totuşi, să mai aştepte. Grecia a avut, în 2009, un deficit al Bugetului de 13% din GDP, în timp ce deficitul Californiei a fost de numai 1%).

Deci cum se descurcă statul Colorado încât menţine un curs acceptabil în materie de cheltuieli şi de venituri? Pentru a descoperi o parte din răspuns trebuie să ne întoarcem în anul 1992.

Dar nu înainte de a mai disipa un mit. Ni se tot spune, de către analiştii nocturni, că poporul e incompetent şi că trebuie guvernat de "specialişti". Că nu trebuie să ne încredem în instituţia referendumului. Că, dacă electoratul ar vota direct asupra chestiunilor fiscale, ar face prăpăd. Ar pune Bugetul pe butuci şi ar pleca într-un concediu prelungit, plătit din fonduri publice, pe malul Mediteranei.

Curios... Aş fi zis că acest comportament e mai degrabă caracteris-tic politicianului român... Unul dintre ei, liderul socialiştilor, tocmai s-a întors din concediu de pe Coasta de Azur... Să revenim însă la oile noastre din Colorado...

În 1992, la un an după "referendumul" prin care socialiştii români au impus o Constituţie, cetăţenii din Colorado au adoptat un amendament constituţional cunoscut sub numele Carta Drepturilor Plătitorilor de Impozite. În esenţă, acolo se spune că impozitele care cresc mai repede decât indicatorii creşterii economice trebuie supuse votului popular.

Altfel spus, politicienii nu pot să voteze taxe şi impozite după cum doresc ei. Iar acest lucru a fost eficient în Colorado. A ţinut cheltuielile la un nivel rezonabil.

La noi, libere de constrângeri constituţionale, partidele care au ajuns la putere şi-au introdus mâna adânc în buzunarul contribuabilului pentru a plăti programe fantasmagorice. Cornuri şi lapte la şcolari, calculatoare cu preţ redus şi românul în Cosmos. Fenomenal! Însă cu ce bani? În condiţiile în care avem la fiecare 1 (un) pensionar doar 0,8 salariaţi?

De trecut peste criză, vom trece cumva. Dar trebuie să extragem de aici nişte învăţăminte. Spre exemplu, că ne trebuie un amendament constituţional care să elimine posibilitatea Guvernului de a mai duce Bugetul în deficit. Şi care să limiteze sever posibilitatea Parlamentului, a Executivului şi a Consiliilor locale de a mai introduce taxe peste taxe dincolo de sporul economiei reale.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. "cota unica de impozitare 4.63% " !

    Cat o fi salariul minim ? 

    Salariul minim e 7,24 de dolari pe ora in statul Colorado.

    Peste taxa statului vine si taxa federala.

    Oricum e mai bine ca in Europa. 

    1. Thank you for answer. La un sal .minim de 600 imi raman dupa taxe 430 pe luna ~130 $. Pot cumpara de acesti bani130 paini mari de 1Kg-fara plata curet, apa, tel. Ce scriu e real.

    Nu mai are rost sa te iau la maruntzisuri...oricum acelasi stil si aceeasi tematica cu variatziuni....mici, foarte mici... Deci o sa ma opresc numaiu la chestiuni evidente, pe puncte>

    1. Hotaraste'te Cataline, ori e criza ca e criza mondiala, ori e de la cornul si laptele, ca vad ca le'ncurci... 

    2. Hotaraste'te cand e nevoie de specialisti si cand nu. Ca pe vremuri te vaitai ca'si da cu parerea oricine la tv, acu vad ca e bun de priministru si un poporean ca Boc, care are impresia ca la guvernare e ca la coasa> (unde vazut ca e specialist) tre s'o tzii drept si numa sa tai, in rest nica... 

    3. Da chiar ar fi bun un referendum acuma. Sunt sigur ca s'ar vota cu entuziasm taierile lu Boc si lumea ar fi in delir dupa Baselu 

    4. Maine poimaine o sa ne scrii ca taxele au fost marite de opozitie sau de parlament, ca vad ca maririle de azi n'au nicio treaba cu Boc si PDL ....astia parc'au venit azi la guvern. Ma mir ca nu te'ai legat si de deficitul guvernelor Bratianu ca se pare de acolo ni se trage. Imi place insa o chestie la basescuristi...ca sa'l critice pe Tariceanu tre sa se intrebuinteze putzin, sa'i dea cu deficitul, cu "stimularea nesustenabila a consumului"...sau vorbim de crestere nesustenabila, foooarte doct... Ca Boculete a dat cu oistea direct in gard nu se vede din cauza barnelor din ochi...ii dam cu criza e mondiala, masurile sunt "cam aceleasi" peste tot, etc... Ei nu zau? De ce nu'tzi asumi sa spui doar ACELEASI fara sa spui "cam". Ia da'ne si cifre din Colorado, in afara de 4,63 cota unica ...zi'ne CE S'A TAIAT si CAT s'a taiat....si lasa'ne pe noi poporenii inteligentzi sa vedem daca's CAM aceleasi...

    5. Acuma zici ca e criza mondiala? Ia sa vedem. CINE MINTE? Pai cand era mondiala Basescu semna marirea cu 50% a salariilor in ciuda opozitiei guvernului. Atunci ne spunea NU E CRIZA! mai tarziu tot el cu Boc la masa vorbea de R E C E S I U N E. Si tot dumnealui ne spunea frumusel INAINTE de alegeri ca GATA am iesit din criza. CINE MINTE AVRAMESCULE? Ca acuma sa ne spuna Boc si Basescu la unison (nu analistii de carton) ca "e groasa fratilor"...asta in vreme ce criza nu mai e asa "mondiala" pe cat NE MINTZI DUMNEATA DLE CONSILIER PREZIDENTIAL. Europa occidentala si chiar Grecia s'au cam echilibrat, pt ca, spre deosebire de noi, ei INTREABA SPECIALISTII !!!  

    1. CINE IA PASTILE, AVRAMESCULE, io'te ca io iau!

      1. Sa se faca referendum ca sa iau pastilele, neica...

      2. Sa vina specialistii sa ma vada la cap, neica! SA VINA SPECIALISTII!! 

      O sa propun un editorial despre cum se trage un part zdravan : avem si specialisti in scrisul despre toate dar mai ales - o sa vedeti, natafletul se va pricepe in a riposta si a-si baga nasul (stiti voi unde ) si pe aceasta tema.

      Pun pariu ca nu va sta deoparte cu nasul sau adulmecator. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb