Guvernul a adoptat un proiect de Lege prin care se aprobă Acordul de împrumut pentru finanţarea Proiectului privind învăţământului secundar, semnat între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), cu o valoare de 200 de milioane de euro.
Potrivit Guvernului, acesta este acordat pe o perioadă de 20 de ani şi se va rambursa într-o singură tranşă, la 1 noiembrie 2034. Din punctul de vedere al termenilor şi condiţiilor financiare, împrumuturile BIRD sunt competitive şi mai flexibile decât alte instrumente alternative de finanţare existente pe piaţa financiară internaţională.
Proiectul privind învăţământul secundar, finanţat prin acest împrumut, are scopul să contribuie la îmbunătăţirea tranziţiei de la sistemul educaţional secundar superior la cel terţiar şi creşterea gradului de absolvire a primului an de învăţământ superior. Beneficiari ai proiectului vor fi toate liceele din învăţământul de stat cu rată scăzută de absolvire a şcolii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum şi universităţi din sistemul de stat.
Proiectul este structurat pe trei componente.
Prima vizează intervenţii la nivelul liceelor şi intervenţii sistemice care vor consta în granturi, asistenţă tehnică, instruire şi bunuri pentru realizarea următoarelor activităţi: intervenţii la nivelul liceelor: acordarea unor ore de remediere, meditaţii, consiliere, orientare profesională, activităţi extracurriculare, vizite de documentare, participări la competiţii, reţele intraşcolare, stagii de formare, achiziţii de bunuri; intervenţii sistemice: revizuirea programei şcolare, formarea cadrelor didactice, îmbunătăţirea platformei on-line pentru evaluări şi examene naţionale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc.
Se estimează că de aceste activităţi vor beneficia 1160 de licee din mediul rural şi urban, respectiv toate liceele care nu au înregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat.
A doua componentă presupune intervenţii sistemice la universităţi şi programe de vară care vor consta în granturi şi asistenţă tehnică pentru realizarea următoarelor activităţi pentru sprijinirea studenţilor cu risc de abandon şcolar: programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vară, dezvoltarea unor centre de învăţământ.
Se estimează că de aceste activităţi vor beneficia circa 300 de facultăţi din întreaga ţară, adică 85% din totalul facultăţilor de stat.
A treia componentă se referă la managementul proiectului, monitorizare şi evaluare - în cadrul căreia se vor finanţa costuri legate de implementarea, monitorizarea şi evaluarea unor studii privind eficienţa diferitelor programe finanţate (cum ar fi Programul Bani de liceu)
Se estimează că implementarea proiectului se va realiza în şapte ani, respectiv din noiembrie 2015 până în decembrie 2022.