Imunitatea care ucide...

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 decembrie 2004

Şoferul responsabil de moartea lui Teo Peter pare să fie şeful serviciului de pază al ambasadorului american

La numai o zi după ce fondatorul grupului "Compact", Teo Peter, şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină provocat de un cetăţean american, o femeie în vîrstă de 70 de ani, aflată pe o trecere de pietoni din Capitală, a fost accidentată mortal. Tot de un deţinător de paşaport eliberat de SUA! Dacă acesta din urmă a fost reţinut de autorităţile noastre (fiind prins, deşi a părăsit locul accidentului), în primul caz, situaţia este mult mai complicată, chiar dacă pare să nu iasă din tiparele legii.

"Funcţionarul" Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, responsabil de moartea lui Teo Peter, a părăsit România sub escortă, aflîndu-se la o bază militară americană.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a anunţat că formalităţile de ieşire din ţară a cetăţeanului american "s-au derulat conform legislaţiei române în vigoare, a reglementărilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi metodologiilor specifice de control pentru persoanele care se legitimează cu paşapoarte diplomatice".

Aşadar, dacă orice străin este ocrotit de legea statului care îi oferă cetăţenia şi nu se supune altei jurisdicţii, în cazul de faţă mai intervine imunitatea diplomatică. Imunitate pentru "un funcţionar al Ambasadei SUA", spun comunicatele oficiale. Surse judiciare care au dorit să-şi păstreze anonimatul susţin însă că şoferul care i-a curmat viaţa lui Teo Peter pare să fie şeful serviciului de pază al ambasadorului american la Bucureşti. "Nu cred că acesta trebuie inclus în categoria diplomaţilor", a precizat sursa citată.

Mai mult, fiind vorba de un militar american (puşcaş marin), îşi produce efectele acordul bilateral privind predarea persoanelor către Curtea Penală Internaţională (CPI), prin care autorităţile române acceptă ca cetăţenii americani aflaţi în situaţiile prevăzute de Statutul de la Roma al CPI să nu fie supuşi jurisdicţiei acestei instituţii, fără consimţămîntul SUA - ţară care nu este parte la documentul menţionat. Acordul semnat, anul trecut, de România se întoarce, astfel, împotriva noastră. Şi nu pentru prima oară. România a fost singurul stat candidat la UE care a semnat acest acord, fapt care i-a supărat pe oficialii Comisiei Europene. Autorităţile de la Bruxelles au apreciat că gestul României a fost o încercare de a cumpăra bunăvoinţa SUA, pentru a primi în schimb sprijin pentru aderarea la NATO.

Ambasada SUA ia, în sfîrşit, legătura cu familia lui Teo Peter

Dacă în prima zi de după moartea basistului trupei "Compact", Ambasada SUA la Bucureşti nu a luat legătura cu familia acestuia, luni s-a schimbat situaţia, probabil în urma reacţiilor de protest venite din toate părţile. Solistul formaţiei Compact, Paul Ciuci, ne-a declarat că fiul lui Teo Peter a fost contactat de reprezentanţi ai Ambasadei, menţionînd că este posibil ca ambasadorul SUA la Bucureşti să se deplaseze la Cluj, unde va fi înmormîntat fostul muzician.

Tot ieri, Ministerul Justiţiei anunţa că o echipă formată din procurori militari din SUA va sosi astăzi, la Bucureşti, urmînd să colaboreze cu procurorii români, în vederea finalizării dosarului. Probabil că vom primi nişte răspunsuri legate de ceea ce s-a întîmplat, dat fiind că este vorba de o persoană publică.

Va ridica ambasadorul SUA la Bucureşti, Jack Dyer Crouch II, imunitatea diplomatică celui care l-a ucis pe Teo Peter?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb