ÎN ACEST AN, Prejudiciul adus de pirateria software - peste 3 milioane dolari

Cosmina Capalău
Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 septembrie 2009

Dan Bucur, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române: "Prevenirea şi combaterea pirateriei software constituie una din priorităţile poliţiei de investigare a fraudelor".

Dan Bucur, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române: "Prevenirea şi combaterea pirateriei software constituie una din priorităţile poliţiei de investigare a fraudelor".

Prejudiciul adus de pirateria software din ţara noastră companiilor de profil se ridică la peste 3 milioane de dolari, a declarat, ieri, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), domnul Dan Bucur. Potrivit acestuia, peste 200 de societăţi au fost verificate, în 2009, pentru utilizarea de programe fără licenţă şi software pirat.

Cel mai recent raport al Business Software Alliance (BSA), făcut public ieri, relevă faptul că aproximativ 1.000 de persoane şi 230 de societăţi au fost supuse verificărilor în cazul utilizării unor programe de caluculator fără licenţă sau a distribuirii de software pirat. Reprezentantul IGPR a precizat că, în perioada aprilie - septembrie 2009, poliţiştii au ridicat peste 36.000 de discuri optice, conţinând produse software pirat. Mai mult decât atât, în acest an au fost pronunţate 30 de hotărâri penale de condamnare de către instanţe, stabilindu-se vinovăţia persoanelor care au încălcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, sancţionarea şi obligarea lor la plata de despăgubiri faţă de titularii drepturilor de autor.

Domnul Bucur susţine că "prevenirea şi combaterea pirateriei software constituie una din priorităţile poliţiei de investigare a fraudelor şi s-a aflat în permanenţă în atenţia conducerii Poliţiei Române, dar şi a mass-media, precum şi a societăţii civile. Prin prejudiciile pe care le cauzează, prin atingerea adusă drepturilor de autor şi prin frecvenţa cu care se comite, acest fenomen constituie un real pericol social şi este o bază de pornire către formele organizate de criminalitate şi de conectare la criminalitatea transfrontalieră", a mai spus acesta.

Primele cazuri de condamnare a unor societăţi comerciale

Procurorul şef al Serviciului pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, doamna Monica Pop, a declarat, în cadrul evenimentului organizat de BSA, că anul acesta s-au înregistrat şi primele cazuri în care au fost condamnate societăţi comerciale implicate în distribuirea de software nelicenţiat, preinstalat pe calculatoarele vândute.

"Dacă în urmă cu jumătate de an menţionam primul rechizitoriu prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unei persoane juridice în România pentru piraterie software, astăzi putem vorbi deja de două condamnări ale unor persoane juridice", a precizat Monica Pop. Potrivit domniei sale, este vorba despre administratorul unei firme din Blaj, care a preinstalat software nelicenţiat pe un calculator aflat în service şi care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar firma sa a plătit şi despăgubiri către titularul drepturilor de autor încălcate. Al doilea caz este al unui administrator al unei societăţi din Sibiu, care a fost descoperit în 2006 că vindea software nelicenţiat şi care a fost condamnat, în 2009, la un an de închisoare cu suspendare şi plata unor despăguburi de 8.400 de euro.

În timpul verificărilor, poliţiştii au descoperit şi o companie din Mangalia, specializată în proiectarea şi construirea de nave care utiliza programe fără licenţă pe aproximativ 350 de calculatoare şi care a cauzat un prejudiciu de peste 765.000 de euro.

Un alt caz a fost înregistrat în Timiş, unde poliţiştii au identificat o persoană care producea şi distribuia pe scară largă cd-uri pirat şi care a produs un prejudiciu de 240.000 de euro.

În plus, în ultimele şase luni, au fost investigate trei cazuri de hard-disk loading (cazuri de magazine de calculatoare care vând PC-uri cu software pre-instalat nelicenţiat) de către echipe ale inspectoratelor judeţene de poliţie din Hunedoara, Buzău şi Ialomiţa.

Pe de altă parte, reprezentanta Business Software Alliance, doamna Magda Popescu, a spus că acţiunile poliţiştilor, care au acoperit aproximativ 3, 3 milioane de dolari, reprezintă doar o mică parte din totalul de 249 de milioane de dolari înregistrate ca pierderi anuale de companiile de soft din cauza pirateriei informatice. Doamna Popescu a precizat că, în 2008, rata pirateriei în România a fost de 66%, cu două procente mai mică faţă de anul 2007. "Dacă ne raportăm la Europa Centrală şi de Est, România este la un nivel mediu în privinţa pirateriei informatice, care este la 66%, însă media la nivelul Uniunii Europene este de 35%, iar la nivel mondial de 41%", a mai afirmat Magda Popescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb