Datoria guvernamentală a României, ca procent din Produsul Intern Brut, a crescut uşor în trimestrul al doilea al acestui an până la 34,2%, de la 34,1% la finele primul trimestru, acesta fiind cel mai mic avans înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat, potrivit Agerpres.
Conform acestora, la finele celui de-al doilea trimestru, datoria guvernamentală în Uniunea Europeană se situa la 80,5% din PIB, în scădere faţă de 81,1% din PIB la finele primul trimestru, în timp ce în zona euro datoria guvernamentală s-a redus până la 86,4% din PIB de la 86,5% din PIB.
În rândul statelor membre, cea mai ridicată datorie guvernamentală ca procent din PIB se înregistra în Grecia (180,2%), Italia (138%), Portugalia (121,2%), Cipru (107,2%) şi Belgia (104,7%). La polul opus, cea mai scăzută datorie guvernamentală se înregistra în Estonia (9,3%), Luxemburg (20,3%), Bulgaria (20,4%), Cehia (33,1%) şi România (34,2%).
Comparativ cu primul trimestru din acest an, un număr de zece state membre (inclusiv România) au înregistrat o creştere a raportului datorie guvernamentală/PIB în trimestrul al doilea, în timp ce în alte 16 state membre datoria guvernamentală a scăzut, iar în Spania şi Franţa a rămas stabilă. Cea mai mică creştere (0,1 puncte procentuale) a fost înregistrată în România, iar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cipru (4 puncte procentuale), Lituania (2,1 puncte procentuale) şi Finlanda (1,8 puncte procentuale).
Comparativ cu al doilea trimestru din 2018, un număr de opt sate membre au înregistrat o creştere a datoriei guvernamentale ca procent din PIB în al doilea trimestru al acestui an, în timp ce în 20 de state membre (inclusiv în România) datoria guvernamentală a scăzut. Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în Ungaria şi Slovenia (ambele cu 5,2 puncte procentuale), Austria (4,7 puncte procentuale), Portugalia (4,5 puncte procentuale) şi Irlanda (4,4 puncte procentuale). În cazul României, datoria guvernamentală a scăzut uşor cu 0,1 puncte procentuale, de la 34,3% din PIB în trimestrul al doilea al anului trecut până la 34,2% din PIB la finele trimestrului al doilea anul curent.