Produsul intern brut se va ridica la 185,8 miliarde euro, în anul 2018, cu 14,4% mai are faţă de cel previzionat pentru acest an, de 162,2 miliarde euro, potrivit previziunilor Băncii Transilvania (BT).
Pentru 2017, BT a estimat un produs intern brut de 173,5 miliarde euro, mai arată raportul citat.
BT mai informează că datoria publică va scădea, pentru 2018, la 35,5% din PIB, iar media anuală pentru 2018 a monedei euro va fi de 4,33 lei.
"2016 este al treilea an al noului ciclu economic post-criză, toată lumea simţind direct şi indirect procesul de ajustare macro-financiară", a declarat, ieri, Andrei Rădulescu economistul-şef al Băncii Transilvania, în cadrul unei întâlniri cu presa.
"Din istoria post-decembristă, 2015 a reprezentat cel mai bun an, unul de referinţă, care a resimţit creştere economică la nivelul tuturor sectoarelor ţării noastre, inclusiv la stabilitatea naturii macro-financiare", a precizat domnul Rădulescu.
Potrivit studiilor BT, PIB-ul pe locuitor s-a ridicat, anul trecut, la 7.750 euro reprezentând 52% din media zonei euro, iar până la sfârşitul acestui deceniu, PIB-ul per capita se va apropia de 60%.
Domnia sa a precizat: "Singura criză este cea de încredere în monedă. Se va ajunge la un joc între băncile centrale şi piaţă".
Andrei Rădulescu a mai spus: "Dacă PIB-ul pe cap de locuitor va depăşi 10.000 de euro va fi dependent de implementarea continuă a reformelor structurale, averea financiară va exploda", continuând: "Ne îndreptăm spre un PIB de 200 miliarde euro şi locul 35 în lume, momentan ocupăm locul 50. Preţurile din ianuarie din acest au scăzut cu 2,1%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut", a mai menţionat reprezentantul BT.
Acesta a declarat: "Ratele de dobândă care se împrumută şi statul şi privatul au atins minimele istorice, iar economia a crescut cu 3,7% pe primele estimări, dar eu susţin că vom ajunge la 4%. Exporturile şi importurile au ajuns la maximele istorice în 2015, dar deficitul comercial tinde spre nivelul din 2012".
Politica monetară a unei ţări cu liberă circulaţie a capitalului nu are acelaşi grad de eficienţă ca pentru SUA, de exemplu, care are o economie mai dezvoltată, a mai subliniat domnul Rădulescu, precizând: "Avem investiţii străine, pentru 2015, cu 25% în creştere faţă de 2014, la peste 3 miliarde euro, iar rata de economisire este la maximul istoric, ceea ce reprezintă un semn bun demonstrând că lumea este prudentă. Suntem la nivelul mediu al UE".