ÎN ANUL 2018, BT: "PIB-ul va ajunge la 185,6 miliarde euro"

Andrei Murguleţ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 februarie 2016

Andrei Rădulescu, BT: "Maxime istorice, în 2015, pentru investiţii străine, exporturi şi importuri"

Produsul intern brut se va ridica la 185,8 miliarde euro, în anul 2018, cu 14,4% mai are faţă de cel previzionat pentru acest an, de 162,2 miliarde euro, potrivit previziunilor Băncii Transilvania (BT).

Pentru 2017, BT a estimat un produs intern brut de 173,5 miliarde euro, mai arată raportul citat.

BT mai informează că datoria publică va scădea, pentru 2018, la 35,5% din PIB, iar media anuală pentru 2018 a monedei euro va fi de 4,33 lei.

"2016 este al treilea an al noului ciclu economic post-criză, toată lumea simţind direct şi indirect procesul de ajustare macro-financiară", a declarat, ieri, Andrei Rădulescu economistul-şef al Băncii Transilvania, în cadrul unei întâlniri cu presa.

"Din istoria post-decembristă, 2015 a reprezentat cel mai bun an, unul de referinţă, care a resimţit creştere economică la nivelul tuturor sectoarelor ţării noastre, inclusiv la stabilitatea naturii macro-financiare", a precizat domnul Rădulescu.

Potrivit studiilor BT, PIB-ul pe locuitor s-a ridicat, anul trecut, la 7.750 euro reprezentând 52% din media zonei euro, iar până la sfârşitul acestui deceniu, PIB-ul per capita se va apropia de 60%.

Domnia sa a precizat: "Singura criză este cea de încredere în monedă. Se va ajunge la un joc între băncile centrale şi piaţă".

Andrei Rădulescu a mai spus: "Dacă PIB-ul pe cap de locuitor va depăşi 10.000 de euro va fi dependent de implementarea continuă a reformelor structurale, averea financiară va exploda", continuând: "Ne îndreptăm spre un PIB de 200 miliarde euro şi locul 35 în lume, momentan ocupăm locul 50. Preţurile din ianuarie din acest au scăzut cu 2,1%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut", a mai menţionat reprezentantul BT.

Acesta a declarat: "Ratele de dobândă care se împrumută şi statul şi privatul au atins minimele istorice, iar economia a crescut cu 3,7% pe primele estimări, dar eu susţin că vom ajunge la 4%. Exporturile şi importurile au ajuns la maximele istorice în 2015, dar deficitul comercial tinde spre nivelul din 2012".

Politica monetară a unei ţări cu liberă circulaţie a capitalului nu are acelaşi grad de eficienţă ca pentru SUA, de exemplu, care are o economie mai dezvoltată, a mai subliniat domnul Rădulescu, precizând: "Avem investiţii străine, pentru 2015, cu 25% în creştere faţă de 2014, la peste 3 miliarde euro, iar rata de economisire este la maximul istoric, ceea ce reprezintă un semn bun demonstrând că lumea este prudentă. Suntem la nivelul mediu al UE".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb