ÎN CAZUL CREDITELOR IPOTECARE Dobânzile amânate la plată - garantate de FNGCIMM

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 aprilie 2020

Dobânzile amânate la plată - garantate de FNGCIMM

Fondul Naţional de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) calibrează mecanismele de garantare şi comunicare ce vor permite amânarea şi eşalonarea la plată a dobânzilor la creditele ipotecare ale persoanelor fizice afectate de pandemia COVID- 19, arată un comunicat de presă. Acesta subliniază că rolul FNGCIMM este să garanteze creditorilor sumele reprezentând dobânzile amânate la plată şi să preia riscul neîndeplinirii obligăţiilor ce le revin debitorilor, pe perioada rambursării dobânzilor eşalonate în 60 de rate egale, cu dobândă 0%. FNGCIMM transmite: "Aplicarea cât mai rapidă a prevederilor actului normativ (n.r. ale cărui norme de aplicare au fost publicate, ieri, în Monitorul Oficial), ce oferă posibilitatea de amânare la plată, cu perioade de până la nouă luni (fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020), a ratelor scadente împrumuturilor (rate de capital, dobânzi şi comisioane), vine în spijinul mediulului de afaceri, precum şi a persoanele fizice ale căror venituri au fost afectate, direct sau indirect, de pandemia COVID-19. Consecvent rolului său anticiclic, FNGCIMM se manifestă şi în cazul acestor facilităţi ca vector de susţinere şi implementare a politicilor publice, fiind abilitat să emită scrisori de garanţie pentru dobânzile eşlonate la creditele ipotecare ale persoanelor fizice". Conform OUG 37/30.03.2020, creditorii vor aproba solicitările debitorilor şi perioada de amânare a ratelor, numărul de rate, modul de e?şlonare şi garantare a dobânzilor. Acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor trebuie transmisă de către debitor într-un interval de până la  45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanşei de Urgenşă a Guvernului nr. 37/2020 (până la dată de 14 mai 2020 inclusiv), mai evidenţiază documentul citat. Graficul de rambursare se comunică în termen de 5 zile debitorilor eligibili, iar până la dată de 15 iunie 2020, creditorii pot solicita FNGCIMM emiterea scrisorilor de garanţie pentru debitorii eligibili din portofoliul său, pentru acordarea facilităţilor de suspendare a obligaţiilor de plată a ratelor pentru creditele ipotecare. FNGCIMM îşi calibrează activitatea operaţională  pentru a gestiona eficient şi operativ volumul de solicitări ce vor veni din partea creditorilor şi asigură creditorii parteneri că pot prelua în flux normal cererile formulate de clienţii lor, întrucât  este în deplină capacitate de preluare a riscurilor de nerambursare a dobânzilor de către debitori, mai trensmite FNGCIMM.

Dumitru Nancu, Director general FNGCIMM, concluzionează: "Ordonanţa de urgenţă privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţiile de credit şi de instituţiile financiare nebancare oferă pârghii eficiente pe care Guvernul le pune la dispoziţia atât a debitorilor, cât şi a sistemului bancar. O bună cunoaştere a cadrului legislativ, o abordare pragmatică şi o comunicare facilă în cadrul parteneriatului pe care ni-l asumăm prin punerea în operă a acestui act normativ, ne vor ajuta pe toţi să  întărim încrederea în actul de creditare şi să depăşim această perioadă dificilă".

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat lansarea unui portal unde clienţii pot raporta dacă băncile încalcă OUG privind amânarea ratelor la credite. Ministrul face apel la solidaritate, în contextul coronavirusului.

Oficialul a menţionat, conform, la RFI, news.ro: "Vom merge în sprijinul clienţilor. Ştiu că băncile s-au supărat acum şi avem discuţii cu ele în continuare, dar trebuie să înţeleagă că este o perioadă dificilă şi pentru noi, ca Guvern, este foarte important ca oamenii să nu aibă această problemă. Critica băncilor o înţeleg, este un cost pentru bănci, îl vor suporta, dar trebuie să fim solidari şi toţi să suportăm o parte din acest cost".

Întrebat dacă se aşteaptă ca unele bănci să fie reticente, Florin Cîţu a răspuns: "Nu, nu mă aştept şi de aceea am şi făcut acest portal prin care oamenii ne vor spune din propria experienţă dacă sunt probleme sau nu, dacă au fost refuzaţi. Pe mine mă interesează ca băncile să respecte întru totul normele de aplicare, care sunt făcute de Ministerul Finanţelor Publice".

-------------------

Consumatorii ţin să precizeze că, indiferent că ordonanţa este în vigoare şi îşi produce efectele, aceasta va ajunge în Parlament pentru a fi aprobată/modificată/respinsă. Majoritatea parlamentară a anunţat deja că va modifica Ordonanţa Guvernului în Parlament, arată Asociaţia CREDERE, subliniin că, cel mai probabil, vom afla toate detaliile în următoarele 14 zile. "Până la acel moment, OUG 37/2020 se aplică în forma actuală, după cum vom detalia în continuare:.

- indiferent de tipul de credit, împrumutaţii care au restanţe până la data de 16 martie 2020 (data instituirii stării de urgenţă) nu pot să ceară amânarea plăţii ratelor decât dacă vor achita respectivele restanţe către bancă;

- indiferent de tipul de credit, împrumutaţii cărora li s-a declarat scadenţa anticipată a creditului sau se află în executare silită, nu beneficiază de facilitatea amânării plăţii ratelor;

- indiferent de tipul de credit, împrumutatul poate opta pentru o suspendare a plăţii ratelor între 1-9 luni. Suspendarea nu operează automat, banca urmând a analiza dacă solicitarea debitorului se încadrează pe condiţiile prevăzute în Normele de implementare ale OUG 37/2020. De asemenea, debitorul poate cere amânarea plăţii ratelor o singură dată, termenul limită (aproximativ) până la care poate face acest lucru fiind data de 15 mai 2020.

- pentru cei cu credite ipotecare / credite de nevoi garantate cu ipotecă: ratele se suspendă pe o perioadă de x luni, urmând ca perioada contractuală să se prelungească corespunzător. Dobândă acumulată în aceste x luni va fi achitată eşalonat timp de 60 de luni, imediat după reluarea plăţii ratelor. În toată această perioadă, Băncile vor primi garanţii de la stat.

- pentru cei cu credite de nevoi personale / consum (fără ipotecă): ratele se suspendă pe o perioadă de x luni, urmând ca perioada contractuală să se prelungească corespunzător. Pentru aceste tipuri de credit, suspendarea ratelor este penalizată, în sensul că formula "dobândă la dobândă" rămâne aplicabilă. Prin această măsură Guvernul şi băncile vor să descurajeze populaţia din a apela la măsura de suspendare a plăţii ratelor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb