ÎN CONDIŢIILE UNOR PIERDERI DE UN MILIARD DE EURO ÎN SISTEMUL BANCAR, ÎN 2014 Banca Transilvania se detaşează de pluton, cu un profit de 101 milioane de euro

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 februarie 2015

Banca Transilvania se detaşează de pluton, cu un profit de 101 milioane de euro

Brokerii: "Susţinerea profitabilităţii, o provocare pentru BT"

Banca Transilvania (TLV) a anunţat un profit net de 448,1 milioane lei (101 milioane euro), în 2014, în creştere cu 19,5% faţă de 2013, pe fondul unor venituri operaţionale de 1,99 miliarde lei şi a unor cheltuieli operaţionale de 836 milioane de lei.

"Banca Transilvania a continuat să se detaşeze în sectorul bancar (n.r. pe pierdere de 1 miliard de euro, anul trecut), afişând un rezultat foarte bun şi pentru ultimul trimestru din 2014", ne-a spus Simion Tihon, broker la Prime Trasaction, adăugând: "Consecventă eforturilor de prudenţialitate, rezultatele TLV nu au surprins decât prin detaşarea de celelalte bănci, confirmând astfel evoluţia ascendentă din ultimii ani. Mişcarea preţului acţiunii TLV de azi (n.r. ieri - depreciere de 1,6%) arată faptul că rezultatele bune sunt incluse în preţ, raportul fiind doar o confirmare a aşteptărilor investitorilor".

Analiştii de la NBG Securities consideră că profitul pe trimestrul IV afişat de Banca Transilvania, de 110 milioane de lei, a fost uşor sub aşteptări, dar considerabil îmbunătăţit an la an.

Aceştia apreciază că BT va avea o provocare în susţinerea profitabilităţii din activitatea de bază, notând scăderea marjelor, temperată de o vânzare de active de 339 milioane de lei, aproape 76% din profitul net din 2014.

Reprezentanţii băncii arată că rezultatul pozitiv înregistrat în 2014 a fost sprijinit în mod determinant de iniţiativele de eficientizare a activităţilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o îmbunătăţire a raportului cost/venit cu peste 14% faţă de anul 2013, ajungând la 41,92% în anul 2014.

Anul trecut au fost acordate, atât companiilor, cât şi persoanelor fizice, 146.000 de credite noi, în valoare totală de 9.095 milioane lei, potrivit BT.

La 31 decembrie 2014, soldul creditelor BT era de 20.020 milioane lei, iar resursele atrase de la clienţi au ajuns la 30.046 milioane lei, raportul credite-depozite fiind de 66,6%.

Banca precizează că a scos în afara bilanţului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile şi erau integral acoperite cu ajustări de depreciere. Creditele scoase în afara bilanţului în anul 2014 au fost de 759 milioane lei.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 10,87% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, la sfârşitul anului 2014, fiind sub media sistemului bancar din România.

"Urmărind păstrarea gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, chiar şi în condiţiile în care o parte din creditele integral provizionate au fost scoase în afara bilanţului, BT a înregistrat în anul 2014 cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 638 milioane lei", potrivit BT.

Soldul total al provizioanelor este de 2.474 milioane lei, la data de 31 decembrie 2014, reprezentând 12,4% din totalul creditelor.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, a declarat: "În 2014 am decis să continuăm politica de a investi local, de aceea am abordat provocări noi, aşa cum este achiziţionarea Volksbank România. Vom continua să avem o atitudine pragmatică şi antreprenorială, urmărind oportunităţi de creştere profitabilă a băncii şi a Grupului Financiar BT. Focusul nostru este în continuare creşterea eficienţei şi susţinerea economiei româneşti. În acelaşi timp, rămânem atenţi şi precauţi la provocările mediului economic actual atât din România, cât şi din regiune".

Recent, Horia Ciorcilă ne-a spus că achiziţia Volksbank de către BT se va face cu un discount semnificativ, care acoperă riscurile cunoscute, adăugând că "BT cumpără o bancă bine capitalizată şi cu rată de NPL-uri (credite neperformante) sub media pieţei".

Banca Transilvania a anunţat în luna decembrie semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG.

Oficialii BT au spus că urmăresc să ajungă pe locul doi din sistemul bancar românesc, după achiziţia Volksbank. BRD, banca aflată în acest moment pe această poziţie, nu pare pregătită să cedeze poziţia.

Philippe Lhotte, preşedintele director general al BRD, a spus, joi, că banca pe care o conduce nu va pierde locul al doilea în topul băncilor, după fuziunea Băncii Transilvania cu Volksbank. Totodată, domnia sa a spu că BRD doreşte să facă parte din procesul de consolidare a sistemului bancar.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In mod normal, dupa achizitia VB, trebuie constituie provizioane semnificative. Este posibil sa vedem la BT vreo cateva trimestre pe pierdere datorita acestor provizioane. VB o sa fie cam greu de digerat in special creditele CHF. Stie vre un actionar, in afara de HC, cat s-a platit??...

    1. stiu insiderii, ar trebui verificate tranzactiile din ultima perioada...

      achizitia va trebui aprobata de AGA si BNR, deci nu tine doar de HC 

      Nucred ca vaconstitui provizioane:

      1.deoarece inainte de vinzare,VBK.si-a curatat bilantul de putregaiuri,vinzind credite neperformante de 500 mil. euro;

      2.creditele pe care le va prelua BT ,in CHF,sintcredite bune si vor fi prelute cu un discount de 25-30%. 

      VB a cosmetizat ce a putut, nici o banca nu are cum sa fie 100% curatata

      discountul de 25-30% trebuie lamurit nu doar speculat, iar daca a fost lamurit in privat, este subiect de informatii confidentiale 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb