ÎN CONTINUĂ CREŞTERE Preţurile producătorilor industriali din România au ajuns la maximul din 2008

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iulie 2021

Preţurile producătorilor industriali din România au ajuns la maximul din 2008

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din România au crescut cu un ritm lunar în accelerare de 2,03% în luna mai, de la un avans lunar de 1,16% în aprilie şi o creştere de 1,4% în martie, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe piaţa internă preţurile industriale au crescut lunar cu 1,42% în mai, în timp ce pentru piaţa externă au crescut cu 3,08%.

În ritm anual, creşterea preţurilor la producătorii industriali este de 10,39%, cel mai ridicat nivel din 2008, în accelerare de la 7,89% în luna aprilie, evoluţie venită ca urmare a efectului de bază şi creşterii preţurilor la materiile prime în primele cinci luni din acest an. Pe total industrie prelucrătoare creşterea lunară a preţurilor la producători este de 2,39% după 1% în luna aprilie, în timp ce inflaţia anuală se situează la 10,17%, în accelerare de la 7,36%.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, consideră că intensificarea presiunilor inflaţioniste la nivel de producător în industrie are caracter temporar. Acesta se aşteaptă ca accelerarea recentă a preţurilor producătorilor industriali să nu se transpună în totalitate în sfera preţurilor de consum în perioada următoare.

"Considerăm că intensificarea presiunilor inflaţioniste la nivel de producător în industrie are caracter temporar, dată fiind manifestarea efectului bază - în contextul ajustărilor puternice din 2020, determinate de incidenţa pandemiei şi restricţiile introduse pentru contracararea acestui şoc sanitar. Totodată, subliniem faptul că ne aşteptăm ca accelerarea recentă a inflaţiei la nivel de producător în industrie să nu se transpună în totalitate în sfera preţurilor de consum în perioada următoare, la fel cum s-a întâmplat şi (în) anul 2008", arată Rădulescu într-un raport.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din ţara noastră se înscriu în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că creşterile de preţuri sunt transmise acolo unde se poate pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. În privinţa creşterilor de preţuri la materii prime din ultimele luni BURSA a scris pe larg şi a avertizat inclusiv cu privire la o criză iminentă în sectorul de construcţii ca urmare a dificultăţilor cu care se confruntă unele firme ca urmare a creşterii preţurilor la materiile prime.

Amintim că indicatorii PMI (Purchasing Managers' Index) de la Institute for Supply Management (ISM) au indicat o temperare uşoară a activităţii în industria prelucrătoare americană, în lunile aprilie, mai şi iunie, pe fondul accentuării substanţiale a presiunilor de preţ pentru materiile prime. Activitatea din industria americană, la fel ca cea din industria europeană, a continuat să se situeze în teritoriul expansiunii în contextul debutului de ciclu economic, atât în lunile aprilie şi mai, cât şi în luna iunie.

Raportul ISM privind industria prelucrătoare din SUA, publicat joi, indică creşterea industriei americane pentru a 13-a lună la rând în iunie, evoluţie reflectată de poziţionarea PMI-ului corespunzător peste pragul de 50 de puncte. Cu toate acestea, ritmul de creştere din industria prelucrătoare a decelerat în iunie, indicatorul fiind ISM în diminuare cu 0,6 puncte lună/lună la 60,6 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie. Conform lui Andrei Rădulescu, evoluţia a fost determinată de deteriorarea comenzilor noi - componentă în atenuare cu un ritm lunar de un punct la 66 puncte. De asemenea, climatul din piaţa forţei de muncă la nivelul industriei prelucrătoare americane s-a deteriorat în iunie - componenta PMI în diminuare cu o dinamică lunară de un punct la 49,9 puncte, nivel care exprimă scăderea numărului de locuri de muncă. Pe de altă parte, componenta producţie a accelerat, indicatorul PMI fiind în creştere cu o rată lunară de 2,3 puncte la 60,8 puncte în iunie. În perioada ianuarie-mai 2021 producţia din industria prelucrătoare a crescut cu 7,1% an/an.

Componenta preţurilor la nivel de producător în industria prelucrătoare a raportului ISM arată de asemenea o nouă accelerare a presiunilor de preţ - componenta PMI a urcat cu 4,1 puncte lună/lună la 92,1 puncte. Amintim că raportul ISM pentru luna mai publicat în debutul lunii iunie arată de altfel impactul presiunilor de preţ din industria americană: un respondent la sondajul ISM din luna mai afirma că "încordarea continuă a lanţurilor de aprovizionare globale şi penuria de materii prime din Golf fac foarte improbabile orice posibilităţi de redresare în acest an pentru firme; cererea este puternică, dar la ce bun dacă nu poţi să ai materialele necesare producerii propriilor produse finite".

În orice caz, conform Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari cresteri anuale la producătorii români au fost înregistrate în industria metalurgică (+33,17% de la +15,13% în luna aprilie), în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (+16,49%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+96,32%). Singurele activităţi cu preţuri anuale mai mici sunt extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-2,13%) şi activităţi de servicii anexe extracţiei (-7,82%), potrivit datelor statistice.

La nivel lunar, preţurile din industria metalurgică au crescut cu 15,34%, iar lemnul cu 1,39% pentru o creştere anuală de 12,06%. Fabricarea de mobilă s-a scumpit cu 0,35% în luna mai 2021 faţă de aprilie 2021 şi cu 6,06% faţă de mai 2020. Costurile cu producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au urcat lunar cu 0,20%, iar anual cu 14,68% în mai 2021.

În fabricarea produselor textile, costurile producătorilor au crescut lunar cu 0,92%, în timp ce în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte acestea au scăzut lunar cu 0,37%, iar la nivel anual se înregistrează o creştere a preţurilor pe aceste categorii de 3,34%, respectiv 4,04%.

Totodată, în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice preţurile au urcat lunar cu 2,64% în mai 2021 faţă de aprilie 2021 şi cu 13,44% faţă de mai 2020.

Pe marile grupe industriale, în mai 2021, faţă de mai 2020, statistica INS arată creşteri masive de preţuri în cazul industriei energetice (+25,77%), în industria bunurilor intermediare (input-uri în mare parte la export) (+10,27%), dar şi în cazul industriei bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,14%), industria bunurilor de uz curent (+4,88%) şi industria bunurilor de capital (+3,45%).

De asemenea, potrivit Eurostat, preţurile producătorilor industriali din zona Euro, principalul partener economic al României, au crescut pentru a treia patra lună peste aşteptări în mai 2021, cu o rată lunară de 1,3% după un avans de 1,0% în aprilie, de 1,1% în martie, de 0,5% în luna februarie şi de 1,7% în ianuarie. Creşterea anuală s-a accelerat de asemenea până la 9,6% de la 7,6% în aprilie şi 4,3% în martie.

La nivelul statelor UE, creşteri lunare s-au înregistrat în toată ţările, iar cele mai mari au fost în Irlanda (+5,3%), Danemarca (+3,3%) şi Finlanda (+2,6%). Cele mai mari creşteri anuale se înregistrează de asemenea în Irlanda (+45,1%), Belgia (+20,1%) şi Danemarca (+17,2%). În luna mai nu a fost înregistrată nicio scădere anuală a PPI în UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb