Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) sunt convocaţi, în data de 15 noiembrie, pentru aprobarea înstrăinării acţiunilor deţinute de FP la Hidroelectrica, reprezentând până la 19,94% din producătorul de energie electrică, conform unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Vânzarea urmează să se facă printr-o ofertă publică secundară, urmată de admiterea la tranzacţionare a acţiunilor Hidroelectrica pe una sau mai multe pieţe din România şi/sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi/sau dintr-un stat terţ. Conform convocatorului, vânzarea poate să se facă şi printr-o altă modalitate decisă de către administratorul fondului, adică de Franklin Templeton.
În luna martie a acestui an, acţionarii Hidroelectrica, adică Ministerul Energiei ce deţine 80% din companie şi Fondul Proprietatea, aprobaseră listarea companiei printr-o ofertă publică în cadrul căreia FP să vândă acţiuni Hidro. Doar că Fondul vrea o listare duală, în timp ce alţi actori importanţi ai pieţei noastre susţin listarea doar la Bucureşti. La finele lunii aprilie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redus la o zecime proporţia de acţiuni pe care o companie o poate lista pe o bursă străină prin Certificate Globale de Depozit (GDR-uri), mişcare criticată aspru de reprezentanţii FP.
Guvernul României şi-a asumat, prin PNRR, finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Doar că Legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani, până în această vară, pregătirile IPO-urilor, deoarece interzicea orice modalitate de privatizare - fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului - care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie. După măsura luată de ASF, reprezentanţii FP au spus că dacă Hidroelectrica nu va fi listată dual, probabil Fondul va diminua pachetul de acţiuni pe care-l va vinde, ceea ce înseamnă că este posibil ca Guvernul să nu-şi mai poată respecta ţinta asumată prin PNRR.
Reprezentanţii fondului spun că dimensiunea pachetului, care în ultimul raport al FP era evaluat la circa 2,5 miliarde de dolari, este prea mare pentru posibilităţile de absorbţie ale bursei noastre. De asemenea, ar aduce o acoperire mediatică internaţională extinsă atât pentru Hidroelectrica, cât şi pentru România.
Tot în data de 15 noiembrie, acţionarii Fondului Proprietatea vor avea pe masă aprobarea autorizării administratorului Franklin Templeton să răscumpere, pe parcursul anului viitor, cel mult 3,5 miliarde de titluri proprii (sub formă de acţuni tranzacţionate la BVB sau GDR-uri la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei/acţiune sau 3 lei/acţiune (pentru titlurile de la BVB).
Răscumpărările reprezintă o metodă de a susţine preţul acţiunii FP, de creştere a câştigului pe acţiune, şi de diminuare a discount-ului dintre preţul de piaţă şi Valoarea Unitară a Activului Net, care în prezent este de circa 33%.
1. haideti odata
(mesaj trimis de cristi în data de 21.09.2022, 07:32)
cu H2O-ul, ca sunt full de actiuni FP, aproape 35% din portofoliu, la 1.65 media.
sper la un minim 2,5 lei/act in primavara.
Cu alte cuvinte, am pus-o :-))
Ma rog, la nivelul meu, de cateva zeci de mii de actiuni, adica voi castiga un salariu lunar al unui bugetar mai rasarit :-))
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de A în data de 21.09.2022, 09:57)
cu legislatia actuala pe energie, nu se va face listare prea curand
daca mai pica si pta mondiala pana tunci, mai vb peste cativa ani
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 21.09.2022, 16:37)
Nu prea mai cred in listarea asta, veche de peste 10 ani, dar cred ca in prezent, americanii au interes sa vanda participatia de la Hidroelectrica pentru a reduce propriile pierderi in cazul in care teritoriul actual al Romaniei ar deveni "teatru de operatiuni". (vorba lui Adelin Petrisor, trimis special in Afganistan)