ÎN DOAR CÂTEVA ZILE, Turbulenţele din China au şters 2.500 miliarde dolari de pe pieţele acţiunilor din lume

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 8 ianuarie 2016

Turbulenţele din China au şters 2.500 miliarde dolari de pe pieţele acţiunilor din lume

Soros: "Situaţia din China îmi aminteşte de criza din 2008"

Bursele chineze au stopat tranzacţiile ieri, pentru a doua oară în această săptămână

Bursele din China au înregistrat, ieri, un nou declin major, ceea ce a determinat declanşarea, pentru a doua oară în această săptămână, a mecanismului "circuit breakers", care opreşte tranzacţiile în vederea temperării volatilităţii. Situaţia vine după episodul similar de luni, care a generat turbulenţe pe toate pieţele din lume, ştergând, în cele câteva zile de tranzacţionare din 2016, aproape 2.500 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor globale, potrivit cifrelor Bloomberg. Astfel, începutul lui 2016 este, pentru pieţele acţiunilor din lume, cel mai rău înregistrat după 2000.

Ieri, indicele major al pieţei din Shenzhen a scăzut cu 8,2%, la 1.958,09 puncte, iar cel al Bursei din Shanghai - cu 7% la 3.125. Indicele CSI 300, care cuprinde titlurile listate la Shanghai şi Shenzhen, s-a depreciat cu 6,9%, la 3.294,38.

Dacă luni, bursele din China au scăzut după publicarea unor date slabe privind cea mai mare economie din Asia, ieri, declinul a fost determinat de deprecierea yuanului, care a coborât până la cursul minim de după februarie 2011. Banca centrală a Chinei a stabilit, ieri, un curs de referinţă pentru yuan la 6,5646 unităţi/ dolar, cu 0,5% mai mic decât în ziua anterioară. Scăderea zilnică este cea mai mare consemnată după luna august.

În această săptămână, yuanul nu s-a depreciat doar faţă de dolar, ci şi raportat la alte valute importante: -3,5% faţă de yen şi -0,8% comparativ cu euro.

Date fiind aceste evoluţii, pe pieţele financiare au apărut temerile că Beijingul îşi depreciază moneda ca să susţină exporturile.

Menţionăm că impactul evoluţiei bursei din China a fost resimţit şi pe pieţele europene, care au scăzut până la cel mai redus nivel din august până în prezent.

Miliardarul american de origine maghiară George Soros a declarat, ieri, că pieţele globale sunt în faţa unei crize devastatoare, iar investitorii trebuie să fie extrem de atenţi.

Conform spuselor sale, China face eforturi să găsească un nou model de creştere, în timp ce devalorizarea yuanului transmite problemele Beijingului peste tot în lume. Soros a avertizat: "China are o problemă majoră de ajustare. Aş spune că este o nouă criză. Când mă uit la pieţele financiare, văd o provocare majoră, care îmi aminteşte de criza pe care am avut-o în 2008".

Rezervele valutare ale Chinei, în declin record

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scăzut cu 107,9 miliarde de dolari în decembrie 2015, la 3.330 miliarde de dolari, declinul lunar fiind unul record, potrivit datelor băncii centrale de la Beijing.

Analiştii estimau rezerve de 3.400 de miliarde de dolari.

Pe întreg anul trecut, rezervele valutare ale Chinei s-au diminuat cu 512,66 miliarde dolari, scăderea fiind, de asemenea, un record.

Valoarea rezervelor de aur ale Chinei a fost de 60,19 miliarde dolari la finele lunii decembrie, comparativ cu 59,52 miliarde dolari în luna anterioară.

Scăderi majore pe pieţele petroliere

Preţul futures al petroului a scăzut puternic ieri, pe fondul temerilor investitorilor privind încetinirea economiei Chinei, cel mai mare consumator de materii prime la nivel global.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a scăzut cu 3,4% la ora 08.47, la New York Mercantile Exchange, atingând 32,83 dolari barilul. Tot ieri, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 3,1% la ICE Futures Europe din Londra, la 33,18 dolari/baril. Mai devreme, preţul petrolului Brent scăzuse cu 6%, la un minim al zilei de 32,16 dolari/baril, iar cel al petrolului WTI - ajunsese la un minim de 32,10 dolari/baril.

Preţul petrolului WTI a pierdut 31% în 2015, iar ţiţeiul Brent - 35%.

În opinia analiştilor băncii nipone "Nomura", cotaţia petrolului Brent va ajunge la 30 de dolari barilul în următoarele zece zile.

Preţul barilului de petrol de referinţă în Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost cotat, miercuri, la 29,71 dolari, coborând sub pragul de 30 de dolari pentru prima dată după 5 aprilie 2004. Nivelul de miercuri este cu 4,8% mai mic faţă de cotaţia din ziua anterioară.

Autoritatea pieţelor financiare din China a decis, ieri, suspendarea mecanismului "circuit breakers", după închiderea burselor din Shanghai şi Shenzhen înainte de finele sesiunii de tranzacţionare. În opinia unor specialişti, acesta a creat panică, nu a redus volatilitatea.

"Utilizarea mecanismului este principalul motiv al scăderilor pieţelor, pentru că investitorii au intrat în panică după ce au văzut declanşarea sa luni. Acest mecanism a tăiat accesul la piaţa de lichidităţi şi investitorii s-au temut că nu vor mai putea vinde", a declarat Chen Xingyu, analist la "Phillip Securities".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. E normal sa-ti aminteasca de 2008 pentru ca tu stai pe cash dar cred ca nu e timpul tau, nu atata timp cat mai e Obama la putere.

    Aveti o politica de a difuza despre china doar date care arata scaderi economice?. In articolele dvs. nu se vede niciodata care este de fapt cresterea Chjnei, ca de fapt datele pe care dvs le botezati "date economice slabe" sunt o crestere si ce nivel are aceasta?. Aveti acelasi stil ca al propagandei anilor cortinei de fier in care lucrurile ce nu convin axei de propaganda sunt numite cu relativitate iar cele care se inscriu in linia de propaganda sunt exemplificate cu cifre. Nu stiu cum v-ati ratacit la ziarul Bursa insa mi se pare ca sunteti o grefa de "evenimentul zilei" pe care organismul sanatos sper sa o respinga.

    Si probabil el n-are nic-un amestec in aceste "probleme" din China, tara care are cea mai mare crestere economica...

    china o sa fie ...proprietara USA,si asta, deja se intampla!

    Poate de data aceasta o lasa sa mature cee de maturat mic mare.

    Cat e datoria stearsa ajutor Greciei vs ce zice domnul Soros? 

    Cati bani au tiparit americanii + europenii vs 2 500? 

    Ca o tara dezvoltata ex. SUA sa mearga bine sa aiba cetatenii 100$/ h trebuie saprofite de o tara cu 2-5$ /h forta de munca? 

    Avem modele imperiile, ca ele sa fie dezvoltate cucereau teritorii, sclavi, despagubiri de razboi, tratate de pace etc. 

    Acum razboiul cum se da cu bancile, corupand politicieni, au resurse dar sunt sarace etc. 

    Imperiul Otoman ex depindea de ce se intampla in Asia? 

    Sua mai poate fi considerata cea mai mare tara democratica daca o conduc Creditorii? 

    E mai bine in China; care imprumuta bani?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb