ÎN LUNA FEBRUARIE Preţurile producătorilor industriali din zona euro au ajuns la o rată anuală de creştere de 31,4%

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 aprilie 2022

Preţurile producătorilor industriali din zona euro au ajuns la o rată anuală de creştere de 31,4%

Excluzând componenta energie, inflaţia anuală la producătorii din zona euro este de aproximativ 18%

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din zona Euro au continuat să crească în luna februarie 2022, cu un ritm lunar în încetinire de 1,1%, după nouă o creştere lunară şocantă de 5,1% în luna ianuarie, conform datelor publicate ieri de Eurostat. Astfel, rata anuală a PPI din zona Euro a urcat în februarie la un nivel record de 31,4%, după un nivel de 30,6% în ianuarie.

Impactul războiului din Ucraina nu este reflectat în datele privind dinamica PPI, impact resimţit însă deja de consumatori după cum arată datele Eurostat privind preţurile de consum. În martie, indicele armonizat al preţurilor de consum din zona euro a ajuns la o rată anuală de 7,5%, în accelerare puternică de la 5,9% în februarie.

Preţurile producătorilor industriali sunt aşteptate per total să continue să crească în perioada următoare pe fondul creşterii cotaţiilor internaţionale ale materiilor prime (de la ţiţei la produse agroalimentare). Creşterea ratei anuale a PPI va continua astfel să fie impulsionată în mare parte de creşterea preţurilor la produsele energetice. Excluzând componenta energie, preţurile producătorilor industriali din zona euro înregistrează o rată anuală de creştere de circa 18% (vezi grafic).

Intensificarea presiunilor inflaţioniste la nivel de producător în industrie contribuie în general la persistenţa presiunilor inflaţioniste la consumator la un nivel ridicat pe termen scurt.

Datele privind preţurile producătorilor industriali au primit o importanţă ceva mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 14-15 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia a accelerat puternic începând cu aprilie 2021 în întreaga lume, nu doar în zona euro.

Analiştii anticipau o creştere lunară de 1,3% a PPI pentru zona euro în luna februrie 2022, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor PPI era estimat o rată anuală de 31,5%.

Inflaţia la bunuri este în această perioadă forţa dominantă care împinge în sus preţurile în întreaga lume în condiţiile în care industria globală se confruntă cu creşteri de preţuri record la energie şi majoritatea materiilor prime şi cu o penurie îndelungată de microchip-uri care a grevat producţia sectorului auto european şi a sectorului de producţie de bunuri electronice în general. Începând din toamna lui 2021 au început să se manifeste pe pieţe creşteri masive pe componenta de gaze naturale, preţuri care au afectat major marjele producătorilor şi chiar au închis unităţi importante de producţie.

Aceasta a fost practic a 14-a lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale din zona euro. Creşterile de preţuri ale materiilor prime se datorează, de asemenea, producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020 şi a cererii care a înregistrat o creştere peste aşteptări pe fondul stimulilor monetari şi fiscali implementaţi în mod concertat de autorităţi la nivel global.

În februarie, în SUA, preţurile producătorilor industriali au crescut cu o rată lunară de 0,8% care a accelerat avansul ratei anuale a PPI la 10%. În România, în februarie, avansul ratei anuale a preţurilor producătorilor industriali a fost de 43,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb