În numele climei, viitorul va fi second-hand

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 15 septembrie 2023

În numele climei, viitorul va fi second-hand

English Version

Lumea îşi caută o cale şi ocolurile sunt destul de mari şi anevoioase în încercarea de a împăca "varza cu capra" - protecţia mediului cu confortul şi câştigul imediat. Dacă până acum s-a acţionat în ceea ce priveşte transporturile, alimentele, electronicele era imposibil să nu se ajungă şi la ... haine. Reciclarea, reutilizare, sortare sunt elementele de bază, iar moda va trebui să ţină cont şi de acestea.

În această vară, Comisia Europeană a propus un set de reguli pentru a face producătorii responsabili pentru întreaga durată de viaţă a produselor textile şi pentru a sprijini gestionarea durabilă a deşeurilor textile în întreaga UE. Conform Comisiei, această iniţiativă va accelera dezvoltarea sectorului de colectare separată, sortare, reutilizare şi reciclare a textilelor în UE, în conformitate cu Strategia UE pentru textile durabile şi circulare. Crescând disponibilitatea textilelor uzate, se aşteaptă să se creeze locuri de muncă locale şi să se economisească bani pentru consumatorii din UE, în timp ce se reduce impactul producţiei textile asupra resurselor naturale. Comisia propune introducerea unor scheme obligatorii şi armonizate de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) pentru textile în toate statele membre ale UE. Schemele REP au avut succes în îmbunătăţirea gestionării deşeurilor provenite din mai multe produse, cum ar fi ambalaje, baterii şi echipamente electrice şi electronice. Producătorii vor acoperi costurile gestionării deşeurilor textile, ceea ce îi va motiva să reducă deşeurile şi să crească circularitatea produselor textile - proiectând produse mai bune de la început. Suma pe care producătorii o vor plăti schemei REP va fi ajustată în funcţie de performanţa ecologică a textilelor. Regulile comune de responsabilitate extinsă a producătorului din UE vor facilita şi implementarea cerinţei de colectare separată a textilelor începând din 2025, în conformitate cu legislaţia actuală. Contribuţiile producătorilor vor finanţa investiţii în capacităţi de colectare separată, sortare, reutilizare şi reciclare. Regulile propuse privind gestionarea deşeurilor vizează asigurarea faptului că textilele uzate sunt sortate pentru reutilizare, iar ceea ce nu poate fi reutilizat este direcţionat către reciclare ca prioritate. Întreprinderile active în colectarea şi tratarea textilelor vor beneficia de oportunităţi de afaceri sporite şi de o piaţă mai mare pentru textilele second-hand susţine CE. Propunerea va promova, de asemenea, cercetarea şi dezvoltarea de tehnologii inovatoare pentru circularitatea sectorului textil, cum ar fi reciclarea de la fibră la fibră.

Propunerea abordează, de asemenea, problema exporturilor ilegale de deşeuri textile către ţări nepregătite să le gestioneze. Noua lege va clarifica ce constituie deşeuri şi ce este considerat textile reutilizabile, pentru a opri practica exporturilor de deşeuri mascate ca fiind făcute pentru reutilizare. UE generează 12,6 milioane de tone de deşeuri textile pe an. Îmbrăcămintea şi încălţămintea reprezintă singure 5,2 milioane de tone de deşeuri, echivalent cu 12 kg de deşeuri pe "cap de om" în fiecare an. În prezent, doar 22% din deşeurile textile post-consum sunt colectate separat pentru reutilizare sau reciclare, în timp ce restul sunt adesea incinerate sau depozitate în depozite de gunoi.

Cunoscuta companie H&M intenţionează să vândă haine şi accesorii la mâna a doua la magazinul său emblematic din Londra, începând cu 5 octombrie, pe măsură ce presiunea creşte asupra companiilor de fast fashion pentru a reduce impactul lor asupra mediului prin încurajarea reutilizarii şi reciclării articolelor de îmbrăcăminte, transmite CNBC. Pe măsură ce Uniunea Europeană plănuieşte o nouă reglementare pentru a restrânge deşeurile textile în bloc, H&M a spus că este "parte a problemei" şi că modul în care este produsă şi consumată moda trebuie să se schimbe. Colecţia de îmbrăcăminte pentru femei "PRE-LOVED", de la magazinul H&M Regent Street, va include articole de îmbrăcăminte de la mai multe alte mărci şi designeri, precum şi mărci ale grupului H&M, care includ Arket, Cos, Monki şi Weekday. Va fi al doilea magazin H&M care va oferi haine second-hand, după cel din Barcelona, care s-a deschis la începutul acestui an. H&M are şi o ofertă online de second hand în Suedia şi Germania.

Colecţia toamnă-iarna 2023 a ofertelor second-hand va include rochii şi cămăşi în culori metalizate, trenciuri şi "tricoturi la modă", a spus H&M, cu articole noi adăugate în fiecare zi. Articolele de îmbrăcăminte vor fi achiziţionate de la Flamingos Vintage Kilo, o companie care deţine magazine de haine vintage second-hand în Europa şi Statele Unite, şi vor avea preţuri cuprinse între 29,99 lire sterline (37 dolari) şi 189 lire sterline, a spus H&M. H&M a lansat un serviciu de închiriere de îmbrăcăminte la magazinul său din Regent Street, în noiembrie anul trecut. Revânzarea peer-to-peer a articolelor de îmbrăcăminte second-hand a devenit o afacere mare, platformele online precum thredUP, Vinted şi Depop s-au înmulţit, mărcile cunoscute urmând exemplul prin lansarea propriilor servicii. Zara şi-a lansat săptămâna trecută serviciul online second-hand în Franţa, după ce l-a testat în Marea Britanie, din noiembrie anul trecut.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "În numele climei"

    Germania si Polonia au redeschis minele de carbune/lignit cu centralele aferente, 

    iar tancherele "bombe cologice" transporta gaz GPL "ieftin",din USA in Europa,

    ce politici minunate si verzi primim de la mai marii din UE 

    1. Suferi ca nu mai cumparam de la rusi, stim!

      Robert Habeck ministrul economiei germane a declarat cu ocazia

      unei conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

      "industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

      dar oricum vin 5 ani foarte grele ptr. economia Germaniei"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb