ÎN OCTOMBRIE Creştere şocantă a preţurilor producătorilor industriali din Germania

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 22 noiembrie 2021

Creştere şocantă a preţurilor producătorilor industriali din Germania

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Germania au continuat să crească în luna octombrie 2021, cu un ritm lunar şocant de 3,8%, peste orice aşteptare a analiştilor şi în accelerare majoră după avansul lunar de 2,3% din septembrie. Avansul lunar al PPI din Germania a fost de 1,5% în august şi de 1,9% în iulie. Conform datelor publicate de statistica germană, rata anuală a PPI a urcat la un nou nivel record în octombrie de 18,4%. Rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din Germania a fost de 14,2% în septembrie, 12,0% în august şi 10,4% în iulie.

Datele privind preţurile producătorilor industriali au primit o importanţă ceva mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 7-8 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia a accelerat puternic începând cu aprilie în întreaga lume, nu doar în Germania şi zona euro.

Analiştii anticipau o creştere lunară de 1,9% a PPI în luna octombrie, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor PPI era estimat la 16,2%. Inflaţia la bunuri este în această perioadă forţa dominantă care împinge în sus preţurile în întreaga lume în condiţiile în care industria globală se confruntă cu creşteri de preţuri record la materii prime şi cu o penurie îndelungată care a grevat masiv producţia sectorului auto european şi a sectorului de producţie de bunuri electronice în general.

Aceasta a fost practic a zecea lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale.

De menţionat că majoritatea creşterilor de preţuri "la fabrică" sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. Creşterile de preţuri ale materiilor prime se datorează, de asemenea, producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020 şi a cererii care a înregistrat o creştere peste aşteptări pe fondul stimulilor monetari şi fiscali implementaţi în mod concertat de autorităţi la nivel global.

În octombrie, în SUA, preţurile producătorilor industriali au crescut cu o rată lunară de 0,6% care a accelerat avansul ratei anuale a PPI la 8,6%, iar avansul global al preţurilor la fabrică indică o evoluţie similară în România, unde rata anuală a PPI a ajuns la peste 20% deja din luna septembrie după o creştere lunară de 3,16% a PPI.

CHRISTINE LAGARDE, ŞEFA BCE: "Politica monetară nu ar trebui restrânsă pentru că presiunile inflaţioniste se vor atenua în următoarele luni"

Şefa Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde a afirmat vineri că inflaţia din zona euro se va atenua şi că BCE nu ar trebui să restrângă politica monetară pentru că riscă să omoare revenirea economică, potrivit Reuters. Lagarde a indicat de asemenea că BCE va continua să cumpere obligaţiuni guvernamentale anul viitor.

Amintim că inflaţia din zona euro a ajuns la o rată anuală de 4,1% în octombrie, împinsă în sus în special de preţurile mult mai ridicate la energie electrică, gaze naturale şi combustibili. Inflaţia este aşteptată să rămână anul viitor peste ţinta de 2% a BCE.

Lagarde a insistat practic că BCE nu ar trebui să apase pe frănă acum ci să adauge combustibil revenirii economice din zona euro.

"Când presiunile inflaţioniste sunt aşteptate să se disipe (eng. fade - n.r.), aşa cum este cazul astăzi, nu are sens să reacţionăm întărind politica monetară. (...) Restrângerea politicii monetare nu ar afecta economia decât după ce şocul (inflaţionist) va fi dispărut", a spus Lagarde.

BCE este aşteptată să decidă viitorul programelor sale de achiziţie de obligaţiuni la şedinţa sa de politică monetară din 16 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb