ÎN PERIOADA 22-28 NOIEMBRIE Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, în limite apropiate de optim

A.C.
Companii #Agricultură / 22 noiembrie 2014

Aprovizionarea cu apă în solul agricol, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor, cu excepţia unor suprafeţe agricole din centrul şi sudul Transilvaniei, şi estul Munteniei, potrivit prognozei agrometeorologice publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Perioada de prognoză se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, astfel încât temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3 şi 7 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, limite apropiate de normele climatologice.

De asemenea, temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 1 grad şi 10 grade Celsius, la scara întregii ţări, iar minima se va situa între 8 şi 3 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Local, vor fi condiţii de producere a brumei şi a îngheţului la sol.

În plus, se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor, cu excepţia unor suprafeţe agricole din centrul şi sudul Transilvaniei, estul Munteniei, unde se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfăşura, în general, normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, în timp ce în depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de vegetaţie vor evolua uşor mai lent.

La culturile de orz şi la grâul de toamnă se vor înregistra răsărirea (50-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţirea (10-80%). Starea de vegetaţie a cerealierelor se va menţine, per ansamblu, bună şi medie, iar pe suprafeţele cu deficite de apă în sol şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Cultura de rapiţă îşi va definitiva faza de răsărire (100%), continuându-se, totodată, înfrunzirea (6-15 frunze). Plantele vor prezenta o stare de vegetaţie, în general, bună şi medie.

În plantaţiile pomicole şi viticole va fi posibilă finalizarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, dar şi căderea masivă a frunzelor, speciile fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări etc.) se vor desfăşura în condiţii relativ bune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb