ÎN PRIMELE TREI LUNI DIN 2021 Marile bănci americane, aşteptate să răscumpere titluri de peste 10 miliarde de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 ianuarie 2021

Marile bănci americane, aşteptate să răscumpere titluri de peste 10 miliarde de dolari

Sfârşitul solid de an din 2020 a pregătit calea pentru ca băncile de top din SUA să cumpere acţiuni proprii de peste 10 miliarde de dolari în primul trimestru din 2021, în măsura în care pierderile din împrumuturi din anul pandemiei nu vor fi foarte mari, iar pieţele de capital sunt în ascensiune, conform analiştilor chestionaţi de Financial Times.

Potrivit acestora, JPMorgan Chase & Co., cel mai mare grup bancar din SUA, este aşteptat să realizeze cele mai mari răscumpărări de acţiuni, respectiv de circa 3,2 miliarde de dolari până la finele lunii martie. Restul de 7,4 miliarde de dolari vor fi achiziţii efectuate de Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Wells Fargo.

Analiştii preconizează că răscumpărările de titluri se vor apropia de nivelul maxim permis în temeiul unui decret al Rezervei Federale (Fed - banca centrală a SUA), emis la sfârşitul lunii decembrie 2020, care a surprins investitorii prin faptul că le permite băncilor să reia răscumpărările de acţiuni şi să le returneze miliarde de dolari acţionarilor.

Băncile au oprit în mod voluntar răscumpărările de acţiuni în martie anul trecut, deoarece pandemia ameninţa cu o recesiune abruptă şi pierderi uriaşe din împrumuturi. Testele de stres ale Fed, din iunie, au interzis răscumpărările de acţiuni până la sfârşitul anului 2020 şi au plafonat dividendele la un nivel legat de profiturile recente.

Răscumpărările din primul trimestru al anului curent vor fi limitate astfel încât suma dividendelor şi a achiziţiilor de titluri să nu depăşească câştigurile medii trimestriale din anul precedent.

"Este posibil ca nu toate băncile să atingă acest nivel maxim, dar ne aşteptăm să se apropie de el", spue, conform Financial Times, Jeff Harte, analist la Piper Sandler, menţionând că nivelurile de capital ale băncilor au devenit "din ce în ce mai puternice" în 2020.

Mike Mayo, analist la Wells Fargo, consideră că cele mai mari bănci americane, cu excepţia Wells, ar putea răscumpăra 15% din acţiunile lor în următorii doi ani. "Marea întrebare (pentru bănci) va fi cât de agresive vor fi răscumpărările", mai spune Mayo.

Amintim că, la data de 18 decembrie 2020, JPMorgan a informat că board-ul său a aprobat un program de răscumpărare de 30 de miliarde de dolari, pe o perioadă de timp nedeterminată. În opinia lui Jeff Harte, acesta va fi un proces multianual.

Conform aşteptărilor analiştilor, JPMorgan va face răscumpărări de titluri în sumă de 3,19 miliarde de dolari în primul trimestru din 2021, Bank of America - de 2,42 miliarde de dolari, Morgan Stanley - de 1,79 miliarde, Goldman Sachs - de 1,53 miliarde, Citigroup - de 1,34 miliarde, iar Wells Fargo - de 0,31 miliarde, ducând totalul la 10,57 miliarde de dolari.

În decembrie, Morgan Stanley a autorizat un plan de răscumpărare de 10 miliarde de dolari, iar acum analiştii spun că banca ar putea face achiziţii de circa 1,8 miliarde în trimestrul întâi din 2021. Celelalte bănci au promis că vor oferi detalii în acest sens odată cu publicarea rezultatelor financiare trimestriale, care va începe săptămâna aceasta. Cele şase mari bănci americane sunt aşteptate să anunţe, pentru ultimele trei luni din 2020, profituri nete totale cu aproape 10% mai mici decât cele din acelaşi imnterval al lui 2019, respectiv venituri în scădere cu 5%, potrivit calculelor Bloomberg.

În primele nouă luni ale anului trecut, aceste bănci şi-au creat provizioane de peste 65 de miliarde de dolari pentru viitoare pierderi din credite. Analiştii estimează că, în ultimele trei luni din 2020, provizioanele marilor bănci din SUA au însumat 6,5 miliarde de dolari.

Amintim că profiturile băncilor americane au fost, în trimestrul al treilea din 2020, semnificativ mai mari decât în prima jumătate a anului, deşi rezultatele industriei de profil au rămas în urma nivelurilor atinse în 2019, conform datelor Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC - agenţia care garantează depozitele americanilor).

În decembrie, FDIC a anunţat că profitul înregistrat de industria bancară din SUA a sporit cu 173% în perioada iulie-septembrie 2020, comparativ cu trimestrul precedent, la 51,2 miliarde de dolari. Creşterea considerabilă a profiturilor în perioada iulie-septembrie 2020 s-a datorat în mare parte băncilor care au încetinit procesul agresiv de constituire a provi­zioanelor.

FDIC a menţionat că nivelul profiturilor obţinute de băncile americane în trimestrul al treilea din 2020 este cu 10,7% mai mic decât cel din intervalul similar al lui 2019. Potrivit FDIC, aproximativ 50% dintre băncile americane au raportat profituri în scădere pentru trimestrul al treilea, faţă de anul anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb