ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI Record absolut, de 180 miliarde dolari, în piaţa tranzacţiilor din energie şi utilităţi

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 septembrie 2018

Valoarea tranzacţiilor din energie şi utilităţi a atins un record absolut, de 180 miliarde dolari, în primul semestru al anului 2018, în pofida unei scăderi de 14% în al doilea trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, la 83 miliarde de dolari, arată specialiştii de la EY. Conform raportului "EY Power transactions and trends: Q2 2018", sectorul energiei regenerabile a cumulat aproape jumătate (46%) din volumul tranzacţiilor, în trimestrul al doilea 2018.

Tendinţa spre investiţiile în energie curată a continuat să ia avânt în al doilea trimestru, cu 63 de tranzacţii, totalizând 12,9 miliarde dolari, conform raportului citat. Acesta remarcă faptul că angajamentul istoric al Uniunii Europene de a atinge o pondere de 32% a energiei regenerabile până în 2030, precum şi trei tranzacţii din zona energiei regenerabile din SUA totalizând 3,8 miliarde dolari, au stabilit agenda globală pentru investiţiile tot mai mari în energie curată.

Şi companiile de utilităţi au investit tot mai mult în noile tehnologii, în trimestrul al doilea.

În Europa, au fost investite 5,5 miliarde dolari în servicii energetice şi în noi tranzacţii în materie de tehnologie, în timp ce compania niponă Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a înfiinţat o filială care îşi propune dezvoltarea de parteneriate pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare, mai arată studiul EY.

Valeriu Binig, Partener EY România, subliniază: "În România este posibil, pe fondul creşterii continue a preţurilor pe pieţele la termen, ca generatorii din surse regenerabile să vadă o revigorare a afacerii, iar, în curând, datorită progresului tehnologic ce duce la scăderea costurilor specifice de investiţie în astfel de tehnologii şi la creşterea performanţelor, să vedem planuri de afaceri ce nu mai contează pe scheme de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile. Mai mult, preţul avut în vedere pentru remunerarea electricităţii produse de panourile fotovoltaice instalate pe acoperişuri individuale poate deveni atractiv în curând, pentru iniţiative private.

Pe fondul întârzierii evoluţiei proiectelor strategice în noi capacităţi mari de generare, e posibil ca presiunea concurenţială necesară în sector să origineze de la aceste noi capacităţi ce folosesc energii regenerabile. Ne aşteptăm, de asemenea, la posibile integrări pe verticală, între furnizori şi generatori, dar şi pe orizontală, între generatori de diverse tehnologii, în condiţiile în care preţul din piaţă şi perspectivele preţului tonei de CO2 pe piaţa europeană aduc un balon de oxigen generatorilor «low-carbon» existenţi, cu preţuri atractive pentru vânzători".

În trimestrul al doilea, a fost înregistrată o creştere a popularităţii pieţelor în curs de dezvoltare ca destinaţii de investiţii pentru tranzacţiile tradiţionale de fuziuni şi achiziţii (M&A). Thailanda şi India au înregistrat tranzacţii în valoare de 5,3 miliarde de dolari şi, respectiv, 3,2 miliarde de dolari, în timp ce în Estonia tranzacţiile realizate de investitorii autohtoni şi străini au totalizat 600 milioane de dolari.

China a ocupat primul loc în topul investiţiilor externe, în trimestrul al doilea, cu tranzacţii transfrontaliere anunţate în valoare de 31,2 miliarde de dolari, în linie cu iniţiativa "O centură, Un Drum" (One Belt, One Road) a guvernului chinez. O mare parte din această sumă (27,4 miliarde de dolari) reprezintă oferta de preluare a companiei portugheze EDP de către China Three Gorges.

EY arată că, după ce a atins o valoare record în trimestrul întâi (63,1 miliarde de dolari), piaţa europeană de fuziuni şi achiziţii se menţine puternică, atingând o valoare de 45,7 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, care reprezintă 55% din valoarea totală a tranzacţiilor din sectorul energiei şi utilităţilor la nivel global.

Sursa citată adaugă: "Europa a fost singura regiune în care tranzacţiile în domeniu au avut loc cu premium de circa 33% faţă de multiplul mediu înregistrat istoric de aproximativ 6,6 ori.

Valoarea tranzacţiilor în regiunea Asia-Pacific a înregistrat o creştere de 78%, în al doilea trimestru al anului 2018 faţă de perioada similară a anului trecut, atingând 10,3 miliarde de dolari. Energia regenerabilă a alimentat cel mai mult activitatea din regiune, cu 25 de tranzacţii în domeniul energiei curate, totalizând 3,8 miliarde dolari.

Deşi valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 8% în Americi faţă de al doilea trimestru al anului trecut, până la 26,9 miliarde dolari, cele şapte megatranzacţii înregistrate (totalizând 21,8 miliarde de dolari) au intensificat activitatea în această regiune. În SUA s-a înregistrat 75% din valoarea tranzacţiilor din Americi (20,2 miliarde de dolari)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb