ÎN PRIMUL SEMESTRU, FAŢĂ DE FINELE LUI 2019 Numărul companiilor chineze listate în lume a crescut

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2020

Numărul companiilor chineze listate în lume a crescut

Peste 7.400 de societăţi din China - prezente pe pieţele globale, la finele lunii iunie 2020, cu o capitalizare de piaţă totală de 15,9 trilioane de dolari

China avea, la data de 30 iunie din acest an, 7.425 de companii listate la 15 burse din lume, inclusiv la cele din Shanghai, Shenzhen, Hong Kong şi New York, cu o capitalizare de piaţă totală de 112,31 trilioane de yuani (15,9 trilioane de dolari), în creştere cu 6,24% faţă de finele lui 2019, potrivit unui clasament realizat de Wind Info, preluat de China Daily.

Sursa menţionează că pragul de clasare a societăţilor chineze printre primele 500 de companii listate din lume a fost de 31,2 miliarde de yuani (valoare de piaţă) în prima jumătate a acestui an, iar valoarea medie de piaţă din clasament, de 133,5 miliarde de yuani.

Potrivit Wind Info, primele 500 de companii sunt concentrate în sectorul financiar, farmaceutic şi biologic, al tehnologiei informaţiei şi electro­nicelor.

Pe primele trei locuri în clasament se află gigantul tehnologic chinez Tencent, urmat de grupul de comerţ online Alibaba şi producătorul de semiconductori TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp.) , cu valori de piaţă de 4,35 trilioane de yuani, 4,11 trilioane de yuani, respectiv 1,95 trilioane de yuani.

Beijingul a avut cel mai mare număr de companii listate în primele 500 din clasament, valoarea de piaţă a celor 96 de companii cotate pe această piaţă ajungând la 19,05 trilioane de yuani. Urmează provincia Guangdong, cu 69 de întreprinderi listate şi o capitalizare bursieră de 14,77 trilioane de yuani, şi Shanghai - cu 60 de companii listate şi o valoare de 6,28 trilioane de yuani.

Dintre cele 96 de companii listate la Beijing, 23 sunt companii de tehnologia informaţiei, inclusiv JD, Xiaomi, Baidu şi Meituan Dianping. La Guangdong şi Shanghai a fost menţinut un impuls de creştere în ceea ce priveşte numărul companiilor listate, conform declaraţiilor făcute de Liu Meilin, analist la 21st Century Economic Institute.

În ultimii doi ani, numărul companiilor listate în cele două zone menţionate a crescut la 13 (Guangdong), respectiv 10 (Shanghai), acestea devenind regiunile cu cel mai rapid avans din China, potrivit sursei.

Deşi numărul companiilor listate în Hangzhou a fost mai mic, aproape jumătate din cifra de la Shanghai, valoarea totală de piaţă a companiilor listate în Hangzhou a fost mai mare decât cea din Shanghai, atingând 6,79 trilioane de yuani.

Regiunea Delta Râului Yangtze avea 131 de companii listate la 30 iunie, reprezentând 26% din primele 500 de companii amintite, faţă de 108 la sfârşitul anului 2018.

Creşterea este susţinută de politicile guvernului, conform afirmaţiilor lui Liu Meilin, care adaugă că, în baza Planului de Dezvoltare Regională Integrată a Deltei Râului Yangtze, lansat în 2019, regiunea a format iniţial un model de dezvoltare economică având Shanghai drept centru şi Nanjing şi Hangzhou sub-centre.

Listările din India, afectate de blocajul generat de pandemia Covid-19

În India au avut loc doar patru oferte publice iniţiale (IPO) în valoare de 2,08 milioane de dolari în cele trei luni încheiate în iunie 2020, în codiţiile în care pandemia de coronavirus a blocat activităţile economice din ţară, potrivit unui raport EY India. Toate IPO-urile au fost din rândul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), iar valoarea medie a unei listări a atins 0,38 milioane de dolari. Cele patru IPO-uri au fost lansate de Laxmi Goldorna House Ltd., Nirmitee Robotics India Ltd., Billwin Industries Ltd. şi DJ Mediapoint & Logistics Ltd.

Raportul notează că, deşi activitatea economică a fost restrânsă în ultima vreme, companiile îşi pregătesc planuri de creştere pe termen lung, începând să se angajeze în discuţii pentru lansarea de IPO-uri în această perioadă de încetinire economică. Conform EY India, în trimestrul al doilea, sectorul produselor de consum şi retail, respectiv cel al produselor industriale diversificate au fost active în privinţa IPO-urilor. Fiecare sector a avut două IPO-uri pe piaţa destinată IMM-urilor din India, iar valoarea totală a acestora a fost de circa 2,08 milioane de dolari, conform sursei.

Raportul indică: "Bursele din India (BSE şi NSE) s-au situat pe locul al şaptelea în lume după numărul IPO-urilor lansate în trimestrul al doilea din 2020. Nu au existat listări transfrontaliere şi niciun IPO pe pieţele principale".

Sandip Khetan, partener şi lider naţional al diviziei de Servicii de Consultanţă Financiară (FAAS) din cadrul EY India, declară că experienţa din ultimele trei luni a fost fără precedent, dat fiind că pandemia de Covid-19 a avut un impact sever atât asupra vieţilor omenilor, cât şi a economiei. Acesta adaugă: "Similar cu bursele globale, activitatea IPO-urilor a fost limitată pe piaţa indiană. Investitorii şi analiştii urmăresc cu atenţie actualizările anunţate de companii cu privire la performanţele lor. Companiile încearcă să utilizeze timpul actual pentru a se pregăti de viitoare atrageri de fonduri. Ne aşteptăm ca activitatea IPO să se redreseze la sfârşitul anului 2020 sau la începutul lui 2021".

Cele patru IPO-uri care au avut loc în rândul IMM-urilor din India, în trimestrul al doilea din 2020, sunt mult sub cifra de 14 IPO-uri lansate în trimestrul al doilea din 2019, respectiv 11 în primele trei luni din 2020.

EY: Volum în scădere de IPO-uri, la nivel mondial

La nivel mondial, numărul IPO-urilor a fost de 97 în lunile aprilie-mai 2020, mai puţin cu 48% faţă de acelaşi interval din 2019, conform EY, care menţionează că valoarea acestora s-a diminuat cu 67% în ritm anual, la 13,2 miliarde de dolari.

EY arată că, în perioada menţionată, au avut loc 85 de IPO-uri în sectorul tehnologic, care au strâns 16,9 miliarde de dolari; 86 în domeniul industrial, cu 9,6 miliarde de dolari atraşi; respectiv 7 IPO-uri în sectorul sănătăţii, care au generat 15 miliarde de dolari. Potrivit EY, activitatea de listări de la nivel global s-a redus cu 19% în primele şase luni ale anului curent, iar veniturile astfel obţinute - cu 8%. Conform sursei, cele mai multe listări au avut loc în SUA în primul semestru din 2020, respectiv 79% din total (64 de IPO-uri), aici fiind atrase 91% din sumele astfel obţinute, adică 22,3 miliarde de dolari.

În Europa, după un start solid în acest an, volumul IPO-urilor şi sumele atrase au scăzut cu 47%, respectiv 48%, pe fondul turbulenţelor generate de pandemia de coronavirus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb