ÎN ŞASE LUNI Fondul Proprietatea şi-a făcut 80% din profitul bugetat pe 2009

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 27 august 2009

Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea

Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea

Peste 60% din încasările Fondului provin din dividende

Primele şase luni ale anului au adus Fondului Proprietatea un profit de 167,86 milioane de lei, de aproape două ori mai mic faţă de cel înregistrat în semestrul întâi din 2008, potrivit informaţiilor financiare comunicate ieri de reprezentanţii FP. Fondul a reuşit să realizeze, astfel, în primele şase luni ale anului, aproape 80% din câştigul bugetat pentru 2009, de 212,45 milioane de lei.

În intervalul ianuarie-iunie 2009, veniturile Fondului au coborât la 188,67 milioane de lei, fiind susţinute, în proporţie de peste 62%, de veniturile din dividende, cifrate la 117,16 milioane de lei şi din veniturile din dobânzi, de 61,41 milioane de lei.

Fondul Proprietatea deţine participaţii la unele dintre cele mai importante companii energetice autohtone, veniturile sale depinzând într-o proporţie semnificativă de dividendele de la "Transelectrica", "Transgaz", "Alro" Slatina, "Oil Terminal" sau "Conpet" Ploieşti. Veniturile Fondului au primit o lovitură importantă ca urmare a deciziei acţionarilor "Petrom" de a nu distribui dividende aferente profitului realizat în 2008.

În prima jumătate a anului, Fondul a mai câştigat 677.000 de lei din vânzarea către "Petrom" a participaţiei la "Petrom Aviation" şi 9,39 milioane de lei din diferenţele de curs valutar.

Reprezentanţii Fondului au precizat că acesta mai are de încasat dividende în valoare de 81,9 milioane de lei ce urmează să fie plătite cel mai târziu la finele lunii noiembrie.

Cheltuielile operaţionale ale Fondului au fost, în primele şase luni ale anului, în valoare de 10,96 milioane de lei, cu aproximativ 8% mai mici faţă de estimările de la începutul anului. Cheltuielile operaţionale includ şi costurile pentru selecţia administratorului de fond, constând în indemnizaţii acordate Comisiei de Selecţie, dar şi cheltuieli de consultanţă financiară şi juridică, au explicat reprezentanţii FP.

La 30 iunie anul acesta, Fondul Proprietatea avea disponibilităţi băneşti de peste un miliard de lei, plasate în zece bănci comerciale din România. În prima jumătate a anului, Fondul a profitat de nivelul ridicat al dobânzilor la depozite din ultima perioadă, obţinând un randament mediu ponderat, la lei, de 17,4 şi de 6% la euro. Conducerea Fondului se aşteaptă la o diminuare a veniturilor din dobânzi în contextul tendinţei de scădere a dobânzilor la depozite.

De altfel, şi veniturile viitoare din dividende ale fondului stau sub semnul întrebării, în condiţiile în care criza economică a lovit puternic companiile autohtone, nevoite să raporteze pierderi sau câştiguri diminuate.

În aceste condiţii, din ce în ce mai vitrege pentru Fond, salvarea ar putea veni dintr-o administrare activă a portofoliului, evaluat la 11,11 miliarde lei. De mai bine de un an de zile, FP îşi caută un administrator care să preia portofoliul de active de la actuala conducere. La mijlocul lunii iunie 2009, Comisia de Selecţie a desemnat compania "Franklin Templeton" drept câştigătoare a mandatului de administrator, însă decizia Comisiei nu a putut fi validată de acţionarul majoritar al Fondului, Minis­terul Economiei, pentru că reprezentanţii acestuia nu s-au prezentat la Adunarea Generală de luna trecută.

Directoratul Fondului a convocat din nou acţionarii într-o adunare generală în 7 septembrie, pentru aprobarea contractului de administrare cu Franklin Templeton.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb