Conducerea SC "RAFO" SA Oneşti îl acuză pe Răzvan Orăşanu, preşedintele AVAS, că obstrucţionează în mod intenţionat şi repetat procedurile de novaţie demarate de "CALDER-A", companie interesată de preluarea rafinăriei. Marin Anton, managerul general al "RAFO", ne-a declarat că atitudinea şefului AVAS se explică prin faptul că acesta încearcă să favorizeze unele firme concurente de pe piaţa petrolului şi consideră că o altă justificare nu poate fi susţinută, din moment ce "CALDER-A" şi "Balkan Petroleum" Ltd au încheiat un acord de novaţie încă de anul trecut, actul avînd nevoie în prezent doar de avizul AVAS. Tocmai întîrzierea acordării acestui aviz a determinat administraţia "RAFO" să considere că "Răzvan Orăşanu blochează în mod intenţionat clarificarea problemelor rafinăriei, punînd astfel compania într-o situaţie vulnerabilă faţă de principalii săi concurenţi interni şi externi", aşa cum se arată într-un comunicat remis pe adresa redacţiei de managerul general al societăţii.
Starea de conflict a apărut, potrivit lui Marin Anton, în urma faptului că preşedintele AVAS, pe lîngă amînările sistematice, a anulat, fără nici o explicaţie, întîlnirea cu reprezentanţii administraţiei şi ai acţionariatului rafinăriei din Oneşti, care trebuia să aibă loc ieri.
Managerul general al "RAFO" ne-a declarat că participanţii la discuţii au fost anunţaţi cu numai o oră înainte că întîlnirea cu Răzvan Orăşanu a fost amî-nată, fapt care a stîrnit nemulţumirea oamenilor de afaceri sosiţi din străinătate strict pentru această întrevedere. Totodată, Marin Anton ne-a mai spus că, la rîndul său, a solicitat ca întîlnirea să nu fie reprogramată pentru ziua de joi, aşa cum au propus oficialii AVAS, însă preşedintele instituţiei i-a închis telefonul, refuzînd să dea curs cererii reprezentanţilor administraţiei rafinăriei. Marin Anton ne-a declarat: "Domnul Orăşanu acţionează ca un stăpîn pe moşia sa, dar uită că, de fapt, este doar un funcţionar, plătit inclusiv din banii pe care statul îi colectează de la RAFO". Domnia sa ne-a mai spus că "situaţia este deja la limita legii şi nu este exclus ca Răzvan Orăşanu să fie acţionat în instanţă pentru tergiversarea clarificării situaţiei rafinăriei".
Marin Anton a ţinut să precizeze că în contractul de privatizare al societăţii este precizat că, în cazul în care se solicită realizarea novaţiei, AVAS nu poate refuza în mod nejustificat o astfel de cerere, iar documentaţia depusă de "CALDER-A" nu lasă loc de interpretări în defavoarea realizării novaţiei.
Mai mult decît atît, Marin Anton ne-a declarat că, în opinia domniei sale, Răzvan Orăşanu se face răspunzător în faţa legii pentru tergiversarea în mod intenţionat a unui răspuns care priveşte viitorul unuia dintre marii plătitori de taxe şi imozite la bugetul de stat.
• AVAS doreşte informaţii despre identitatea firmei "CALDER-A"
Pe de altă parte, într-un comunicat al AVAS, reprezentanţii instituţiei susţin că, în acest caz, nu poate fi vorba despre o tergiversare în adoptarea unei decizii, ci doar de existenţa cîtorva puncte asupra cărora Autoritatea doreşte un răspuns ferm, cum ar fi informaţii referitoare la identitatea "CALDER-A". Comunicatul mai menţionează că, pînă în prezent, nici unul dintre aceste puncte nu a fost clarificat, aşadar negocierile nu pot trece la un alt nivel. În ceea ce priveşte anularea întîlnirii de ieri, reprezentanţii AVAS susţin că a fost vorba doar de o amînare a acesteia pentru ziua de joi, amînare survenită în urma unor modificări de ultim moment în agenda preşedintelui instituţiei.
SC "RAFO" SA Oneşti a încheiat anul financiar 2005 cu un profit operaţional de 5,1 milioane euro şi a plătit, către instituţiile statului, peste 208,8 milioane euro. De asemenea, rafinăria are în prezent 2.600 de angajaţi şi se află la zi cu toate plăţile către debitori şi furnizorii de utilităţi, singurul debitor care nu şi-a recuperat încă banii fiind statul, căruia noul acţionariat i-a făcut o ofertă în acest sens.