ÎN TIMP CE PARCHETUL TACE, DNA CERE URMĂRIREA PENALĂ Gabriel Oprea era pe moşia lui tac-su

I.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 26 ianuarie 2016

Gabriel Oprea era pe moşia lui tac-su

Fostul ministru de interne îi dădea escortă şi procurorului general Tiberiu Niţu

Fostul vicepremier se consideră nevinovat

---------

Actualizare 14:08 Tăriceanu: "Solicitarea în cazul Oprea va fi discutată miercuri în Biroul permanent"

Biroul permanent al Senatului va discuta mâine solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, a anunţat preşedintele acestui for legislativ, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit unor surse din presă.

"Ieri a fost primită solicitarea procurorului general... în fine, a persoanei care a fost delegată din partea procurorului general să trimită dosarul către Senat. Azi am luat legătura cu colegii mei şi m-am consultat cu câţiva dintre membrii Biroului permanent şi mâine, la ora 11:00, am convocat Biroul permanent, care are obligaţia să repartizeze dosarul la Comisia juridică, ce va întocmi un raport şi îl va înainta Biroului permanent şi apoi solicitarea va fi supusă plenului", a precizat Tăriceanu, la Senat.

Călin Popescu-Tăriceanu a menţionat că va fi asigurat cvorumul necesar lucrărilor şedinţei Biroului permanent.

"De ieri am spus că doresc să fac o consultare cu colegii şi din această consultare, văzând că este disponibilitate de timp, ca să nu existe cumva tot felul de comentarii legate de o posibilă tergiversare, am luat această hotărâre (de convocare a Biroului permanent, n.r.). Pot spune că, dacă ne-am fi întrunit luni în cadrul BP, probabil calendarul ar fi fost în mare acelaşi. Cei care sunt membri în BP, şi sigur că va trebui să asigurăm cvorumul, vor fi aici", a mai spus Tăriceanu.

Acesta a adăugat că senatorii jurişti urmează să se reunească în şedinţă pentru a discuta cazul Oprea săptămâna viitoare, "de marţi încolo".

"Noi ne întrunim săptămâna viitoare, reîncepe activitatea parlamentară. Marţi se întruneşte Comisia juridică. Deci, de marţi încolo, dar nu pot să dau o dată pentru raportul Comisiei juridice, însă, aşa cum ştiţi, nu durează foarte mult. Dosarul va fi tratat cu toată disponibilitatea. Nu vreau să folosesc termenul de «celeritate», că nu mi se pare acesta cel mai important criteriu", a precizat Tăriceanu.

(S.A.)

---------

Actualizare 8:09 Cererea DNA pentru urmărirea penală a lui Oprea a ajuns la Senat

Senatul a primit luni seara cererea de încuviinţare a urmăririi penale pe numele fostului ministrul Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de infracţiuni de abuz în serviciu, au declarat surse parlamentare pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, titularul acţiunii de cerere este instituţia Procurorului General. Solicitarea ar urma să intre în dezbaterea comisiei juridice a Senatului, spre avizare, şi apoi în plenul acestui for.

(I.D.)

---------

Şeful DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, ieri, procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Interesant este că, în noiembrie anul trecut, dosarul privind accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigina, care îl însoţea în coloana oficială pe vicepremierul Gabriel Oprea, fusese preluat de Parchetul General, nu de către DNA.

Între timp însă, două ONG-uri au sesizat DNA (deci nu Parchetul General) să ancheze cazul Oprea. ONG-urile APADOR-CH şi SAR au cerut procurorilor DNA, potrivit Hotnews, să cerceteze acuzaţiile din presă privind folosirea abuzivă a echipajelor poliţiei rutiere de către ministrul Afacerilor Interne.

Acum, procurorii DNA au anunţat că Gabriel Oprea a folosit resursele umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne ca să asigure, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere. DNA arată: "În perioada ianuarie 2014 - noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 şi pe cea de viceprim-ministru pentru securitate naţională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoţire permanentă cu echipaje ale poliţiei rutiere, cu încălcarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere preşedintele României, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrul). În cazul miniştrilor, acelaşi act normativ prevede că aceştia pot beneficia de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere doar în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă (condiţii care trebuie îndeplinite simultan)".

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menţionată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoţit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. Potrivit DNA, aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situaţii deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Procurorii mai spun că poliţia rutieră însoţea deplasările la destinaţii cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuinţa personală), inclusiv în afara programului de lucru şi în zilele nelucrătoare, situaţii în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgenţă.

Comunicatul DNA susţine: "În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti care asigură însoţirea coloanelor oficiale) au fost desemnaţi lucrători care aveau ca atribuţii exclusive însoţirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei.

Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoţire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucureşti. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale".

Procurorii susţin că, prin aceste fapte, a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti: "Deturnarea resurselor poliţiei rutiere care ar fi trebuit să contribuie la fluidizarea circulaţiei în municipiul Bucureşti şi folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neîndreptăţit legal la acest beneficiu, cu efectul îngreunării deplasării celorlalţi participanţi la trafic, a pus instituţia în imposibilitatea de a-şi îndeplini una din funcţiile esenţiale (supravegherea şi controlul circulaţiei pe drumurile publice). Aceasta, în condiţiile în care însoţirea unui demnitar de către poliţia rutieră presupune atât asigurarea echipajului de însoţire şi a vehiculului corespunzător, cât şi instalarea în teren a unui dispozitiv de dirijare şi siguranţă a traficului format din posturi fixe, posturi mobile şi patrule auto-moto, atât pe traseul care urmează a fi parcurs, cât şi pe traseele alternative care ar putea fi folosite de coloana oficială. Fiecare deplasare presupune, aşadar, redirecţionarea unui număr semnificativ de agenţi de poliţie de la posturile unde îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul (spre exemplu, pentru deplasarea Ministrului Afacerilor Interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu). Utilizarea nelegală a autovehiculelor a produs şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, constând în contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de însoţire şi a uzurii corespunzătoare. De asemenea, ministrul Oprea Gabriel a obţinut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor. Astfel, cercetările efectuate până în prezent au relevat că, prin folosirea antemergătorilor şi a agenţilor de poliţie care opreau circulaţia celorlalte vehicule în intersecţii, acelaşi itinerar putea fi parcurs în mai puţin de jumătate de timp, având în vedere că viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului Bucureşti putea atinge şi 120 km/h. Din probele administrate până în prezent a reieşit că activitatea de însoţire se realiza cu ştiinţa şi acceptul ministrului, care a dispus cu privire la modalitatea în care să se realizeze însoţirea. Totodată, a mai rezultat şi că au existat situaţii în care ministrului i s-a propus ca anumite deplasări private să se realizeze fără însoţirea poliţiei rutiere, însă acesta a solicitat în mod expres prezenţa echipajelor".

Gabriel Oprea a declarat ieri că se consideră nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu: "Consider, de asemenea, că este obligaţia profesională a procurorilor să verifice orice suspiciuni privind posibile încălcări ale legii. Şi, aşa cum preciza DNA, în comunicatul de presă, «persoana faţă de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie». În al doilea rând, am sprijinit Justiţia şi am sprijinit activitatea DNA pe tot parcursul activităţii mele politice. Chiar dacă astăzi eu sunt cel vizat de demersurile DNA, voi sprijini în continuare aceste instituţii ale statului român. În al treilea rând, consider că am aceleaşi drepturi şi libertăţi în faţa Justiţiei ca orice alt român. Prin urmare, voi susţine demersurile pentru aflarea adevărului, voi pune la dispoziţia instituţiilor toate informaţiile necesare, la fel cum am făcut şi până acum, şi nu voi îngreuna mersul anchetei.

În egală măsură, îmi voi apăra drepturile uzând de toate pârghiile şi mecanismele aflate la dispoziţia oricărui cetăţean român. (...) Ştiu că viaţa politică presupune riscuri dintre cele mai variate, inclusiv acela de a deveni o victimă colaterală în luptele pentru putere purtate de alţii. Nu regret deciziile politice pe care le-am luat şi nu îmi voi schimba principiile niciodată, indiferent de situaţia în care mă voi afla".

Senatul primisese aseară cererea de încuviinţare a urmăririi penale pe numele fostului ministrul Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de infracţiuni de abuz în serviciu, titularul acţiunii de cerere fiind adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Solicitarea urmează să intre în dezbaterea comisiei juridice a Senatului, spre avizare, şi apoi în plenul acestui for.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sugerat ieri că nu ar trebui convocată o sesiune extraordinară şi că cererea DNA de urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Oprea ar trebui tratată în timpul sesiunii ordinare, care începe la 1 februarie, dar se va consulta cu colegii din Biroul Permanent.

Tiberiu Niţu era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere

Procurorii îl mai acuză pe Gabriel Oprea de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere. Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoţirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului Bucureşti. În condiţiile în care procurorul general nu era îndreptăţit să beneficieze de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului Oprea a produs, conform DNA, o vătămare a intereselor legitime şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum şi un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele M10, europarlamentarul Monica Macovei, cere demisia procurorului general Tiberiu Niţu, arătând că, în cazul în care acesta refuză să părăsească funcţia, ministrul Justiţiei ar trebui să îl revoce, având în vedere informaţiile DNA din cazul Gabriel Oprea.

"«Abţinerea» de la a face declaraţii şi de la soluţionarea cererii DNA privind efectuarea urmăririi penale faţă de fostul ministru Gabriel Oprea este suficientă şi nu este o soluţie. Tiberiu Niţu trebuie să demisioneze pentru că nu mai poate conduce şi reprezenta procurorii din România, cât timp numele lui este prezent într-un dosar DNA ca fiind beneficiarul unui «folos necuvenit», adică a încălcat legea'', a transmis Monica Macovei în cadrul unui comunicat de presă.

Ea îi solicită ministrului Justiţiei să îl revoce în cazul în care procurorul general refuză să îşi dea demisia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. alt ministru Radu Stroe proceda la fel...

    Oprea: „În primul rînd, respect şi am respectat legile României în toată activitatea mea. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai tîrziu“

    Da’ de ce mai “mai devreme sau mai tirziu”? Acum, face Psdul o sedinta si te declara nevinovat. 

    Mare-i gradina Ta, Doamne! 

    Totusi, marele spectacol al absurdului total ni-l ofera procurorul general al Romaniei, copilul nimanui Nitu. Pe asta l-a dus mintea sa-si faca legile lui pentru a beneficia de privilegii. Din inalta lui pozitie s-a intrebat ca daca mafiotii si-au facut legi pentru a jefui bugetul si resursele tarii, de ce nu si-ar face si el o mica lege in beneficiul lui? Si si-a facut!  

    De aici se desprind multe mult concluzii. Enumar doua: 

    1.Asta-i ori e prost, ori nu gindeste. 

    2. “Iresponsabilul vesel” Ponta a facut o afacere in stilul lui caracteristic dind-o lui Basescu pe Codruta pentru a beneficia de “serviciile” prostului asta. 

    Plingerea tarii 

    -poezie populara culeasa de Vasile Alecsandri 

    Frunză verde de negară, 

    Vai! sărmană biata țară, 

    Cum te-ajunge focul iară! 

    Rușii vin, te calicesc, 

    Nemții te batjocoresc 

    Și ciocoii te hulesc! 

    Nu mi-e ciudă de străini, 

    Cât de pământeni haini, 

    Că tu dragă le-ai fost mumă 

    Și ei singuri te sugrumă! 

    Nu mi-e ciudă de muscali, 

    Nici de nemții bocăncari 

    Cât mi-e ciudă de ciocoi 

    Că te lasă la nevoi 

    De țipă sufletu-n noi. 

    Frunză verde de neghină, 

    Vai ș-amar de-a ta grădină! 

    Cea grădină cu flori plină! 

    Cum o calcă, cum o strică 

    Niște iezme fără frică! 

    Cum îi smulge florile 

    Și-i pradă rodurile! 

    Frunză verde de mohor, 

    Vai de sânu-ți plin de dor, 

    Cât e el de hrănitor 

    Și la iepe căzăcești, 

    Și la câini flămânzi nemțești, 

    Și la pilafgii turcești, 

    Și la râme ciocoiești! 

    Sărăcuț de maica mea, 

    Cui a fi milă de ea? 

    Sărăcuț de locul meu, 

    Când l-a scăpa Dumnezeu? 

    Hai, copii, la cei stejari 

    Să tăiem niscaiva pari, 

    Țara să ne-o țărcuim 

    Și de iezme s-o ferim!

    1. Frumoasa poezie.

      Cu trecerea anilor parca tot actuala este. 

    Sa vedem ce spune DNA -ul.

    De ce au parlamentarii imunitate parlamentara daca toti suntem egali in fata legii? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb