Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a acordat, în ultimii 20 de ani, 118.000 de garanţii, în valoare totală de 10,6 miliarde de lei, arată datele oficiale prezentate de directorul adjunct al instituţiei, Diana Lazăr, potrivit Agerpres.
Domnia sa a declarat: "Numărul de garanţii acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural, în perioada 1998 - 2018, este de 118.000, în valoare de 10,6 miliarde de lei, iar creditele aferente acestor garanţii sunt de 15,6 miliarde de lei. Dacă este să ne referim la numărul de garanţii, constatăm că regiunea de sud-est, cu judeţele Brăila, Galaţi, Buzău, Constanţa, Tulcea şi Vrancea, este cea care ocupă primul loc. De asemenea, zona de sud, cu judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, ocupă locul întâi din punct de vedere al valorii totale a garanţiilor acordate. Zona de nord-est este cea care ocupă locul 2, atât din punct de vedere al numărului de garanţii, cât şi din cel al volumului de garanţii acordate. Aici intră judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Suceava şi Vaslui. Suceava este judeţul care are numărul cel mai mare de garanţii acordate, urmat de judeţele Constanţa şi Iaşi. Acestea sunt şi judeţele de la care FGCR a primit cele mai multe cereri de plată. Există şi un judeţ care se află pe primul loc din punct de vedere al numărului de garanţii plătite raportat la numărul de garanţii acordate, şi acesta este Mehedinţi, cu 3.051 de scrisori de garanţie şi nicio cerere de plată adresată Fondului".
Conform reprezentantului FGCR, numărul cererilor de plată neonorate de Fond se situează la 8,67% din total şi, până în prezent, nu s-a pierdut niciun litigiu pentru garanţiile ce nu au fost onorate.
"Judeţul Călăraşi se află pe primul loc din punct de vedere al valorii totale a garanţiilor acordate, cu 632 de milioane de lei, în perioada 1998 - 2018. La polul opus, se află judeţul Vâlcea, cu doar 59 de milioane de lei. În topul garanţiilor plătite, din punct de vedere al valorii, se remarcă judeţul Vaslui, cu 25,6 milioane de lei, care, raportat la valoarea garanţiilor acordate, reprezintă 4,73%, iar pe locul secund este judeţul Constanţa - cu 22,1 milioane de lei", a menţionat Diana Lazăr. Potrivit sursei citate, în ultimii 20 de ani, FGCR a primit de la instituţiile finanţatoare sau de la AFIR un număr de 992 de cereri de plată, în valoare de 573 de milioane de lei, echivalentul a 0,8 - 0,9% din totalul garanţiilor emise, ceea ce înseamnă că analiza la nivelul Fondului "s-a făcut destul de bine'', iar beneficiarii de garanţii "au făcut ce trebuie'' cu fondurile alocate.
"Numărul cererilor de plată neonorate se situează la 8,67% din total, iar cauzele sunt lipsa unor documente sau neîndeplinirea unor condiţii din contractul de garantare. Nu avem niciun litigiu pierdut de FGCR pentru garanţiile care nu au fost onorate. Avem încheiate convenţii de lucru cu 23 de instituţii finanţatoare'', a adăugat aceasta.
Oportunităţile de afaceri din agricultură, producţie alimentară, logistică şi HORECA din România şi Europa de Sud-Est sunt analizate, marţi, la Bucharest Food Summit 2018, o platformă transdisciplinară de dezbatere a problemelor din aceste domenii, cu focus pe finanţare, investiţii şi eficientizare.