Măsurile anti-fumat adoptate în ultimii 50 de ani în Statele Unite ale Americii au prevenit opt milioane de morţi premature (5,3 milioane de bărbaţi şi 2,7 milioane de femei) şi au extins speranţa de viaţă cu 20 de ani, în ciuda faptului că piaţa mondială a tutunului şi numărul fumătorilor s-au mărit, pe fondul creşterii demografice globale, arată un studiu publicat astăzi de The Journal of the American Medical Association (JAMA).
În plus, speranţa de viaţă a crescut, la americanii în vârstă de 40 de ani, cu 2,3 ani la bărbaţi şi 1,6 ani la femei. Primul astfel de studiu, realizat de purtătorul de cuvânt american pentru sănătate (US Surgeon General) în ianuarie 1964, arăta că peste 50% dintre bărbaţi şi aproximativ 40% dintre femei erau fumători. În cei 50 de ani analizaţi, în jur de 17,7 milioane de americani au murit prematur din cauza fumatului.
Astăzi, procentajul general al fumătorilor americani s-a redus la circa o cincime din totalul adulţilor. Cu toate acestea, la nivel mondial, începând cu 1980, numărul celor care fumează regulat s-a mărit cu 3,4%, pe fondul creşterii demografice generale.