ÎN URMA CONTAMINĂRII OUĂLOR CU INSECTICID Milioane de găini ar putea fi sacrificate în Olanda

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 8 august 2017

Milioane de găini ar putea fi sacrificate în Olanda, în urma contaminării ouălor cu insecticid, a anunţat organizaţia fermierilor olandezi LTO, în timp ce Belgia a promis ieri transparenţă totală, după ce s-a aflat că ar fi ştiut de situaţie din iunie, dar a ţinut-o secretă, relatează AFP, potrivit News.ro.

Supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras milioane de ouă de pe rafturi, după ce s-a aflat că ar fi contaminate cu fipronil, o substanţă potenţial periculoasă pentru oameni.

Între timp, ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme a declarat că a ordonat Agenţiei pentru Securitate Alimentară (AFSCA) din ţară să raporteze până marţi de ce nu a alertat statele învecintate în legătură cu situaţia, până pe 20 iulie, deşi ştia din iunie despre contaminarea cu fipronil.

În faţa presiunii exercitate de Germania şi Olanda, Ducarme a promis "transparenţă totală". El a precizat că va discuta telefonic cu omologii săi în următoarele zile.

Oficialul a adăugat că produse de la 57 de ferme avicole belgiene - aproximativ un sfert din totalul din ţară - au fost blocate, ca măsură de precauţie.

Sâmbătă, oficialii belgieni au admis că au ţinut problema secretă şi nu au activat sistemul de alertă alimentară al UE, dar au susţinut că au luat această decizie pentru că o anchetă pentru fraudă este în curs.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat că nu poate comenta întârzierea de raportare din partea Belgiei, "pentru că o anchetă penală este în curs". Germania a cerut o explicaţie din partea Belgiei.

Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile.

În cantităţi mari, insecticidul este considerat "cu un grad moderat de periculozitate" şi poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida oamenilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit primelor informaţii ale anchetei, substanţa toxică a fost introdusă în fermele avicole de o companie olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roşii, un parazit care afectează găinile.

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro.

Acest insecticid conţine, în proporţie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea.

Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacţie a mai avut loc.

ANSVSA: Prin Sistemul de Alertă Rapidă nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de Fipronil în ouă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de Fipronil în ouă şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România, potrivit unui comunicat al autorităţii.

Un comunicat al ANSVSA precizează: "Ca urmare a semnalărilor apărute în mass-media, despre faptul că în unele ţări din Uniunea Europeană au fost depistate reziduuri de Fipronil în ouă, ANSVSA face următoarele precizări: Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România. Din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Naţională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe bază de fipronil (substanţă activă)".

ANSVSA menţionează că Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), Institut Naţional de Referinţă din subordinea ANSVSA, a fost implicat în evaluarea unui singur produs biocid care conţine Fipronil (din punct de vedere al efectelor toxicologice ale produselor biocide asupra animalelor, conform competenţelor specifice).

Autoritatea precizează că acest produs se utilizează ca insecticid în: locuinţe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, şcoli, închisori, teatre etc.), clădiri industriale şi comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri şi vapoare).

Potrivit ANSVSA utilizarea Fipronilului nu este interzisă, dar trebuie respectate strict instrucţiunile de folosire şi domeniul pentru care este destinat. Fipronil mai este utilizat şi în fabricarea produselor medicinale veterinare destinate animalelor de companie, ca şi produs antiparazitar.

ANSVSA menţionează, potrivit Agerpres, că monitorizează atent această situaţie şi, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcţie de situaţie.

Totodată, ANSVSA arată că Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care aparţine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişnitele, gărgăriţele şi alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca şi substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb