Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis ca acţiunile SIF Oltenia (SIF5) să rămână suspendate de la tranzacţionare pentru cel mult zece zile, până la clarificarea situaţiei existente privind adunarea acţionarilor de ieri, se arată într-un raport al Autorităţii postat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Decizia vine în contextul în care, titlurile fuseseră suspendate de la tranzacţionare după evenimentele din data de 28 aprilie când a avut loc adunarea de bilanţ a SIF-ului, dar s-au desfăşurat două şedinţe paralele, în condiţiile în care, o parte din acţionarii prezenţi, dar care deja votaseră prin corespondenţă, nu reuşit să intre în sediul societăţi.
Astfel, la adunarea ce a avut loc în incinta sediului SIF Oltenia, care a fost prezidată de preşedintele Tudor Ciurezu, şi care a avut un cvorum de 46,095%, au fost aprobate toate punctele propuse iniţial de conducerea societăţii.
La cealaltă, ce a fost condusă de vicepreşedintele Cristian Buşu, la care au participat acţionarii formaţi din grupul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi fondurile administrate de Certinvest, ce înainte solicitaseră completarea ordinii de zi cu o serie de puncte printre care revocarea a patru administratori în frunte cu Tudor Ciurezu, cereri ce nu au primit avizul Consiliului, au fost respinse toate punctele de pe ordinea de zi, cvorumul fiind de 30,5409%.
În plus, au fost supuse la vot şi aprobate atragerea răspunderii administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian, Radu Hanga şi Ana Barbara Bobircă, pentru un prejudiciu cauzat societăţii, de 0,336 milioane de lei, ca urmare a încălcării de către aceştia a îndatoririlor faţă de companie, prin înstrăinarea acţiunilor Prodplast, la un preţ defavorabil SIF-ului.
De asemenea, s-a votat aprobarea atragerii răspunderii lui Cristian Buşu, propunere ce a fost respinsă.
În aceste condiţii, ASF arată că ambele seturi de hotărâri au îndeplinit condiţiile de cvorum şi majoritate de vot necesare adoptării de rezoluţii, dar prezintă hotărâri contradictorii cu privire la punctele aflate pe ordinea de zi.
Totodată, Autoritatea menţionează că, în cursul zilei de 28 aprilie, au fost înregistrate la ASF o serie de sesizări din partea unor acţionari ai SIF Oltenia cu privire la refuzul reprezentanţilor societăţii de a permite accesul acestora în sediu, pentru a putea lua parte la lucrările AGOA, pe motivul că deja şi-au exprimat votul prin corespondenţă.
"În aceste condiţii, există posibilitatea ca votul unor acţionari să fi fost luat în considerare la calculul cvorumului şi majorităţilor de vot în cazul ambelor întruniri", arată ASF.
Conflictul dintre o parte a conducerii SIF Oltenia şi grupul format din SIF Banat-Crişana şi SIF Mutenia a demarat la jumătatea lunii martie a anului trecut, odată cu solicitarea SIF1 şi SIF4 pentru o adunare extraordinară în care să se supună la vot o serie de modificări ale Actului Constitutiv al SIF Oltenia, printre care înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, care i-ar fi amputat din puterile directorului general Tudor Ciurezu, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci, puncte ce au fost aprobate, dar care nici până acum nu au fost puse în aplicare.
Atunci, Tudor Ciurezu a acuzat o acţiune concertată a solicitanţilor în care, pe lângă cele două SIF-uri a inclus şi o serie de vehicule investiţionale care, conform analizei conducerii SIF Oltenia, ar fi deţinut 28,5% din capitalul SIF5, cu mult peste pragul legal de 5%, fapt ce a fost însă respins de Autoritatea de Supraveghere Financiară
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2020, 08:33)
Bravo Bușulică
ți-ai făcut bine numărul ridicat în 2 labe
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2020, 16:35)
Are personaliate dublă, a participat la ambele. A fost si înăuntru si in afară. Cat timp a stat înăuntru nu a spus nimic despre ce va face afară.