Grupul rus TMK, cel mai mare producător din lume de ţevi pentru industria petrolului şi gazelor, ca volum, ar putea cheltui până la trei miliarde de dolari în acest deceniu pentru proiecte în Rusia, România şi SUA. "Am cheltuit circa 2,5 miliarde de dolari pentru modernizări până acum şi aproximativ încă 2 miliarde pe achiziţii pentru extinderea afacerilor", a declarat miliardarul Dmitri Pumpianski, proprietarul TMK, citat de Mediafax. Grupul vrea să investescă anual 300 de milioane de dolari până în 2020 pentru a-şi menţine activele şi pentru a dezvolta noi produse. Grupul deţine în România combinatele TMK-Reşiţa şi TMK-Artrom.
Noul plan coincide cu încheierea programului de investiţii pe şase ani, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, al TMK şi urmează unei majorări de patru ori a profitului în prima jumătate a anului. TMK şi competitorii europeni investesc în produse mai avansate, deoarece companiile de petrol şi gaze explorează în regiuni izolate şi la adâncimi mai mari pentru a compensa declinul resurselor.
TMK trebuie să continue să inves-tească pentru a rămâne un "lider în industrie", pentru a-şi creşte profiturile şi valoarea de piaţă, concomitent cu extinderea pe segmentul ţevilor de "calitate ridicată", a spus Pumpianski.
Grupul rus, cu fabrici în Rusia, România, Kazahstan şi America de Nord, va aloca 25-30% din investiţiile anuale operaţiunilor din SUA.
În 2008, TMK a cumpărat, pentru 1,2 miliarde de dolari, 10 fabrici deţinute iniţial de Ipsco. TMK Ipsco este în prezent al treilea mare producător din SUA şi are printre clienţi giganţi ai industriei petroliere, precum Exxon Mobil sau Royal Dutch Shell, a adăugat el.
TMK Ipsco a primit o linie de credit de 260 de milioane de dolari de la Wells Fargo în acest an, care a deschis calea finanţării ieftine în Statele Unite. Dobânzile din SUA sunt cu 2-3 puncte procentuale mai mici decât în Rusia, a spus miliardarul. TMK se va "extinde serios" pe piaţa nord-americană şi va inves-ti în producţia de ţevi pentru foraj marin.
Intrarea pe acestă piaţă ar pune TMK în competiţie directă cu Vallourec şi Tenaris, singurii producători, în prezent, de ţevi destinate forajului marin pentru industria petrolului şi gazelor, a declarat Olga Danilenko, analist la VTB Capital Moscova.
Cererea de ţevi pentru foraj nu este afectată de instabilitatea de la nivel mondial, afirmă Pumpianski, întrucât volatilitatea pieţelor "nu este bazată pe fundamente", iar cererea din Rusia a urcat cu 30% în acest an. În SUA, numărul platformelor de foraj marin a atins în iulie cifra record de 1.886, potrivit datelor companiei Baker Hughes.
Miliardarul rus se aşteaptă la o creştere a pieţei din SUA de 5-10% anul următor. Totodată, profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) va depăşi câştigurile din 2007 şi 2008, a afirmat Pumpianski. În 2008, EBITDA s-a situat la 996 milioane de dolari, iar pentru anul în curs analiştii consultaţi de Bloomberg estimează un profit de 1,2 miliarde de dolari.
Grupul vrea să investescă anual 300 de milioane de dolari până în 2020 pentru a-şi menţine activele şi pentru a dezvolta noi produse. Grupul deţine în România combinatele TMK-Reşiţa şi TMK-Artrom.