Încălzirea globală, confirmată de datele înregistrate în 2018

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 11 ianuarie 2019

Încălzirea globală, confirmată de datele înregistrate în 2018

Încălzirea globală primeşte constant "confirmări" din partea celor care fac măsurători meteorologice. Astfel, la nivel global, anul 2018 a fost al patrulea cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice, continuându-se astfel seria anilor caniculari, provocată de creşterea concentraţiilor de gaze cu efect de seră emise în atmosferă în urma activităţilor umane. Datele sunt oferite de Copernicus, serviciul privind schimbările climatice al Uniunii Europene.

Temperaturile medii înregistrate anul trecut la suprafaţa Pământului au fost de 14,7 grade Celsius, cu 0,2 grade Celsius sub nivelul celor din 2016, cel mai călduros an înregistrat vreodată, potrivit primei evaluări a temperaturilor la nivel global, bazată pe datele colectate de-a lungul întregului an. 2017 şi 2015 au fost la rândul lor uşor mai călduroşi în comparaţie cu datele înregistrate în 2018, a precizat Copernicus. Înregistrările meteorologice datează din secolul al XIX-lea. Raportul Copernicus confirmă prognozele date publicităţii în noiembrie 2018 de Organizaţia Meteorologică Mondială, conform cărora 2018 se va dovedi al patrulea cel mai călduros an din istorie.

Situaţia nu a stat la fel pe toată suprafaţa globului. Potrivit Agerpres, Australia a avut parte de al treilea cel mai călduros din istorie în 2018, când temperatura medie la nivel naţional a urcat cu 1,14 grade Celsius peste valorile medii, a anunţat principalul serviciu de meteorologice din această ţară. Anul trecut au fost înregistrate temperaturi zilnice şi nocturne peste valorile medii în toate statele şi teritoriile din Australia, se arată în raportul anual emis de Biroul de Meteorologie. Instituţia, care arhivează date privind temperaturile la nivel naţional începând din anul 1910, a menţionat că doar anii 2005 şi 2013 au fost mai călduroşi. Cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice de pe continentul australian a fost 2013, când temperaturile au depăşit cu 1,33 grade Celsius valorile medii înregistrate în perioada 1961-1990, notează DPA. Anul 2005 se situează pe locul al doilea în acest clasament, cu 1,15 grade Celsius peste valorile medii. "Încălzirea asociată schimbărilor climatice antropogene a condus la creşterea temperaturilor medii anuale în Australia cu puţin peste 1 grad Celsius din 1910, mare parte din această încălzire a avut loc după 1950'', precizează raportul.

Revenind la situaţia de la nivel global şi la încercările de a găsi soluţii, prin Acordul de la Paris din 2015, aproape 200 de state s-au angajat să limiteze creşterea temperaturii la +2EC faţă de era preindustrială şi ideal la +1,5EC. Luna trecută, la conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind încălzirea globală, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că omenirea are "mari probleme din cauza schimbărilor climatice''. "Pentru mulţi oameni, regiuni sau chiar ţări, este deja o problemă de viaţă şi de moarte'', le-a spus Guterres reprezentanţilor din aproape 200 de ţări participante la reuniunea anuală, care a avut loc în Katowice, în sudul Poloniei. Cea mai mare parte a eforturilor de a preveni încălzirea globală vizează reducerea gazelor cu efect de seră cât mai curând posibil. Cu toate acestea, măsurile promise până acum la nivel global pentru reducerea emisiilor nocive de gaze cu efect de seră sunt departe de a fi suficiente pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb