ÎNCEPÂND DE MÂINE: Investitorii pot cumpăra acţiuni iHunt Technology

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 8 iulie 2019

Investitorii pot cumpăra acţiuni iHunt Technology

Compania are în vedere acordarea a 50% din profit către acţionari, sub formă de dividende

Platforma AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) îşi va deschide mâine porţile pentru iHunt Technology, primul retailer online şi producător de telefoane mobile care trece pragul pieţei noastre de capital.

Va fi o listare tehnică, succesul operaţiunii depinzând fie de vânzarea a 10% din companie, respectiv 1,41 milioane de acţiuni (cu o valoare nominală de 0,1 lei), fie de atragerea a cel puţin 30 de investitori, într-o perioadă de cel mult 30 de zile de la data intrării la tranzacţionare a titlurilor emitentului. Preţul acţiunilor, care vor purta simbolul HUNT, va fi stabilit în funcţie de cerere şi ofertă.

"Obiectivul strategic al firmei este de a ajunge, într-un orizont de timp de doi ani, cel mai mare importator direct de telefoane mobile chinezeşti sub marcă proprie, prezente în portofoliile marilor operatori locali (Telekom, Vodafone, Orange, RDS-RCS etc.)", se arată în memorandumul întocmit în vederea intrării la tranzacţionare a acţiunilor companiei.

Listarea va fi intermediată de casa de brokeraj Goldring, care astfel este posibil să ajungă la a patra companie pe care o aduce la cota bursei, după Transilvania Broker de Asigurare (TBK), Aages (AAG) şi Life in Hard (LIH).

Conform estimărilor prezentate în prospect (realizate prin metoda fluxului de numerar actualizat), în scenariul de bază (cel pesimist), preţul ţintă al unei acţiuni iHunt pentru 2018, se ridică la 0,8798 lei, ceea ce duce valoarea companiei la 12,404 milioane de lei. Pentru scenariul neutru, este estimat un preţ/acţiune de 1,337 lei şi o valoare de piaţă de 18,851 milioane de lei, în timp ce în cazul scenariului optimist, preţul/titlu este de 1,9142 lei, cu o capitalizare de 26,989 milioane lei.

Potrivit documentului, iHunt intenţionează să acorde dividende acţionarilor, urmărind un echilibru între politica de investiţii şi cea de dividend, ţinând totodată cont şi de aşteptările investitorilor.

"Acţionarii actuali ai societăţii intenţionează menţinerea procentului de 50% din rezultatul net pentru distribuire de dividende", se arată în memorandum.

Activitatea iHunt constă în importul de telefoane mobile, gadget-uri şi accesorii, respectiv produse de tip "smarthome" din China (unde compania are o echipă stabilită permanentă în oraşul Shenzhen), urmat de comercializarea produselor în piaţa noastră.

Practic, peste 90% din cifra de afaceri a societăţii revine vânzărilor de telefoane mobile, care reprezintă linia principală de afacere pentru iHunt. În prezent, compania comercializează atât sub marcă proprie, cât şi mărci ale altor producători chinezi, cum ar fi Blackview, Ulefone, AllCall, Elephone etc., fiind distribuitor autorizat pentru aceştia, în piaţa din ţara noastră.

Principalul canal de distribuţie al produselor din oferta companiei este comerţul electronic, comenzile fiind plasate fie direct pe pagina de internet a firmei, fie prin intermediul distribuitorilor de retail.

"În privinţa distribuţiei, un proiect strategic cu impact major asupra poziţiei din piaţă şi, prin avantaje de cost şi logistică, asupra marjei de profit, îl reprezintă crearea unui marketplace internaţional", se arată în prospect.

Este vorba despre o investiţie apreciată la 200.000 euro, într-o platformă a cărei baze au fost puse la începutul anului 2018 şi care va fi complet operaţională până la sfârşitul anului 2019, ce este posibil să faciliteze, prin comisioanele generate, o creştere de până la 30% a cifrei de afaceri, respectiv de până la 20% a profitului, conform datelor prezentate în memorandumul de listare.

Cota de piaţă a iHunt în 2018 a fost de 0,8%, potrivit estimărilor emitentului, iar pentru anul 2019 aceasta va depăşi 1%, piaţa fiind dominată de două mari companii cu o vechime de peste 15 ani în domeniu, respectiv Allview şi Eboda.

În perioada 2016-2018, numărul de clienţi iHunt a crescut cu o rată anuală medie de 83,4%, ajungând la 135.200 clienţi înaintea lansării acţiunilor emitentului pe piaţa AeRO.

În ceea ce priveşte factorii de risc, pe lângă cele existente la nivel macroeconomic şi a economiei globale, se menţionează factorul politic, respectiv politicile vamale ca având cel mai ridicat impact potenţial asupra companiei.

"Având în vedere, însă, apartenenţa României la uniunea vamală a UE, politicile de comerţ exterior sunt caracterizate de un nivel sporit de consecvenţă, stabilitate şi predictibilitate. Noile impozite vamale introduse recent de UE în relaţiile comerciale cu China au vizat importurile pe categoriile de mărfuri pentru care producătorii chinezi au beneficiat de subvenţii. Notăm că, în prezent, cota de impozitare pentru importul de telefoane mobile din China este 0%", se menţionează în documentul iHunt.

De asemenea, un alt risc important este cel cel valutar, în condiţiile în care activitatea companiei presupune derularea, în mod continuu, a activităţilor de import - export.

Printre alte riscuri menţionate sunt cel asociat surselor de finanţare şi a ratei dobânzii, riscul legat de concurenţă, riscul dependenţei de clienţi sau furnizori semnificativi sau cel asociat planului de dezvoltare al afacerii.

Bineînţeles, investiţia în acţiuni comportă un risc care, în principiu, este superior celui asociat cu depozitul bancar sau cu investiţia în alte instrumente financiare (obligaţiuni de stat, participaţii la fonduri de investiţii şi chiar obligaţiuni corporative).

"Volatilitatea şi evoluţia puţin predictibilă a lichidităţii şi preţului acţiunilor - mai ales în piaţa românească de capital, alături de riscul pierderii investiţiei în cazul falimentului societăţii emitente nu recomandă inves-tiţia în acţiuni acelor investitori cu un nivel scăzut de toleranţă faţă de risc", se arată în prospectul iHunt.

Pentru anul 2018, cifra de afaceri a companiei a atins 24,7 milioane de lei, de la 24,1 milioane de lei în anul anterior şi 13,1 milioane lei în 2016. Totuşi, profitul net a scăzut anul trecut la 0,48 milioane de lei, de la 2,14 milioane de lei în anul precedent.

"Indicatorii performanţei financiare calculaţi pentru anul 2017 arată spre o dezvoltare accelerată a afacerii iHunt care se reflectă în creşterea cifrei de afaceri cu 83,4% faţă de perioada de referinţă, cât şi în creşterea cheltuielilor de exploatare şi financiare cu 99,62% şi, respectiv, 152,07%", se arată în memorandum, în care se adaugă: "Anul 2018 reflectă schimbarea de strategie de piaţă care a reorientat resursele şi eforturile manageriale, operaţionale şi financiare spre dezvoltarea produselor sub brand iHunt şi promovarea lor pe piaţa de profil. Pentru anul 2018, această translaţie spre brandul propriu a însemnat aprecieri modeste ale veniturilor operaţionale, creşteri accentuate la nivelul cheltuielilor, scăderea rezultatului net şi a marjei profitului net".

Pentru finalul anului trecut, compania a raportat Active Totale de 7,35 milioane de lei, în scădere cu 14,3% faţă de cele din 2017, cea mai mare parte fiind dată de Activele Cu-rente, în sumă de 6,08 mi-lioane de lei.

Datoriile Totale ale iHunt erau, la data de 31 decembrie 2018, de 5,46 milioane de lei, cu 5,97% sub cele de la finalul anului 2017, Datoriile Curente fiind de 4,98 milioane de lei.

Cezar Stroe, director şi preşedinte al emitentului deţine în prezent 99,5% din companie, respectiv 14,029 milioa-ne de acţiuni, restul de 0,5% aparţinând lui Liviu Stroe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb