Încrederea în UE se depreciază de opt ani, nu de acum

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2015

Încrederea în UE se depreciază de opt ani, nu de acum

Liderii europeni au repetat insistent, în ultima perioadă, discursul pierderii încrederii în Grecia şi în guvernul de la Atena, ca şi cum ei, înşişi, ar fi exemple de seriozitate şi moralitate.

"Cea mai importantă monedă, încrederea, a fost pierdută", a declarat cancelarul german Angela Merkel, duminică, înainte de întâlnirea cu liderii europeni, în care a fost agreat un plan de măsuri pentru Grecia.

Declaraţia lui Merkel îl viza pe Alexis Tsipras, premierul Greciei, iar opinii asemănătoare, cu diverse grade de duritate, au fost lansate şi de alţi lideri europeni, de şefi ai instituţiilor europene şi de directorul FMI Christine Lagarde.

Este interesant că Merkel nu a pus problema încrederii atunci când, la conducerea Comisiei Europene, a venit Jean-Claude Juncker, cunoscut pentru declaraţia-şoc: "Când lucrurile devin grave, trebuie să minţi".

Domnul Juncker nu şi-a reţinut niciodată opinia că deciziile şi compromisurile de la întâlnirile UE trebuie să fie ascunse de examinarea publică, prin minciună, dacă este necesar, conform The Telegraph.

În mai 2011, el a spus, la o întâlnire, că deseori a trebuit să mintă şi că politica monetară a zonei euro ar trebui să fie discutată în întâlniri secrete, mai arată publicaţia citată.

Un alt citat atribuit lui Juncker sună aşa: "Decidem asupra unui lucru, îl lăsăm în aer şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Dacă nu face nimeni scandal, pentru că majoritatea oamenilor nu înţelege ce s-a decis, continuăm pas cu pas, până când nu mai e cale de întoarcere".

Moralitatea unui om de încredere!...

Merkel nu a pus problema încrederii nici atunci când, în 2013, liderul Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem a declarat, în aceeaşi zi, şi că măsura de salvare a băncilor din banii deponenţilor ("bail-in"), aplicată în Cipru, reprezintă un model pentru alte ţări, şi că Cipru este un caz special, iar operaţiunile de bail-in nu vor fi aplicate şi în altă parte a Europei.

În ziua când Dijsselbloem a anunţat că sfeterisirea banilor depunătorilor din băncile cipriote este un model care va fi generalizat în Uniunea Europeană, pentru salvarea băncilor aflate la ananghie, pieţele de capital europene s-au cutremurat, moneda Euro s-a depreciat faţă de dolar.

În aceeaşi seară, acelaşi Dijsselbloem, a declarat că nu!, nu!, măsurile dictate de Europa, în Cipru, sunt o excepţie şi că ele nu sunt un model care să fie adoptat pentru întreaga Uniune Europeană.

Merkel nu s-a referit nici la faptul că încrederea în Uniunea Europeană a scăzut la cote de avarie, în lipsa rezultatelor, după aplicarea măsurilor luate de instituţiile europene.

Conform studiului Eurobarometru, aferent toamnei 2014, 37% dintre cetăţeni tind să aibă încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 50% mai degrabă nu au încredere în UE. Rezultatul marchează o creştere cu 6 puncte procentuale a celor care au încredere în UE, faţă de studiul anterior, din primăvara anului trecut, însă trendul de cădere după 2007 este alarmant.

Studiul apaţine serviciului de sondaje al Comisiei Europene, prezidată de Jean-Claude Juncker.

Cum "lucrurile au devenit grave", păstrăm rezerve dacă Juncker minte, din nou?!

Poate că graficul încrederii nu trasează o creştere, ci va fi fost măsluit.

Criza de încredere în UE s-a acutizat, pe fondul adâncirii crizei financiare, a crizei datoriilor, a creşterii şomajului, a programelor de "bail-out" şi a celui de "bail-in", în Cipru, în condiţiile în care , în 2012, UE a primit Premiul Nobel pentru Pace.

În aceste condiţii, The Guardian nota, în 2013, că, pe fondul cedării din puterea suverană a statelor câtre tehnocraţi internaţionali, euroscepticismul a urcat la un nivel care alimentează mişcările anti-europene şi populiste.

José Manuel Barroso, preşedinte al Comisiei Europene în 2013, a spus că "visul european" este sub ameninţarea populismului şi naţionalismului în UE.

"Într-un moment în care atâţia europeni se confruntă cu şomajul, cu incertitudinea şi cu inegalitatea în creştere, s-a instalat un fel de «oboseală europeană», cuplată cu o lipsă de înţelegere: cine face ce, cine decide ce, cine controlează ce şi unde ne îndreptăm", a spus Barroso, în 2013.

Situaţia din Grecia şi acordul la care au ajuns liderii europeni luni dimineaţă, care impune Atenei o serie de măsuri de austeritate în schimbul unui nou program de salvare, au stârnit un val de critici la adresa instituţiilor europene şi va fi interesant de văzut următorul Eurobarometru al încrederii cetăţenilor în UE.

Desigur, dacă va mai putea fi riguros întocmit, vreodată.

Angela Merkel a spus că cea mai importantă monedă, "încrederea", a fost pierdută, arătând cu degetul spre Tsipras, ignorând voit sau nu faptul că Juncker s-a pronunţat în favoarea folosirii minciunilor.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Stimată doamnă Ardeleanu,

    Atât dumneavoastră, cât si d-nul Rechea verţi cu tot dinadinsul să băgaţi strechea în noi. Vreau să îţi spun eu direct ce înseamnă lipsă de încredere (cu exemple edificatoare): 

    1. când eu ca preşedinte de stat chem minerii să mutileze protestatari paşnici 

    2. când eu ca guvernator al băncii naţionale permit existenţa a două cursuri de schimb (unul oficial, altul pe piaţa neagră) şi mă fac că nu văd când securiştii devalidează băncile 

    3. când eu ca premier naţionalizez valuta etc. 

    Ce vreau eu să spun este că voi (şi ZF) aţi început să faceţi jurnalism ieftin. Băgaţi acolo ceva cu panică  

    şi treaba e gata. ZF se vaită că maică a plecat uamenii din ţeară în timp de face publicitate  

    deşănţată la posturi de scalvi de doi bani (asistenţi medicali etc.) unde ăia după plata chiriei  

    nu se mai aleg cu nimic. Şi face oublicitate de parcă ce mare brânză e de posturile alea. 

    Voi nu v-aţi prins că sondajele astea sunt nişte bazaconii? 

    De ce nu daţi şi voi ceva de interes? De exemplu; votează parlamentul grec acordurile alea sau nu acuma? 

    Parcă mai aveau o zi la dispoziţie. Daţi frate chestii concrete, cu numere. Eu nu mi-am ai făcut abonament anul ăsta la Bursa. 

    Vă pup! 

    1. Drags Zaietz,

      Articolul doamnei Ardeleanu este extraordinar. NE invata CE este Mai important si anume a interprets notiuni pe care ulterior le von folosi pentru a deslusi actiuni. Deoarece am reinnoit de curand un abobament si nu pot beneficia de formatul print, in cazul in care doresti mi-AR face placere sa ti-l fac cadou 

      E clar! Trebuie vorbit cu Iliescu, sa cheme minerii in Grecia, sa-i potoleasca si pe aia. :))))

      SI II convince Sa iasa din Euro:-)

    Singura sansa a articolului, de a nu deveni detestabil, ar fi fost sa nu pomeneasca nimic, in context, despre monumentul de rea-credinta care este Tsipras. Dar manipularea nu trebuie sa ne mire: la scurt timp dupa alegerea presedintelui Klaus Iohannis, ziarul Bursa a gazduit un articol absolut uluitor, prin care Victor Roncea incerca sa prezinte pe noul presedinte ca avand conexiuni cu lumea interlopa moskovita. In momentele cheie, exact asta este ziarul BURSA, iar daca noi nu uitam asta, ziarul este, in rest, util.

    1. Esti completamente incoerent: daca ziarul ar practica manipularea in interes rusesc, atunci ce sens ar avea sa incerce compromiterea lui Iohannis, dezvaluind legaturile lui cu agenti rusi?!

    Uniunea Europeana a fost creata ca urmasa Pietii Comune, care fusese infiintata dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca o uniune vamala intre tarile cele mai dezvoltate din Europa.

    Cat timp a functionat ca uniune vamala, toate au fost bune si frumoase. 

    Incercarea de impunere a unor norme generale, o data cu infiintarea si extinderea UE, s-a dovedit a fi o utopie. 

    Romanii, ca si tarile mai slab dezvoltate, au aderat cu entuziasm la UE sperand ca li se va ridica si lor nivelul de trai.

    Dezamagirea si neincrederea a venit cand au constatat ca nu se intampla asta, ca trebuie sa renunte la o multime de lucruri, ca trebuie sa se supuna unor norme care nu li se potrivesc. 

    Va luati solda si pe iulie.

    DACA PORNITI DE LA IDEEA CA jUNKER MINTE, CE ROST MAI ARE GRAFICUL?!?

    ATUNCI CAND SCADE, SPUNE ADEVARUL, IAR CAND CRESTE, GRAFICUL E MASLUIT? 

    1. Tontissime, Juncker minte cand lucrurile sunt grave. Adica, in exemplul tau, cand graficul scade.

      CAND RECUNOASTE CA MINTE, SPUNE ADEVARUL?!?

      Draga, numai in situatii grave...

    Vorbim de încredere când un creion bont trasează granițe și decide soarta bieților cetățeni? Când progromurile reglează conturi? Când comportamentul lui Antonescu față de evrei și țigani a fost groaznic? Când floarea intelectualității românești construia canale iar dictatura muncitorească educa populația să mintă și să fure, când îl executarăm pe Ceaușescu de ziua de Crăciun, când hoardele de mineri erau chemate să pună floricele la Universitate, când te fură și din Depozitarul Central, când un broker cu complicitatea Depozitarului, a BVB, BCR și ASF recurge la finantări pe o piață cică "reglementată" sau nu-ți mai găsești peste noapte conturile intacte deschise în bănci de renume mai e cazul să vorbim de încredere? Vor rămâne mântuiți românii rămași în țară sau cei ce-au plecat pe meleaguri străine după o coajă de pâine? Ar trebui scos din vorbirea curentă cuvântul ÎNCREDERE!

    1. Pai, nu e clar?!

      Pe masura ce UE se apropie de dezastrul grecesc, increderea creste?!

      Ori graficul e mincinos, ori se bazeaza pe minciuni. 

    Bine, dar acum daca iei la puricat declaratiile oricarui lider politic, din orice tara si din orice epoca, gasesti hibe si paraziti, demagogie si sofisme. Cred ca si la Ghandi gasesti derapaje daca n-ai ce face o zi intreaga. Cert este ca, cine o mai avea incredere intr-un politician grec in urmatorul deceniu, chiar si-o merita :) Dar nici cu liderii europeni nu mi-e rusine :) Cat priveste increderea intr-o institutie, e normal ca oamenii din ziua de azi sa o aiba, fiindca in ziua de azi increderea in sine e la cote mici. Si atunci in ce sa te increzi, daca nu in ceva abstract?

    1. Si atunci ce vrea sa zica Merkel cind spune ca Tsipras a ruinat moneda increderii?

    Pensiile vor creste, taxele vor scadea , va curge iar lapte si miere .

    Ce le poti promite grecilor sa stea linistiti ? 

    Si cat au sa stea linistiti ? 

    EC: „Ăă, ce vine? Cutremur?” 

    NC: „Cee?” 

    EB: „Vine Secu’. Secu’.” 

    NC: „Cee?” 

    EB: „Vine Secu’. Repede! Secu’.” 

    NC: „Nu, mă, ho!” (adresându-i-se probabil lui EB care-l presa să se retragă) 

    (o voce): „A dat unul ceva, o… (neinteligibil, probabil „o plesnitoare”)” 

    NC: „Alo, aa..lo…” 

    EB: „Ia, stați…” 

    NC : „Alo…” 

    EC : „Liniște.” 

    NC: „Alo…alo…aa…lo.” 

    EC: (pur și simplu scandează) „Li-niş-te, li-niş-te, li-niş-te!” 

    NC: „Alo…alo….&# 8221; 

    EC: „Li-niş-te!” 

    (o voce, probabil EB) : „Dragi tovarăși!” 

    NC: „Alo…alo….&# 8221; (bătăi cu mâna în microfon) 

    EC: „Liniște!” 

    NC: (i se adresează lui EC) „Stai, fă!” „Alo, tovarăși!” „Tovarăși, așezați-vă liniștiți!” „Tovarăși!” 

     

    EC: „Stați liniștiți!” 

    NC: „Tovarăși!” 

     

    EC: „Alo…” 

    NC : „Tovarăși! Așezați-vă liniștiți!” 

    NC: „Alo…” 

    EC : „Stați liniștiți, oameni buni!” 

    NC: „Tovarăși, așezați-vă liniștiți!” 

    EC: „Alo… (bate în microfon, probabil cu un pix) Ce-i cu voi? Liniște! (bate foarte des în microfon)” 

    EB: „Tovarăși!” 

     

    EC: (continuă să bată în microfon) „Liniște!” 

    EB: „Tovarăși, stați pe loc!” (mulți fugiseră după izbucnirea inițială și se dispersaseră). 

    EB: „Adunați pă toți tovarășii!” 

    EC: „Adunați-i pe toți. Ce e cu voi? Stați liniștiți! Liniște! N-auzi?” 

    EB: „Liniște! (cineva tot bate în microfon, probabil cu mâna)” 

    NC: „Alo…” 

    EB : „Ia, uite, stau oamenii… (neinteligibil)” 

    NC: „Alo…” 

    EB : „Tovarăși, mergeți acolo …(neinteligibil)”  

    EB: „Liniște!” 

    NC: „Alo… așezați-vă liniștiți la locurili voastre! (se adresează celor din balcon) Asta-i o provocare. (din nou la microfon) Alo! Alo!” 

    EC: „Așezați-vă liniștiți. Stați liniștiți!” 

    NC: „Alo… cetățeni ai capitalii…” 

    EB: „Mergeți înapoi, tovarăși.” (NC îi face semn să tacă, privește spre piață și își mușcă buzele cu expresia celui care-și dă seama că situația nu e în regulă, apoi face cu mâna fără prea multă convingere gestul acela de salut din coloana oficială). 

    EC: „Stați liniștiți!” 

    NC: (către cei din balcon) „E un grup, acolo…” 

    EC: „ Liniștiți…lini ște! (apoi către NC) Vorbește-le, vorbește-le!” „Alo!” 

    NC: (reia pe tonul obișnuit) „Încă o dată, doresc să subliniez că trebuie să demonstrăm cu toată puterea forța și unitatea în apărarea independenţii, integrității și suveranității României etc. etc.” 

    (NC încheie discursul în fața activiștilor de nădejde. Acesta este ultimul contact cu poporul)." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb