Indigeni care locuiesc pe insule din Strâmtoarea Torres, în nordul Australiei, depun luni o plângere fără precedent la Comitetul ONU al Drepturilor Omului, în care îşi aucuză Guvernul de inacţiune în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.
Indigenii afirmă că încălzirea globală le ameninţă supravieţuirea şi denunţă faptul că inacţiunea autorităţilor australiene constituie, astfel, o încălcare a drepturilor omului, potrivit avocaţilor de la ONG-ul ClientEarth care-i reprezintă.
În plângerea lor, indigenii cer Comitetului ONU cu sediul la Geneva să oblige Australia, în virtutea dreptului internaţional, să reducă emisiile de dioxid de carbon (CO2).
În opinia lor, Canberra este necesar să renunţe la cărbune, în vederea atingerii neutralităţii în acest domeniu până în 2050.
Ei cer totodată ca Guvernul să deblocheze o anvelopă în valoare de 20 de milioane de dolai australieni (12 milioane de euro) în vederea construirii unor infrastructuri precum diguri, cu scopul de a proteja comunităţile din strâmtoare de creşterea nivelului oceanelor.
"Creşterea nivelului apei ameninţă deja case, dar şi locuri cu morminte şi situri cultutale sacre", denunţă petiţionarii într-un comunicat.
"Mulţi insulari se tem că insula lor va dispărea pur şi simplu, în timpul vieţii lor, în lipsa unor acţiuni urgente", subliniază ei.
Depunerea acestei plângeri are loc cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor australiene, în care coaliţia conservatoare a lui Scott Morrison - foarte criticată din cauza dezinteresului faţă de probleme legate de modificările climatice - este prezentată ca perdantă.
Guvernul de centru-dreapta este acuzat de sacrificarea problemelor de mediu în numele apărării industriei foarte poluante a cărbunelui şi a intereselor sectorului minier.
Comitetul ONU al Drepturilor Omului este un organ alcătuit din 18 experţi independenţi care supraveghează implementarea Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice de către statele parte.
Fostul Raportor Special ONU pentru Drepturile Omului John Knox, un profesor de drept la Universitatea americană Wake Forest, a catalogat plângerea drept "potenţial revoluţionară".