• Dragoş Cabat: "Probabil că inflaţia se va plafona la nivelul acesta"
• Ionuţ Dumitru: "Ne aşteptăm ca pe finalul anului inflaţia să coboare la circa 3,5%-3,6%"
Rata anuală a inflaţiei a urcat, în mai 2018, la 5,41%, de la 4,95% în luna aprilie, depăşind cu mult ţinta de 2,50% a Băncii Naţionale a României (BNR).
Economistul Dragoş Cabat ne-a declarat, ieri, că este posibil ca inflaţia să se oprească la acest nivel, sau să mai consemneze o uşoară creştere.
Domnia sa a afirmat: "Probabil că inflaţia se va plafona la nivelul acesta. Este posibil să mai crească puţin, dar nu cred ca va depăşi 6%, iar pe finalul anului va ajunge, probabil, la o valoare situată undeva între 3,75% şi 4,5%. Inflaţia a crescut pe fondul valului majorării de salarii şi pensii, apoi au fost şi scumpirile pe partea cealaltă, pe fondul creşterii preţului carburanţilor şi energiei. Inflaţia a crescut, atât pe fondul unor elemente negative interne, cât şi internaţionale".
În opinia sa, inflaţia nu va depăşi pragul de 6% în 2018, preconizând o scădere a nivelului acesteia în perioada următoare, deoarece nu mai sunt anunţate alte majorări de pensii şi salarii, motiv pentru care nici preţurile nu ar avea de ce să mai crească şi nu vor mai fi un stimulent suplimentar pentru consum, faţă de ceea ce a fost până acum.
În ceea ce priveşte situaţia la nivel european, domnia sa ne-a precizat că, în zona euro, inflaţia a început, din nou, să scadă pentru că şi economia creşte mai încet decât ar trebui, deşi aşteptările statelor din regiune erau ca aceasta să ajungă spre pragul de 2%.
"În celelalte ţări din UE, în afară de noi, inflaţia stagnează, în principal, nu urcă în niciuna dintre ţările din jur. Din câte citesc în presă, nu au fost semne. Toate estimările mediului de afaceri din Germania, Italia, Spania, Franţa arată că inflaţia se va menţine la nivelul actual, sau chiar va scădea, iar temerile sunt mari pentru că s-a ajuns, deja, la un maxim de producţie, şi de productivitate, iar PIB-ul este, de asemenea, la un nivel maxim, iar acum creşterea este mult mai lentă, s-a aplatizat, ceea ce înseamnă, implicit, că nici inflaţia nu o să mai crească", a adăugat Dragoş Cabat.
• Ionuţ Dumitru: "Prognoza pentru lunile următoare nu se schimbă foarte mult"
Inflaţia din luna mai a întrecut aşteptările analiştilor, care estimau că aceasta se va situa în jurul valorii de 5,2%-5,3%, cel mult, ne-a declarat, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank.
Domnia sa ne-a spus: "Prognoza pentru lunile următoare nu se schimbă foarte mult. Ne aşteptăm la o temperare în zona aceasta de 5,2%, până prin luna septembrie, iar pe finalul anului va fi de circa 3,5%-3,6%. Ar putea să scadă puţin din efectul de bază". Domnul Dumitru ne-a mai precizat că, anul trecut, au fost inflaţii foarte mari pe final de an şi, cel mai probabil, anul acesta vor fi inflaţii lunare pe final de an mai mici decât cea de anul trecut, ceea ce va trage inflaţia anuală în jos".
1. calendareee :)
(mesaj trimis de un guru în data de 13.06.2018, 10:46)
Prin iarna zicea Manole ca prin vara scade sigur :) Acum vad ca altii zic ca va scadea la sfarsitul anului :))) prin efect de baza :)))) Dragi superspecialisti lasati-l drak de efect de baza ! Unde ati auzit voi ca salariile si pensiile nu vor mai creste ca va mananca tov Dragnea ? :)) Cand cresti masa monetara , pensii , salarii an de an efectul de baza e vax .L-au injurat unii pe Citu cand zicea de inflatie 7% si acum vad ca 6% e deja luat in calcul .